Внимание! Пластмасовите бутилки може да бъдат опасни

пластмасови бутилкиПовторното използване на пластмасовите бутилки може да доведе до освобождаването на химични съединения, които водят до ракови заболявания

Все по-засилващата се употреба на храни и напитки от пластмасови бутилки и съдове многократно провокира съмнения относно безопасността им. Много от последните изследвания показват, че пластмасовите бутилки могат да бъдат реална опасност за здравето ни и напълно да объркват действието на половите хормони.

Бедата е още по-голяма, когато използваме повторно пластмасовите бутилки. Дори и да избегнем вредните вещества при първата употреба, едва ли ще се опазим от тях при последващо използване. Още по-малко пък при загряване на пластмасовите съдове. 

Много учени са категорични, че употребата на пластмасови бутилки е вредна за здравето и околната среда и дори може да доведе до рак. 

Някои експерти не са съвсем съгласни. Почти всички обаче са на мнение, че пластмасовите бутилки не трябва да се използват повече от един път. Още по-малко в тях да се сипват горещи течности или да се загрява някаква напитка.  До неотдавна се е смятало, че повечето видове пластмасови бутилки са безопасни за повторна употреба поне няколко пъти, особено ако са добре измити с топла сапунена вода. Но последните разкрития за веществата, които могат да се отделят от бутилки, направени от Lexan (пластмаса # 7) са доста страховити. 

Проучванията показват, че храната и напитките, съхранявани в тази пластмаса съдържат големи количество Бисфенол А- синтетично химично вещество, което пречи на хормоналната система. Резултатите показват и, че измиването на бутилките създава почти невидими пукнатини и цепнатини в пластмасата, от които се отделя още повече Бисфенол А. Така всяка следваща употреба на бутилката става по-опасна.  Още по-опасно е нагряването на пластмасовите съдове и бутилки. Доста често майките затоплят млякото на децата си в пластмасови съдове или направо в бибероните, което е много опасно за здравето на децата. По-страшно е, че дори не подозират, че това води до отделяне на вредни вещества, които преминават  в млякото. 

Според изследвания от Калифорния, Бисфенол А се свързва с рак на гърдата и на матката, повишен риск от спонтанен аборт и понижаване нивото на тестостерона. Носи опасност и за детското развитие.  Не се препоръчва също така повторно използване на бутилки, изработени от пластмаса # 1 (полиетилен терефталат, известен също като ПЕТ). Според Green Guide, бутилките могат да бъдат безопасни за еднократна употреба, но повторно използване трябва да се избягва, тъй като проучванията показват, че от тях в течността може да попадне друго вредно вещество DEHP или диетилхексил- вероятен канцероген за човека.

пластмасови бутилки

От гледна точка на опазването на околната среда, пластмасовите бутилки отново са вредни. Милиони от тях завършват живота си в депа всеки ден, независимо от това, че могат да се рециклират. Някои от тях се изгарят, което също води до вредни емисии.  Изследване на Университета в Бъркли установява, че при производството на пластмаси # 1 се изразходва големи количества енергия и ресурси и се отделят токсични емисии и замърсители, които допринасят за глобалното затопляне.  Друг лош избор за бутилки е пластмаса # 3 (поливинилхлорид или PVC). Емитират се вредни вешества при изгарянето й и в течностите се отделят съединения, които смущават действието на хормоните.  Доказано е, че от пластмаса # 6 (полистирол / PS) може да се отдели стирен - вероятен канцероген за човека, ако попадне с храни и напитки в организма.  За по-безопасен избор се смятат бутилките, изработени от HDPE (пластмаса # 2 или полиетилен с висока плътност), LDPE  (полиетилен с ниска плътност, пластмаса # 4), или PP (полипропилен или пластмаса # 5). 

И все пак най-отговорният избор към околната среда и самите нас си остават картонените или стъклени бутилки. Можем да ги рециклираме, а стъклените  да използваме многократно.  Вече има и редица градове в света, в които продажбата на вода в пластмасови бутилки е забранена. Това е поредната причина да се съмняваме в безопасността им.

източник: http://ecomedia.bg

Коментари