Енергоспестяващите крушки могат да предизвикат рак (и не само)

енергоспестяваща крушкаЛампите с нажежаема жичка на практика изчезват от пазара. Но  заменящите ги енергоспестяващи лампи имат много недостатъци и по редица причини са  опасни за здравето.

В събота 1-ви септември 2012 г.  влезе в сила  4-ият етап от  плана  на ЕС  да изхвърли от употреба традиционната лампа с нажежаема жичка от живота на европейците -  кампания,  която започна преди три години, със забрана на производството и продажбата на   крушки от 100 вата и повече,   както и всякакви матови крушки. От тогава под забраната постепенно попадаха все по-малко мощни лампи, а сега е ред на 40  и 25-ватовите. Така след повече от 130 години, историята на обикновените крушки  може да се счита за завършена – най-малко за  гражданите на ЕС. Въпреки това, официално на европейския пазар все    още  има цветни и рефлекторни крушки и лампи за специални цели, както и конвенционалните лампи с един светлинен поток под 60 лумена – това е приблизително еквивалентно на  крушка от 10-вата, но е ясно, че това няма практически никакъв ефект.

В действителност в Европа се позволява производството на всички светлинни източници, които отговарят на клас на енергийна ефективност “A”, “B” или “C”, но крушките с нажежаема жичка  не отговарят на тези критерии: най-ефективните от тях едва стигат клас D.

Алтернативни източници на светлина на пазара, изглежда, има повече от достатъчно – тук са и халогенни и флуоресцентни, и LED лампи… Но в действителност, изборът на потребителя е много ограничен.

Има ли лампата с нажежаема жичка еквивалентна замяна?

Халогенните лампи са достъпни (по-малко от 2 евро парче) и имат висококачествена светлина, но дните им са преброени, те ще попаднат под забрана на 1-ви септември 2016 г., когато на пазара ще  изчезнат светлинни източници с клас на ефективност по-нисък от “В”. A LED лампите, за които според експерти, е бъдещето, за сега не са се избавили от някои “детски болести” и са много скъпи, особено ако говорим за  наистина висококачествени продукти (40 евро  или дори повече). Ето защо потребителите са принудени да купуват днес само  компактни флуоресцентни лампи – те често се наричат енергопестящи,  въпреки че това не е съвсем точно.

Именно тези лампи предизвикват недоволството на много потребители като твърде скъпи, но те имат и някои  значителни недостатъци. Най-очевидно е наличието на живак, което ги прави потенциално много опасни за здравето. Поради това тези живачни лампи изискват специални условия за утилизация, не може просто да ги хвърлите в кошчето като обикновен боклук. Ако лампата се счупи, в дома започва истинска евакуацията на  всички хора и животни, дълго проветряване, събиране на фрагменти със специални предпазни мерки, и така нататък. Но живакът – не е единствената заплаха за здравето, породена от тези  лампи.

Повечето потребители дори не са наясно, че присъщата на много такива лампи, “студена “, “безжизнена”, “неуютна” светлина не само разваля  настроението, но също така и много негативно въздейства върху здравето, което води, например, до нарушения на съня. Проф. Дитер Кунц (Dieter Kunz), завеждащ отделение в болницата Св. Ядвига в Берлин, обяснява: “Проблемът е в това, че в ретината има  специален  светлочувствителен пигмент,  който реагира на ”студена” дневна светлина - синкавата част от видимия спектър. Този фоторецептор уведомява вътрешния  часовник на човека, че е дошла светлата част от денонощието. Но доколкото такова “хладно” осветление е подходящо и необходимо през деня, толкова по-неестествено и неприемливо е  вечерта, иначе е неизбежна дисфункцията на вътрешния часовник на човека. “

Тези ефекти са добре известни на лекарите: те често се наблюдават при хора, които работят на смени. Първият и най-очевидният симптом е нарушения на съня. Но с това нещата не спират и не се ограничават, казва проф. Кунц: “Това може да доведе до различни други заболявания: от дисфункция на храносмилателния тракт и завършващ със сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт на миокарда, психични разстройства, включително депресия. Но най-важното нещо е, че хората, заети в работа на смени, са изложени на повишен риск от тумори, и това се отнася за всички форми на рак, известни на медицината “.

Енергоспестяващите лампи скоро ще отстъпят място на светодиодите

Нищо чудно, че при създаването на списъка на Световното здравна организация за канцерогени през 2007 г. се включва и нощната смяна на работа. И сега се оказва, че точно така рискуват здравето си и  хората, които седят спокойно вечер у дома под енергоспестяваща лампа. Въпреки това, те все още имат изход: да изберат най-подходящия лампа. Проф. Кунц  казва:

“В зависимост от това какъв вид е покритието е нанесено на лампата отвътре, тя може да даде различни нюанси на светлината – и студени, и топли, и неутрални. Всичко зависи от състава на луминофора. Съответно различни лампи са оптимални в различни часове на деня. Аз нямам въображение да си представя за кое време на деня ще бъде добра тази “мъртвеша” светлина, която до сега – и не без причина, се свързва с флуоресцентни лампи. Но, че те не са приложими  за вечерта, е  сигурно.  Въпреки това, днес вече има такива лампи, които произвеждат светлина, напълно приемлива за тъмната част на денонощието – “топла” и уютна.”

Впрочем бъдещето на изкуственото осветление проф. Кунц, както и други експерти,  свързва с LED лампите: “светодиодите, както и вече идващите да ги заменят органични светодиоди, са забележителни с това, че ще позволят от един и същи източник да се получи светлина не само с различна яркост, но и в различни нюанси. Изисква се само малко електронно устройство за превключване. Освен това то може да се контролира от компютърна програма. Мисля, че тези лампи ще се появят на пазара в рамките на няколко години. Това значително ще подобри сегашната, достатъчно мрачна ситуация. “

 

източник: saprotiva.com

Коментари