Опасна ли е мирковълновата печка

Микровълновата печка е вреднаСпоред различни изследвания храната, която готвим или затопляме в микровълновата фурна, излиза от нея с напълно различен състав, пише здраве.bg.

 Това се дължи на промяната в молекулярната й структура - вследствие на пренареждането на атомите. Хранителните стойности на полезните вещества в ястията намаляват, тъй като в микровълновата печка се унищожават ензимите и аминокиселините в продуктите. Всичко това на теория може да се случи и в обикновената печка, но поради високата мощност на микровълновия й събрат, загубата на полезни вещества в хранителните суровини е много по-голяма.

 Приготвянето на храна в пластмасов съд или с найлонова обвивка в микровълновата фурна може да доведе до отделянето на изключително вредни химикали, директно попадащи в ястието. Далеч по-безопасната алтернатива е да претопляме храната си на котлона или в обикновена фурна.

 Затоплянето на бебешката храна по този начин е доста нездравословно Мирковълнова печка, бебе

Бамбуковите съдове за готвене на пара са оптималният уред за затопляне на ястията в микровълнова печка – при тях ензимите и аминокиселините не се губят до такава степен, а продуктите запазват влагата си.

 Швейцарско клинично проучване разкрива че, консумацията на храни от микровълновата, особено ако е всеки ден, може да доведе до физически и психически нарушения на функциите на тялото.

 Така приготвените храни могат да възпрепятстват биологичните процеси като секрецията на хормони и работата на имунната система, и дори са способни да изменят състава на кръвта ни, като редуцират броя на кръвните клетки, повишат "лошия" ("LDL") и понижат "добрия" ("HDL") холестерол.

 Организмът не е в състояние да усвоява тези храни поради загубата на ензими и аминокиселини, а понижената хранителна стойност може да доведе до редица храносмилателни проблеми.

През 1989 г. учени от университета в Минесота публикуваха официално съобщение, че загряването на шишета с бебешко мляко в микровълновата не е безопасно. Причината е в разликата на температурата на течността в бутилката и тази на въздуха извън нея, както и загубата на хранителни вещества от състава на млякото.

 

източник: zdrave.bg

Коментари