Как ще изживееш животът си

Смисълът на животаКак ще изживеете живота си?

Как ще ви запомнят накрая? За съжаление, в днешно време повечето хора не се замислят над такива въпроси. Много от нас просто се лутат в живота, сякаш без ясна посока или цел. А обществото в по-голямата част от времето прекалено ни улеснява да бъдем „удобно безчувствени“. Напълно сме се пристрастили към забавленията, а те са в количества, невиждани досега – телевизия, филми, музика, игри, спортове, храна, хазарт, шопинг – възможностите за нашата пристрастеност изглеждат безкрайни.

Но наистина ли искате да прекарате живота си, като подхранвате зависимостите си? Наистина ли искате да бъдете възможно най-заети със забавления? Една мисъл се е отпечатала в съзнанието ми:

"Животът е като монета – можеш да го използваш както намериш за добре, но само веднъж."

медиите ни манипулиратАко фактът, че летим из Вселената на това огромно парче скала, е само някаква космическа случайност и животът наистина няма някакво значение – тогава ще има логика да запълним живота си с възможно повече удоволствия, преди да умрем. Обаче ако животът има смисъл и действията ни могат да оставят дълготраен отпечатък в бъдещето, тогава може би много от нас трябва да се замислят какво ще оставим след нас, когато вече няма да сме на тази земя.

Повечето не го осъзнават, но в действителност ние имаме привилегията да живеем в един от най-вълнуващите отрязъци от човешката история. От десетилетия изглежда така, сякаш човечеството наближава някаква кулминационна точка. Промените и животът все повече и повече се забързват, всичко става все по-нестабилно. Просто се огледайте. Всичко и всеки са поставени на изпитания.

Икономиката се срива, основите на обществото също рухват, войната в Близкия Изток може да избухне във всеки момент, дори и планетата преминава през особен и несигурен период. Само трябва да погледнете някоя популационна таблица за да осъзнаете, че живеем в напълно безпрецедентно време…

популация на човечеството

В 1800-та година населението на света е било един милиард. Сега то е около седем милиарда. Знаете ли какво означава това? Означава, че имаме възможността да си взаимодействаме с повече хора, отколкото някой някога е успявал. Страданията по земята са абсолютно умопомрачителни. Знаете ли, че три милиарда души преживяват с едва 2.50 долара или по-малко всеки ден? Има милиони, милиарди хора, които нямат какво да ядат днес. Има стотици милиони без достъп до чиста вода.

По цялото земно кълбо ще намерите деца, ровещи в кофи за боклук с надеждата да намерят храна или нещо, от което да изкарат някоя стотинка. Безброй други деца са били продадени като роби и живеят без надежда всеки ден. В някои части на света нарочно ослепяват деца с киселина, за да могат господарите им да печелят повече от тях, като ги пращат да просят. Други хлапета ги завързват за леглата, за да им се изреждат болните извратеняци, които плащат за секс с тях.

Цивилизацията ни е като бомба със закъснителКогато осъзнаете ужасите, които се случват по света, става по-трудно да живееш само за себе си. Тази нощ милиони и милиони хора по цялото кълбо ще са на границата на самоубийството, защото смятат, че няма надежда за тях. Някога мислили ли сте за тях? Тази нощ милиони и милиони деца могат да бъдат насилени от родителите си или от близки роднини. Някога молили ли сте се за тях?

Има толкова много хора, които биха се зарадвали на малко любов. Милиони гният по затворите – включително и такива, които са напълно невинни. Милиони прекарват самотни дни в пенсионни домове, без никой да ги посети. Тази нощ ще има цели семейства, спящи по улиците на всеки от големите американски градове. Мислите ли понякога за тях, докато лежите в топлото си легло?

Изчислено е, че в Северна Корея между 150,000 и 200,000 души са затворени в кошмарни концетрационни лагери. В много от случаите става дума за цели семейства, защото някой член от семейството е казал или направил нещо, което някой с власт не е харесал. За да оцелеят, много от затворниците ядат растения, трева, дърва, мишки, змии и животните от фермите в лагерите. Но не само властниците в Северна Корея са болни мозъци. Истината е, че цялата глобална система е в напреднал стадий на разложение и това причинява огромни страдания по земното кълбо. Е, вместо да живеете егоистично, защо не направите нещо паметно с живота си?

