Алтернативни начини за добиване на енергия

Обновена в 12:34 на 23/09/2013 г.

алтернативна енергияНапоследък постоянно чуваме съобщения за появата на нови източници на енергия. И често решенията на учените приемат причудливи форми. Само преди 20 години някои от използваните днес технологии бяха просто теория и изглеждаха фантастично, а ето че днес в доста от развитите страни те са ежедневие. Тук става въпрос не за традиционните слънчеви панели, ветрогенератори или хидроелектроцентрали, а за доста по-оригинални варианти на алтернативната енергетика. Вижте кои са те!

На първо място може да започнем с енергията на вулканите, която бе предложена за използване в инфраструктурни обекти и по-конкретно – за създаване на небостъргача VolcanElectric Mask в Китай, който ще изглежда като купол, закриващ целия вулкан. Сградата предвижда многоцелево ползване, обединявайки в себе си промишлени, туристически и научни центрове. Но главната мисия на комплекса ще бъде преобразуването на стихийното природно явление в електроенергия. Специални устройства, влизащи в основата на сградата, ще извършват преработката на вулканичната топлина в електричество, осигурявайки енергия както за самия комплекс, така и за други сгради и съоръжения, разположени в близост. Небостъргачът VolcanElectric Mask ще се превърне в прекрасно място за визитата на любопитните туристи, които ще имат уникалната възможност да погледнат във вътрешността на вулкана.

Енергията на големия брой подводни течения, които преминават около Австралия – това е предложението за алтернативен източник на енергия на специалистите от компанията BioPower Systems, които имат разработен проект за електроцентралата BioWave. “Горивото“ в тази съвременна станция ще бъде течението на споменатите водни маси в океана.

алтернативна енергия

Дефицитът на енергия, от който японската компания East Japan Railway Company напоследък страда, ще бъде попълнен от самите пътници чрез монтирането на изработващи енергия подложки. Преминавайки през тях, те дори няма да подозират, че в момента изработват чиста енергия.

електроцентрала

Компанията Soccket Inc създаде много малка и компактна мини електроцентрала. Обикновена футболна топка, снабдена със специална технология, превръща здравите шутове и търкалянето по тревата в електроенергия. След няколко часа игра тази специална футболна топка ще е заработила енергия за захранването на неголяма светодиодна лампа, с която можете да четете през цялата нощ. Много подходящ вариант за развиващите се страни в Азия и Африка.

Швейцарските учени от град Берн са отишли още по-далеч – в кръвоносните съдове, където ще търсят начин за добиване на енергия, предназначена за работа на различните електрически кардиостимулатори. Специални миниатюрни турбини, разположени в кръвоносните съдове, ще изработват енергията, създадена от движението на кръвта в тялото. Това ще спести необходимостта от постоянни операции на пациентите за поставяне на нови батерии в кардиостимулаторите.

източник: www.hicomm.bg

Коментари