Тъпчат ни насила с ГМО

Щем-нещем ГМО ни карат да ядемПоправка в Закона за фуражите, прокарана тихомълком, ни обрича да ядем месо и млечни продукти с ГМО без въобще да подозираме за това. Според скандалната промяна на етикетите на фуражите с ГМО няма да е задължително да се записва, че са генномодифицирани. Така даже фермерите няма да знаят, че хранят животните си с ГМО, а камо ли потребителите, алармират от екологично сдружение "За Земята".

Корекцията е предложена от депутата от ГЕРБ Христина Янчева в Комисията по земеделие и гори на заседанието й на 7 ноември. Без коментари и дискусии, предложението, което ни обрича да ядем ГМО без да знаем, е било прието.

В сегашният си вид законът не отговаря и на законодателство на Европейския съюз.

Екологично сдружение "За Земята" ще внесат официално писмо до президента Росен Плевнелиев с искане за налагане на вето върху така приетия закон и връщането му в пленарна зала за прегласуване.

"Считаме че с тази промяна в последния момент бе отнета възможността на народните представители да преценят важността й. Бяха заблудени и българските граждани, защото в дните между двете четения се застъпваше тезата, че промените целят засилване на контрола за етикетирането при наличие на ГМО. Не трябва да забравяме, че с фуражите се хранят животни, с които впоследствие се хранят хората", е становището на родните еколози.

 

източник: epochtimes-bg.com

Коментари