Защо забравихме за ГМО и Monsanto?

ГМОДали в Monsanto осъзнават какво всъщност правят? Дали ние, обществото, знаем всички факти? Опасна ли е генетично модифицираната храна? Дали хранителните продукти, които съдържат генно модифицирани съставки имат описание за това върху опаковките си? Дали производството на генно модифицирана храна не е хазарт със здравето? Онези, които не искат да се плашат по-добре да не четат следващите редове.

Monsanto - не може да не сте чували това име преди. Да, разбира се, нали си спомняте кой създаде Agent Orange*? Помните ли кой създаде DDT? А чие дело е Aspartame**?

Ако ние наистина сме това, което ядем, значи имаме право да знаем отговорите на тези въпроси. А има и други, освен това. Защо формите на рак, свързани с храносмилателната система растат? Нека започнем с прекрасния хербицид, отново дело на Monsanto, т. нар. Roundup? Списанието Current Microbiology изнесе доклад преди около 2 седмици, според който някои бактерии вече са изчезнали в местности, където Roundup е бил използван върху големи площи от земята, а освен това, употребата на този продукт е стимулирала растежа на т. нар. Супер-плевели (плевели, резистентни към повечето хербициди), което означава, че фермерите трябва да използват все по-големи и по-големи концентрации на препарата. В резултат на това почвата става безплодна и това засяга най-вече идните поколения.

Много по-притеснителни са страховете, че употребата на този хербицид убива дадени организми, чиято полза за планетата и природата като цяло все още не е достатъчно изследвана и чието елиминиране от еко веригата може да има изключително сериозни последствия. Това обаче е само върхът на айсберга. Какво прави сосновната му съставка Glyphosate? Той си пробива път надолу през повърхностния слой на почвата до подпочвените води и оттам стига до водоизточниците – подводните потоци и извори. Това не е някаква догадка или предположение: на практика всички дъждовни проби, направени в САЩ съдържат Glyphosate.

Какво прави американското министерство на земеделието по въпроса? Нищо! Защо? И то при положение, че редица други изследвания предупреждават, че субстанцията Glyphosаte може да бъде канцерогенна, да вреди на възпроизводителните функции и да увеличава риска от рак, тъй като е геннотоксично и уврежда ДНК веригата.

Проблемът в никакъв случай не засяга само САЩ. Супер-плевелите имат дългосрочни вредни ефекти, който понастоящем засягат милиони хектари в САЩ, Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Европейския съюз и Южна Африка. Рак, безплодие, непроизводителни почви, разрушаване на ДНК, разрушаване на микроорганизми, които може би са от съществено значение за нашата екосистема, супер-плевели...какво повече? Значи, излиза, че говорим за нещо много познато.

Всъщност, Monsanto съвсем наскоро се съгласи да плати 93 млн. долара за експлозията в техния завод в гр. Нитро, Западна Вирджиния през 1949, където се произвеждал хербицидът 2,4,5-Т, който на практика е половината от рецептата за прочутия и много токсичен Agent Orange. Да не забравяме обаче, че има още около 80000 жалби за повреда на имущество срещу компанията. Разследването в процеса между жителите на Нитро и компанията Monsanto показа някои ужасяващи предположения, включващи замърсявания на околната среда, прикриване на щети, фалшификации на проучвания и т.н., които все още не са доказани обаче. Но все пак, като изпълнител на държавни поръчки и крупен правителствен бизнес партньор Monsanto винаги се е ползвал с известен имунитет в САЩ.

анти ГМО

Ами какво да кажем за това, че в столовите помещения на Monsanto не се сервирали генно модифицирани хранителни продукти? Следователно, като вземем предвид, че Glyphosate тежко уврежда клетките в човешките бъбреци в концентрация 450 пъти по-ниска от онази, която се използва за земеделско приложение и като прибавим оскъдната информация относно истинските размери на опасностите, които се крият в храните, които са продукт на генното инженерство, тази предпазна мярка не е особено учудваща... Това, което е крайно неприемливо е, че докато дългосрочните ефекти от консумацията на продукти, които са резултат на генно инженерство са все още недостатъчно известни, генно инженираните семена се разпространяват масово из планетата чрез вятъра и водните потоци.

Спомняте ли си за уважавания инженер Арпад Пустаи? Пустаи е унгарец по произход, експерт по биохимия и хранене, който е работил в изследователския институт Rowett в Абърдийн, Шотландия. Когато оповести информацията за своето откритие, че генно модифицираните картофи нанасят тежки вреди на имунната система и органите на плъховете през 1995, той беше отстранен от работа, заплашен със съд и му бе наредено да мълчи, докато междувременно неговите открития бяха отречени или изопачени. Забраната да говори по-късно бе вдигната и, когато той отново публично обяви своите заключения, последва масово връщане на дадени продукти. Американският потребител, разбира се, беше последният, който разбра за това.

Преди да завърша, един въпрос: Защо мишки, плъхове, гъски, крави, прасета, лосове и катерици избягват да ядат генно модифицирани храни, когато имат избор?

Кой би искал да е акционер в Monsanto сега? Със сигурност аз – не! (Бил Гейтс обаче е на друго мнение ;) - бел. от ЗЕПИР)

*Агент Ориндж (Agent Orange) е името на хербицида, който американската армия е разпръсвала със самолети над виетнамските джунгли по време на войната между двете държави, за да си осигури видимост. Скоро след това става публично ясно, че този хербицид е нанесъл тежки увреждания на американски, австралийски и виетнамски войници, но най-вече на местното население. Хербицидът предизвиква рак и ужасяващи генетични изменения, които увреждат децата за поколения напред.

**Аспартаме (Aspartame) е синтетично създаден подсладител (Е951), около 200 пъти по-сладък от захарта, със спорен ефект върху човешкия организъм, който според някои изследователи предразполага към образуване на мозъчни тумори. Използва се в безалкохолни напитки като Кока Кола и Пепси, заради ниската си калоричност.

източник: http://temadaily.bg

От екипа на ЗЕПИР: Всички тези факти, доказват за пореден път плановете на елита за фрапиращо редуциране на човешкото население. Основните методи, които ще използват са храната и ваксините, но има и много други начини, ако не са доволни от резултатите разбира се...

Коментари