Ечемик - неприятен проблем при слаб имунитет

ечемикЕчемикът е болезнена червена подутина при основата, от вътрешната или външната страна на клепача. Медицинското наименование е хордеолум.

Ечемикът се получава в резултат на остра инфекция на мастните жлези на миглите. Наблюдава се отделяне на лепкав, гъст секрет от тези жлези. Ечемикът може да се получи и след инфектиране на космения фоликул на миглите, най-често в 90-95% от случаите, след заразяване със Staphylococcus aureus. Тези бактерии често попадат и се намират върху кожата, от където се пренасят в областта на очите. Обикновено ечемикът се развива заедно с блефарит, възпаление на клепачния ръб.

Външният ечемик се развива след инфекция на основата на ресниците и засяга миглените фоликули на клепача. Докато външният ечемик се дължи на гнойно възпаление на Мейбомиевите жлези на клепача и засяга отделянето на мастния секрет от тях.

Често се случва халационът да бъде погрешно определен за ечемик. Халационът представлява хроничен грануломатозен процес. Наподобява на киста и е вид хронично заболяване на Мейбомиевите жлези на клепача. Получава се в резултат на възпалително запушване на каналите на жлезите. За разлика от ечемика при халациона не се изпитва болка.

Има случаи, в които обаче вътрешният ечемик претърпява обратно развитие, като на негово място се получава халацион.

Признаци и симптоми на ечемик
Първи симптоми на ечемика са зачервяване, топлина, чувствителност и болка на засегнатото място. Окото е раздразнено, има усещане за чуждо тяло или одраскване.

По-късно се развиват симптоми като подуване, дискомфорт при мигане, сълзене на окото и чувствителност към светлина. Обикновено се появява малка, с жълтеникав връх пъпка, от която в последствие изтича гной.

Склонни да образуват ечемик
Ечемикът е често срещано оплакване. Появява се на всяка една възраст, както при мъжете, така и при жените. Наблюдава се лека тенденция към повишаване на честотата на появата му в третата възраст. Склонни към образуване на ечемик са хората с хронични заболявания като диабет милитус, блефарит, себорея и хронично боледуващите. Подобна склонност се наблюдава и при емоционално чувствителните хора и подложените на стрес. Според данни от научни изследвания, хората с високи нива на липиди в кръвта също проявяват по-висока склонност към запушване на мастните жлези, включително и на миглените мастни жлези, следователно и към образуване на ечемик.

Как да си помогнем?

Народната мъдрост е измислила доста методи за борба с ечемика, като се започне от компреси с кърпа напоена във вряла вода, мине се през натриване със злато и се стигне до мазането му с чесън.

Най-разпространено е третирането с топъл компрес на засегнатия участък за 10 минути от 4 до 6 пъти дневно, което спомага спукването на ечемика и облекчава състоянието. Ечемикът не бива да се притиска и изстисква, тъй като това провокира или влошава инфекцията.

В повечето случаи ечемикът преминава без усложнения. Обикновено се пука за няколко дни до седмица, след което симптомите отшумяват. В редки случаи се налага медикаментозно или оперативно лечение. Ечемикът не води до увреждане на окото. При хората, които са получили веднъж ечемик, много вероятно е такъв да се появи отново. Усложнения се развиват по изключение.
 
Усложненията се получават, когато инфекцията се разпространи и обхване други миглени фоликули, състояние което се описва като множествен хордеолум.
 
Халационът е най-често срещаното усложнение на ечемика. Халационът засяга много по-голям участък от тъканите, може да увреди роговицата на окото и да възпрепятства зрението. Той е и козметичен проблем. Други възможни усложнения са обща инфекция на клепача, при която неправилното извършения дренаж на ечемика е причина за деформация или загуба на миглите.

Алтернативен и безопасен метод влияещ благоприятно при ечемик е провеждането на процедури с честотният генератор НЕОРайф.

Принципът на действие и повече информация за уреда, може да намерите като проследите линка.

Възможно ли е да се предотврати появата на ечемик?

Поддържането на добра лична хигиена, редовното миене на ръцете, може да предпази от инфектиране, включително и образуване на ечемик. Други мерки, които са от полза:

- Не споделяйте козметика и принадлежности за очи.

- Почиствайте редовно принадлежностите и инструментите за очи (например, щипки за извиване на мигли)

- Не използвайте остарял и употребяван от други очен грим

- Поддържайте козметиката чиста

- Не докосвайте окото и околните тъкани с мръсни ръце

- Поддържайте високо ниво на имунна защита

Обобщение:

Ечемикът или хордеолумът е червено, силно чувствително и болезнено образувание, което се появява на основата при миглите или от вътрешната или външната страна на клепача.
Прилагането на топли компреси върху засегната област за десет минути 4-6 пъти на ден ускорява процеса на избиване на ечемика и облекчава симптомите.
Ечемикът се среща често сред населението. Като цяло не води до усложнения и увреждане на зрението.
Халационът е най-срещаното усложнение на ечемика. При него за разлика от ечемика не се изпитва болка. Това е вид кистозно образувание, засягащо Мейбомиевите жлези на клепача.

Коментари