Осъдиха Макдоналдс за използване на негодно месо

Обновена в 16:11 на 23/09/2014 г.

“Известният готвач Джейми Оливър осъди гиганта в сферата на бързото хранене – Макдоналдс. Оливър успя да докаже, че към каймата, от която се приготвят кюфтета във веригата, се прибавя амониев хидроокис (Е527). Процесът е наречен „розов слузест процес“.

Това месо е обявено като негодно за консумация.

В демонстрация Джейми показва как се приготвя месото за пилешки бургер: от кожата, мазнината и вътрешните органи на пилето. Това е показано и на група деца, които заявяват, че вече са „отвратени“ от популярния бургер.

Преди време Оливър направи кампания за здравословното хранене в училище. След като доказа, че децата могат да се хранят здравословно и в училищните бюфети, британското правителство спонорира на проекта  с 280 милиона паунда.

Знаменитият готвач е собственик на ресторант Fifteen, в който деца в лошо финансово положение с криминални досиета или дислексия биват безплатно обучавани и имащи възможност да развиват кулинарните си умения.

Заради многобройните му каузи, зрителите на ВВС обявиха Джейми Оливър за “Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005″.

По повод съдебното решение – Макдоналдс обявиха, че ще променят рецептите си, но не потвърдиха това да е свързано с кампанията на Оливър.

Наскоро македонският вестник “Дневник” съобщи за затварянето на всички ресторанти от фаст-фууд-веригата в Македония. Според компанията това е в следствие на отнет лиценз.

В официалния сайт на компанията се потвърждава, че предлаганата от тях храна е проверена от Комисията за контрол на храните и лекарствата, както й че решението им да се спре третирането на месо с амониев хидроокис датира от август 2011 година.”

източник: www.infoboxjulia.wordpress.com

Коментари