PR или как ни манипулират...

PR пропагандаЗа автор на термина пи ар се счита Едуард Бернайс. Той използва на практика идеите на чичо си Зигмунд Фройд за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, за да ги впрегне в услуга на корпоративни интереси, и така да подтикне масите да потребяват продукти, основаващи се не на рационални нужди, а на ирационални желания.

Една от любимите техники на Едуард Бернайс за генериране на съгласие била индиректната употреба на подкрепата от трета страна, която да защитава каузите на неговите клиенти.” Много е лесно, казва Бернайс, да спечелите приемане на вашата гледна точка, като цитирате уважавани авторитети, излагате причините за вашия възглед и се позовавате на традициите, а не като казвате на някого, че греши.

От съвременна гледна точка можем да разгледаме съзнанието на обществото като един диск, който PR – практикът трябва първо да форматира, т. е. да подготви съзнанието на публиката за въприемане на неговите идеи. Те се представят чрез точни и ясни послания /дори манипулативни/ , които чрез формални и неформални канали, създават в определен момент желаната от PR –а картина, записана в съзнанието на обществото. В зависимост от ситуацията може да се изтрива или добавя нова информация като се влияе на ниво подсъзнание. Затова Едуард Бернайс пише в книгата си „ Пропоганда” /1928 г./:

„Нашите умове се шаблонират, нашите вкусове се формират, нашите идеи ни се внушават от хора, за които никога дори не сме чували…”

На името на Едуард Бернайс са записани не една или две безпрецедентни манипулации. През 1950 г. в САЩ се слага началото на флуоридационната кампания на Бернайс – флуоридиране на водата, под предлог за „профилактика на зъбите срещу кариес”. Под влияние на пропагандата му общественото мнение е манипулирано в „правилната посока” и флуоридите, продавани и известни като най-силната отрова за плъхове, се превръщат в здравословен фактор за зъбното здраве на децата. В резултат на тази кампания флуоридът от силно токсичен отпадъчен продукт се превръща в съществена хрланителна съставка, необходима за здрави зъби.

Бернайс разширява клиентелата на „Американ Табако” като накарал жените да пушат. По негова идея бил организиран благотворителен бал, средствата, от който постъпили в детска болница. Балът бил наречен „Изумруден” и било задължително всички гости да се появят в зелена дреха или поне със зелен аксесоар. Така Едуард Бернайс налага зеления цвят. Зелените цигарени кутийки станали модерни. Жените ги купували, защото им подхождали на зелените чанти и шалчета. И никоя не се замислила, че това се нарича пи ар.

За да стимулира продажбите на бекон, Бернайс провежда изследване сред лекари и съобщава, че според техните препоръки хората трябва да закусват здравословно. Той изпратил резултатите на 5000 лекари заедно с реклама, която описва комбинацията от бекон и яйца като здравословна закуска.

Бернайс доказва, че може да променя реалността, като създава нова. Той продава цял нов начин на поведение, който може да се обобщи: другите да работят, а ти да присвояваш плода на чуждия труд; да използваш ситуацията така, че да я извъртиш в собствена полза.

 

източник: saprotiva.com

Коментари