Спящата красавица от Палермо

Обновена в 07:16 на 22/10/2013 г.

Розалия ЛомбардоПрез 1920 година двама родители останали неутешими от загубата на своето дете. Розалия Ломбардо била чудесно детенце, но нейният живот приключил още в невръстна възраст, на две години починала от инфекциозно заболяване.

 Баща й, богат италианец, помолил свой приятел доктор да направи всичко възможно, за да не се превърне момичето в скелет. Това се случило през 1920 година.

Доктор Алфредо Салафия забъркал коктейл, който днешните учени разгледали: цинк, глицерин, формалин и други помощни вещества. Той ги вкарал в артериите на детето, за да спаси телцето му. В резултат на това Розалия не изглежда като мумия, а като спящо дете.  Запазени са не само меките части на тялото й, които не са изсушени като при мумиите, а са съвсем пухкави.

Потресаващо е, че са запазени също така косите й, които дори блестят, както и миглите й. Най – необяснимото е, че преди около 100 години докторът е забъркал смес, която е съхранила изцяло дори очните ябълки на Розалия. Красивото дете сякаш спи и всеки момент ще се събуди. Малката Розалия е най – голямата атракция в прочутите гробници в Палермо, които се намират под манастира Капуцините.

Монасите разказват, че около стаята, в която лежи момиченцето, постоянно стават странни неща. Веднъж един посетител влязъл и излязъл с крясъци. Когато го попитали какво се е случило той казал, че момичето го гледа.  Той изгубил разсъдъка си, а учените веднага изследвали тялото и стигнали до извода, че нещо не е наред, защото има леки промени в него. Момиченцето е известно като спящата красавица.

Според монасите телцето й често излъчва аромат на цветя. Монасите твърдят, че понякога имат чувството, че момичето диша. Изследванията са показали, че то проявява някакви слаби импулси, въпреки наличието на формалин в тялото й. Момиченцето е погребано като Снежанка – в стъклен ковчег, защото родителите й искали до последният си дъх да могат да я виждат.

източник: www.pravda.bg

Коментари