Раковите клетки не се размножават до безкрай

ракови клеткиРезултатите от ново изследване гласят, че голяма част от клетките на туморите, които поразяват тялото, не притежават способността да се размножават до безкрай. До този момент се смяташе точно обратното – че клетките на раковите образувания се делят неограничен брой пъти, като по този начин са в състояние да поразят целия организъм.

До това сензационно за съвременната медицина откритие достигат група британски учени след продължителни изследвания и наблюдения. В основата на начинанието им стои именно битуващата теза за безсмъртието на раковите клетки, базиращо се на уникалния фермент теломераза. Според тях именно той стои в основата на способността клетките да се делят по безброй пъти.

На практика обаче, доказано било, че като резултат от теломерата клетката, независимо от нейната същност, се изтощава. Това със същата сила се отнасяло и до клетките на раковите образувания, за които доскоро се смяташе, че не са подвластни на тази негативна тенденция.

В хода на изследването, довело до тези заключения, учените проследили злокачествен меланом – формата на кожен рак, смятана за най-сериозна, тъй като меланомите с най-голяма бързина и устойчивост поразяват здравите участъци от кожата.

След продължителен период на лабораторно наблюдение станало ясно, че меланомите, както и останалите клетки загиват след определен брой деления и след времето, което е закодирано в тях.

Коментари