Мурсалският чай – билката с несравнима лечебна сила

Обновена в 19:24 на 20/03/2014 г.

Мурсалският чай – билката с несравнима лечебна сила. Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла  вече е надскочило пределите на България, получило славата на билка за всяка болка и на чай, който по полезно действие няма равен на себе си. Учените посочват, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат в Мурсалския чай. А народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие, без грип и други болки.

 Защо е толкова лековит Мурсалският чай?

- Мурсалският чай съдържа голямо количество  флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.

- Той намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

- Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата.

- Мурсалският чай съдържа още полезни съставки -  танини и етерични масла. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система - кашлици, бронхити, както и за лечение на отделителната система - особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите.

- Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи.  В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.

- Благодарение на добре изразената си противомикробна и противовъзпалителна дейност Мурсалският чай оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се използването му при хронични гастрити, ентероколити и други чревни заболявания.

- Мурсалският чай  е бил и си остава "българската виагра", казват изследователите му. Вероятно това се дължи на факта, че със своето противовъзпалително, противомикробно и противовирусно действие Мурсалският чай оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система.

- Една любопитна подробност ни казва, че  американски и руски космонавти пиели от напитката по време на подготовката си за полет. Японски учени, също изследвали преди години Мурсалския чай са категорични, че той има изключително благотворно влияние върху множество заболявания. Те не пропускат да отбележат и изумителното качество на напитката  да забавя стареенето.

Екстракт от мурсалски чай

   Мурсалският чай се смята за едно от чудесата на Родопите. Легендите свързват чудодейната му сила с това, че мястото е избрано още от бог Дионис. По-късно през годините по традиция местните хора започват да правят курбани на мястото, където расте билката,  точно по времето, когато тя се бере. Той като не се среща често у нас, Мурсалският чай е включен в Червената книга на България и от 1942 до 2002 година е в списъка на защитените от Закона за защита на природата вид. След успешното му култивиране в страната, Мурсалският чай е изключен от Закона и е включен в списъка на видовете под специален режим на стопанисване, като събирането му от естествени находища за стопански и търговски цели е забранено.

         Мурсалският чай е многогодишно растение известно още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Използват се целите цъфтящи стръкове. Според изследователите най-голямото количество флавоноиди се натрупват в листата, съцветията и стеблата, и то по време на фазата – началото на цъфтеж.

         Специалистите определят Мурсалския чай като една от най-полезните билки, растящи в България. Неслучайно, ако отидете на гости в Родопите -  местните хора вместо „Добър ден” ще ви сипят чаша Мурсалски чай – те  пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Открай време разболее ли се някой, няма значение от каква болест, те  използват  този чай. Казват, че не знаят какво е грип, да ги заболи глава или пък да имат кръвно, защото пият Мурсалски чай сутрин и вечер.

Какви са приложенията на Мурсалския чай?

- При кашлица и възпаление на сливиците. Може би, това е най-добрата билка при кашлица, смятат изследователите.

- Мурсалски чай се използва при бронхит, бронхиална астма и астма

- Действа благотворно при грип и има антибактериално действие

- Предпазва от ракови заболявания

- Използва се успешно при чернодробни заболявания

- Мурсалският чай намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

- Подсилва имунната система

- Използва се успешно при депресия

- Мурсалският чай помага и при превенция на остеопорозата

- Това е една от малкото билки, които се дават безпроблемно на деца под 5 години. При всички случаи на прием – и при деца, и възрастни, Мурсалският чай оказва благотворно влияние върху целия организъм.  Отличава се с фин, лек вкус и аромат.

Как се приготвя Мурсалския чай?

Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.

Може да се комбинира с други билки. Едно предложение  – при комбинация на Мурсалски чай със Зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.

Купете си Екстракт от Мурсалски чай от ТУК

източник: www.bilki.bg

Коментари