Всичко за протеините

протеиниПротеините са важни за растежа на тялото. Те изграждат, поддържат и възстановяват тъканите в човешкия организъм. Мускулите, вътрешните органи и имунната система са изградени предимно от протеини. Ежедневно вие имате нужда от прием на адекватно количество протеини. Протеините са съставени от въглерод, водород, кислород и азот.
Голяма част от хранителните вещества съдържат протеини. Най-добър източник на такива са говеждото и пилешкото месо, рибата, яйцата, млечните продукти, ядките и бобовите растения.

Тялото ви използва протеините, които приемате с храната, за да произвежда милиони специализирани протеинови молекули, всяка от които със специфична функция. Например, тялото ви използва протеини, за да произведе хемоглобин, тази част от червените кръвни клетки, която пренася кислород до всички телесни органи. Друга част от протеините изграждат сърдечния мускул, т.е. сърцето. Всъщност, независимо дали сте физически натоварени или тялото ви е в пълен покой, протеините отново изпълняват изключително важни функции. Те задвижват крайниците ви, белите ви дробове или просто да ви предпазват от различни заболявания.

Всичко за аминокиселините

Когато консумирате хранителни продукти с високо съдържание на протеини, храносмилателните сокове в стомаха и червата ви се задействат. Те разграждат протеините на основни единици, наречени аминокиселини. Аминокиселините от своя страна помагат на протеините в тялото ви да поддържат мускулите, костите, кръвта и всички телесни органи.

Образно казано протеините са дълги вериги от различни по форма зрънца. Всяко зрънце представлява малка аминокиселина. Аминокиселините могат да се свързват помежду си и по този начин да образуват хиляди различни протеини. Днес е известен фактът, че протеините съдържат голямо разнообразие от аминокиселини, само 22 от които със значение за човешкото здраве.
13 от тези общо 22 важни аминокиселини се произвеждат от тялото, без вие дори да осъзнавате това. Останалите 9 обаче, известни още като основни аминокиселини, не могат да бъдат генерирани от организма ви, затова е важно да си ги набавяте сами, чрез консумация на богати на протеини храни.

Видове протеини

Съществуват различни видове протеини според произхода им. Животински протеини са тези, които получавате при консумация на храни и хранителни продукти от животински произход, като месо и мляко. Те са известни още като пълни протеини, тъй като съдържат всичките 9 основни аминокиселини. Голяма част от растителните протеини се считат за непълни, тъй като те са лишени от една или повече от основните аминокиселини. Това не трябва да притеснява тези от вас, които консумират повече зеленчуци и плодове отколкото месо и млечни продукти, защото разнообразието от свежи растителни продукти, които поглъщате ежедневно, ви осигурява пълния набор от така необходимите за организма ви основни аминокиселини.
Например, въпреки че фъстъците не съдържат всички 9 основни аминокиселини, вие пак можете да си ги набавите при консумация на фъстъчено масло в комбинация с филия пълнозърнест хляб. По същия начин, червеният боб сам по себе си не може да ви осигури тези 9 важни основни аминокиселини, но ако го приемате едновременно с порция ориз, тогава няма повод за тревога Добрата новина е, че не е необходимо да консумирате всички видове основни аминокиселини в едно хранене. Важно е единствено да поддържате разнообразие в ежедневно приеманите източници на протеини. Тялото ви само ще извлече от тях елементите, от които се нуждае.

протеини

От какво количество протеини се нуждаете ежедневно?

Ще разберете единствено ако знаете колко тежите. Ежедневно, подрастващите се нуждаят от около 1 гр. протеини за всеки килограм от теглото си. В процеса на растеж, количеството необходими на тялото протеини също се увеличава. Възрастните се нуждаят от приблизително 60 гр. протеини всеки ден.

Всичко което трябва да знаете, за да изчислите количеството протеини за ежедневен прием е броя на килограмите си. Ако например тежите 60 кг, тогава трябва да приемате 60 гр. протеини всеки ден.
Опаковките на хранителните стоки обикновено предоставят информация за количеството протеини в грамове, които конкретния вид стока съдържа.

Този пример ще ви даде представа какво трябва да консумира едно дете, което тежи 35 кг, за да си набави, необходимите му 35 гр. протеини:
 
    * 2 с.л. фъстъчено масло = 7 гр. протеини
    * 1 чаша или 240 мл. нискомаслено прясно мляко = 8 гр. протеини
    * 30 гр. сирене = 7 грама протеини
    * 90 гр. бяло пилешко месо = 10.5 гр. протеини
    * 80 гр. броколи = 2 гр. протеини

източник: http://medical.bg

Коментари