Здрава имунна система с хранителен режим

Обновена в 15:59 на 14/11/2013 г.

Позната заблуда е, че може да засилим имунната система чрез ударни дози Витамин A и C, когато сме болни или пък да преборим настинка с големи количества Цинк и Селен.

Да, набавянето на здравословни за организма количества е есенциално за здравата имунна система, но предозирането им, би могло да довете до същите негативни ефекти като липсата им. Ето няколко съвета как да изградите здрава имунна система чрез хранителния режим, като същевременно не изневерявате на фитнес целите си.

Качествени въглехидрати

Приема на въглехидрати преди и след тренировка помага в борбата с дисфункцията на имунната система и възпалителнията, причинени от стресовите хормони по време на тренировка. 1 ябълка преди тренировка ще зарежда мускулите Ви с качествени въглехидрати през цялата тренировка като същевременно минимизирате негативните ефекти върху имунната система.

Храни богати на Кверцетин

Суплементацията с кверцетин, който се съдържа в горските плодове, лук, чесън и зеления чай, редуцира възпаленията причинени от тежките тренировки, като същевременно стимулира производството на митохондрии - енергийните запаси на организма. Добре е да се приема около 1 грам дневно, разпределен през целия ден.

Пробиотици

Пробиотичните суплементи и храни, богати на пробиотици, като кисело зеле, моркови, корейското кимчи ще наситят храносмилателния тракт с полезни бактерии, която ще подобри функцията на храносмилателката система. Нейното правилно функциониране е есенциално за поддържане на здрава имунна система.

източник: www.bodytime.bg

Коментари