Изберете да сте светлината в мрака

Благодарение на технологиите, сега е много по-лесно за обикновения човек да бъде промяната. В миналото елитът имаха монопол над масовата комуникация. Сега интернет напълно промени това. Ваша публикация в интернет може да се прочете от десетки милиони хора. Дори без да напускате уюта на дома си, можете буквално да променяте животи на другия край на света.

Идеите са нещо, което е изключително могъщо, а днес сме по средата на глобална информационна война. Използвайте интернет, докато сте способни, за да обръщате течението или поне да го забавяте (което ще даде време и на други да се пробудят, преди да е късно – бел. ред.). Свободният и нецензуриран интернет няма да съществува вечно. Елитът вече е предприел стъпки за ликвидирането му. Затова толкова се шуми около закони като SOPA, ACTA и CISPA. Господарите на света не харесват в какво се е превърнал интернет и затова искат да го контролират. Дори сега всичко, което правите в интернет, се следи от едни или други правителства и корпорации. Но това не е причина да се отказвате от разпространението на истината. Може би дори някой от „пазачите“ ще се убеди в това, което имате да кажете.

Точно във времена на най-голям мрак имаме нужда от най-големите герои. Светът се е превърнал в много тъмно място, а нещата има още накъде да се влошават, преди да стигнем до края. Но това означава, че имаме нужда от колкото се може повече герои.

битката между доброто и злотоГолямата битка между доброто и злото навлиза в кулминация

Искате ли да изживеете живота си, правейки неща, които ще донесат дългосрочни позитивни промени; или искате да прекарате живота си на дивана, зяпайки телевизия? Историята няма да се интересува от това, какви вещи сте придобили. Но ако успеете да направите истинска промяна за другите, това определено ще е значимо.

Когато хората ми казват, че са „отегчени“, това направо ме разбива. Честно, не разбирам как можеш да си отегчен в днешната епоха. Живеем в едни от най-вълнуващите времена в цялата човешка история и знам, че бих могъл да оползотворя три или четири пъти повече часове от сегашното денонощие. Винаги има още за правене и още, което да се научи.

Навсякъде по света се разстила мракът и ще продължава да го прави. Можете да изберете просто да недоволствате; а можете и да изберете да светите с вашата светлина в мрака. Изборът е ваш.

Не е нужно да сте известни, за да донесете промяна. Не ви трябва и публика от хиляди и хиляди души. Истината е, че всеки, четящ това, има заложбите да е промяната. Пътят от хиляди километри започва с първата крачка. Ето един списък с някои от нещата, които можете да започнете да правите още сега:

• Говорете със семейството си.

• Говорете с приятелите си.

• Споделяйте истината във Facebook и/или Twitter.

• Присъединете се към организация.

• Отидете на шествие.

• Напишете писмо на някой редактор (журналист).

• Напишете писмо на вашите политически представители.

• Кандидатирайте се за политически пост.

• Водете си блог.

• Направете си уебсайт.

• Правете клипове в YouTube.

• Създавайте нови приятелства, сприятелявайте се с нови хора.

• Помогнете на човек в нужда.

• Бъдете доброволец за кауза.

• Изнасяйте речи.

• Напишете книга.

• Направете филм.

В американската Декларация за независимост четем:

„Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.“

Всички мъже, жени и деца (включително неродените) по целия свят са създадени равни. Всички те заслужават да бъдат обичани и защитени. За жалост, живеем в свят, който става все по-безчувствен и по-безчувствен. Из цялото общество, хората са станали алчни, себични, тщеславни, горделиви, агресивни, злобни, злопаметни, жестоки. Хората са станали зависими от удоволствията и приятните неща, които могат да си купят, като се вкарат себе си или страната си в поредните дългове.

Къде са всичките силни мъже и жени, готови да поставят Бог, семейство и народ преди себе си? Къде са силните мъже и жени, готови да отстояват справедливостта, дори да им коства всичко?

В идните години ще е изключително тежко. Милиони от тези, живеещи само за себе си, ще бъдат напълно разтърсени от идващите събития. Но ако имате идеал, по-голям от вас, тогава най-вероятно ще намерите идните времена за пълни с приключения и значимост.

Е, как ще ви запомни историята? Надявам се, като някой, преизпълнен с любов. Като някой, обичал Бога, семейство и народ. Надявам се да ви запомнят като някой, направил разликата в живота на другите. Имате само един живот (в тази изключителна епоха – бел. ред.). Изживейте го разумно.

източник: saprotiva.com

Коментари