Как да спрете косопадa?

Обновена в 19:20 на 10/10/2014 г.

   Ако подозирате, че вашата загуба на коса може да се дължи на проблеми, свързани със здравето, то е от съществено значение, да разберете какво ви липсва и ако се наложи да посетите лекар. За щастие, след като вашето медицинско състояние е под контрол, косата ви ще стане както преди и ще възвърнете живота в нея, за това не се отказвайте, защото нищо не е загубено.

Ако загубата на вашата коса е вследствие на лоши грижи към нея, като например използването на твърде много пероксид (изрусител, обезцветител), за да изрусите косата си, или студено къдрене, или ежедневното изправяне с преса за коса - единствената надежда за спиране на проблема е да промените начина, по който се грижите за вашата коса и да я пощадите, в замяна тя ще стане толкова красива, че няма да ви се иска повече да я променяте и увреждате. Същото важи и ако носите косата си плътно изтеглена назад на опашка или носите тежки екстеншъни (допълнителна коса) – пускайте косата си нощем за да почива.

Ако искате да разберете как да се преборите с косопада чрез правилен хранителен режим и нужните витамини - продължавайте да четете, за да научите повече!

Може ли да излекувате косопада с витамини и хранителни добавки?

Предвид големия брой на витамини, хранителни добавки и растителни екстракти които спомагат на растежа на косата, е трудно да си представим че все още съществува косопада. Това е така защото освен нужните витамини и хранителни добавки, ние трябва да полагаме повече грижи за косата и да се храним здравословно – всичко трябва да се изпълнява при условия на кумулативност (всичко заедно, защото едното без другото не води до успех).

Ако имате витаминен дефицит, важно е за вас да разберете от кой витамин или витамини имате липса, тъй като загубата на коса, вероятно ще бъде най-малкия ви здравословен проблем. Например, биотинът (форма на витамин B (B7)), често присъства в хранителните добавки за здрава коса и растеж или се продава като самостоятелен витамин в шишенца. Но, ако имате липса на биотин, ако искате да сте здрави ще трябва да си го набавяте допълнително!

Кръвните тестове могат да покажат, дали сте с ниско съдържание на витамин D, цинк и желязо, всички те са свързани с растежа на косата, както и с други важни основни телесни функции, свързани с цялостното ви здраве. Получаването на тези хранителни вещества в рамките на нормалното определено може да спомогне за разликата във вашето цялостно здраве, а вероятно и може да помогне за увеличаване на плътността на косата и да изглади бръчките.

Други витамини и хранителни добавки, които заздравяват и помагат на косата да се заздрави бързо и да бъде здрава са витамин C, омега-3 и омега-6 мастни киселини, аминокиселини, витамини от група В, витамин А и витамин E. Всички от тях са основни съставки в повечето хранителни добавки, включително и в мултивитамините.

 

Диетата от значение ли е?

Както е вярно за всяка част от тялото ви, здравословната диета може да направи вашите коса, нокти и кожа да изглеждат по-красива. Няма известни изследвания, които да показват специфична диета или група храни, които да помогнат на растежа на косата ви. Може да прочетете положителни отзиви за леща, орехи, сьомга, и дори птиче месо като част от хранителния режим за борба с косопада, но това е и обикновения начин за здравословно хранене, защото със сигурност, картофения чипс, подсладените безалкохолни напитки и шоколадовата торта няма да подобрят растежа.

Въпреки че една здравословна диета, заедно с подходящи витамини и други добавки, е чудесна за поддържането на здравето ви, това няма да промени:

1. Вашата генетика

2. Вашите хормонални нива

3. Вашите реакции към лекарства, които могат да причинят загуба на коса

4. Други медицински състояния

5. Как се грижите за вашата коса

Когато имате проблем с косопада, вие също трябва да вземете под внимание факторите, изброени по-горе. По този начин, за повечето от нас, решението на проблема с косопада не е толкова просто като промяната на това, което ядем, или витамините които пием.

Един интересен аспект на диетата: Тъй като косата е съставена най-вече от протеин (в този случай, протеина е известен като кератин), е добре да приемате допълнително протеин и кератин към диетата си макар и все още недоказано от лекари, които правят научни изследвания и до сега за видяли, че недостигът на протеин може да доведе до загуба на коса.

Коментари