Битката за контрол или трета световна война

Обновена в 14:28 на 29/07/2013 г.

русия и китайПрактически Студената война просто премина в една друга фаза – на прикритото съревнование в условията на една по-мирна световна обстановка.

Когато се заговори за световната политическа сцена ние веднага се сещаме за държави като САЩ, Русия, Китай. Тези държави се борят за световно надмощие и доминация, както в икономически, така и във чисто военен план.  Земното кълбо е голямата шахматна дъска на която най-могъщите държави играят.

През Студената война в САЩ “геополитика” беше мръсен израз, както в СССР тя беше наричана “буржоазна наука”.

Сега обаче геополитиката е нещо съвсем открито и действащо “бойно поле” на големите държави, алианси и съюзи. След като Студената война уж приключи напрежението спадна, а световната обстановка стана една идея по-спокойна. Това обаче не значи, че войната за световна доминация някога ще приключи. Тя винаги е съществувала от древността до днес.

Русия, Китай и САЩ  тайни конкуренти в тихата война за надмощие.

Амбициите на тези три държави са за световна доминация. Всяка от тях иска да има колкото се може по-голямо влияние във света, но играта е сложна. На практика Русия и Китай са от един отбор, но и руснаците и китайците от време на време си сътрудничат с американците. Когато се заговори обаче за Сирия днес – Русия е против свалянето на режима на Асад, а американците финансират бунтовниците, които се бият срещу редовната армия. Руснаците доставят оръжие на Асад, а американците и Запада финансират и подпомагат бунтовниците.

Китай тихо узурпира цели региони като ги подчинява икономически. Усилено изкупува части от американския външен дълг, който е близо $16 трилиона. Китай и Русия имат редица военни договори. След години на затишие, сега наблюдаваме бум на китайско-руските договори за военна техника.

глобален кофликт

Европейския  съюз и НАТО е единствената алтернатива за европейските държави. Той обаче изглежда все по-подчинен на американците. НАТО и ЕС подпомагат военните кампании на САЩ, които на практика въобще не касаят европейските нации, но може би това е цената, която Европа трябва да плати тъй като едва ли би могла да се противопостави на петте могъщи държави в отбора на БРИКС, където Русия и Китай с напълно оправдана увереност заявяват намеренията си да изместят САЩ от световното лидерство. И на практика това не звучи никак странно. Двете държави и целия БРИКС съставляват петте най-развиващи се икономики във света. За тях няма финансова криза, а сътрудничеството между тях очертава един нов свят, в който ЕС няма капацитета да се съревновава с тях. За това и той е “пионка” на американците.

войници с пушки

Глобален конфликт

Това е нещо, което никой не иска. Една ядрена война, водена от най-добре въоръжените и могъщи държави ще засегне над 70% от човечеството. Докато нищо неподозиращите обикновенни люде са погълнати от ежедневието си те изпуснаха нещо революционно:

не ядрените оръжия са най-голямата мощ, а оръжията влияещи на климата.

Отделно се откри един нов фронт – кибер фронта. НАТО ще създаде свой съюз за кибер отбрана, Китай системно атакува американски кибер-ресурси.

Въоръжението и системите струват много скъпо. Тук се очертава БРИКС да излезне едни гърди напред. Огромния външен дълг на Съединените щати тепърва ще изправи Америка пред кризисния момент, който с някои военни интервенции (Ирак, Афганистан) те успяха да забавят. Русия и САЩ в момента нямат съществена разлика във въоръжението си помежду си. Перспективите пред САЩ обаче са за по-слаби икономически резултати, докато при държавите от БРИКС това не съществува.

Сега американците имат нуждата от ресурсите на Сирия. Сирийския петрол отново ще спаси Щатите, но вече не сме 2001г. и нещата са се променили много. Русия открито се противопоставя на агресорската външна политика на САЩ, вече открито се говори за нарушаването на международното право, суверинитета на отделни държави.

Ако се стигне до глобален конфликт той навярно ще прерастне от противопоставянето на Русия, Китай и САЩ в някой спорен регион като двете Кореи, атака над Иран (евентуална) или някъде другаде. Все пак това статукво не може да се запази вечно. Ако САЩ започнат да бъдат притиснати твърде близо до стената не е невъзможно да се стигне до открит глобален конфликт. В момента наблюдаваме едно преустройване и преходно световно положение на големите сили. Едно обаче е сигурно: печеливш от Трета световна няма да има. Но кой господар на света би дал тронът си без битка?

източник: www.alterinformation.wordpress.com

Коментари