За вредата от тоалетния стол

тоалетнаМного от придобивките на цивилизацията като ваната, парното, автоматичната пералня, WC тоалетната са общоприето благо и никой не се съмнява в ползата от тях. Но ще се учудите ли ако разберете, че съвременната седяща тоалетна е вредна за човека и му е докарала цял куп болести.

Защо?

Oт незапомнени времена човек е заставал в клекнала стойка при дефекация. И днес децата от всички култури инстинктивно приемат това положение на тялото за да се облекчат. Макар да изглежда необичайно за някого, който е прекарал целият си живот лишен от тази естествена опитност, това е природният начин, по който човешкото тяло е създадено да функционира.

Модерната тоалетна-стол е неотдавнашна измислица. Става популярна първо в Западна Европа преди по-малко от два века и то по случайност. Изобретена в Англия, от дърводелец и тръбопроводчик, и двамата без грам понятие от физиология, тя бива инсталирана в първата вътрешна тоалетна. "Порцелановият трон" бързо навлязъл в употреба, тъй като седящата стойка изглеждала по-достойна от клекналата - по-прилягаща на аристократи и царе.

Мнозина се опитват да ни убедят, че днешният човек живее по-дълго от прадедите си но истината е, че той страда от много повече болести, отколкото в миналото а списъкът им се увеличава с всяка измината година. Българинът е бил известен в цяла Европа с дълголетието си? Какво се е случило, къде е здравето му днес? Знаем, че тялото с чиста кръв и органи има силна имунна система. Там болести не виреят. Съществуват по света общности (като Хунза в Пакистан), където подобно на дедите ни живеят по 90-100 години и рядко страдат от рак, хемороиди, диабет, апандисит и т.н. С какво толкова се различават от нас та се радват на такова здраве и жизненост? Характерното за тях е, че уважават телата си като дар от природата и ги пазят чисти. Как? От една страна периодично постят (въздържане от храна) през което време тялото си почива и се възстановява (нашите баби и и дядовци също са спазвали християнските пости). От друга страна се хранят просто и здравословно и поддържат червата си чисти. А в големия град ние не само че тъпчем телата си безразборно с нездравословни храни но и носим в червата си всевъзможни гниещи отпадъци. В крайна сметка замърсяването отвътре води до преждевременно състаряване отвън и амортизиране на тялото. Защо се получава това? На края на дебелото ни черво (виж илюстрацията в дясно) се намира разширение, което се нарича ректум.

ректукм

Когато се запълни ние изпитваме познатото чувство, че трябва да отидем до тоалетната. И за да не стане авария докато намерим подходящо място, природата мъдро ни е устроила така, че когато вървим или сме седнали прохода (аналния канал) през който отпадъците излизат навън е стегнат със специална примка и прегънат така, както сгъваме градински маркуч за да спрем струята. А как се отпуска? Това го знае всяко дете - достатъчно е да клекнете и примката автоматично ще се разхлаби. Проходът е отворен и отпадъците могат да бъдат безпрепятствено изхвърлени навън.

анален канал

В какво тогава е проблема?

Съвременната тоалетна-стол не е конструирана с оглед физиологичните ни особености. За да се изходим ние сядаме на нея. А знаем вече, че когато сме седнали, ректалния проход е прегънат под 90 градуса и стегнат от примката на пуборекталния мускул (може за по-нагледно да видиш илюстр. 3 накрая). Нужни са допълнителни усилия за да изтласкаме отпадъците през стеснения канал. Ефекта е опустошителен. От една страна прекомерните напъни ден след ден увреждат стените на аналния канал (а той няма рецептори за болка и затова не можем да усетим как се уврежда) а увеличеното налягане изтласква отпадъци обратно в тънките черва, замърсявайки ги. От горе на всичко изхождането е непълно. Затова в червата остават отпадъци, които се просмукват обратно в кръвта, замърсяват я а тя разнася отровите по органите. Така, замърсявайки тялото си причиняваме цял букет болести (в това число: рак, херния, хемороиди, запек, апендицит и мн. др.)

Запомнете едно:

Така, както природата е устроила тялото ни да спи в легнало положение е предвидила да се облекчаваме в клекнало положение. Нашето тяло е безценен инструмент, резултат от милиони години еволюция. Изчислено е, че в него има потенциал да живее минимум 120 години. А ние едва успяваме да изкараме половината и напускаме този свят болни и грохнали. Уви, човекът изглежда е единственото същество на Земята, което с глупостта си върви срещу собствената си природа и така си докарва само болести и страдания. А всичко е толкова просто...

Неслучайно японците - народ известен с дълголетието и интелигентността си и до ден днешен използват модернизиран вариант на познатите ни клекала:

японска тоалетна

Седемте предимства на клекналата поза:

Тъй като повечето от вас не предполагат, че клечането е подходящо за храносмилане и изхождане, ще ви припомня някои уникални анатомични особености на човека.

Първо, човекът е единственото животно, което трябва да изтласква съдържанието на червата си нагоре. Ако той живее природен начин на живот това не е проблем, защото неминуемо ще кляка през деня -- да поровичка земята в градината, да подреди нещо, да поговори с някого, и тогава ръцете му естествено достигат земята (там е всичко, с което работи) а торсът е изцяло отпуснат върху бедрата. В тази напълно клекнала поза бедрата естествено притискат коремната област - дясното бедро притиска цекума (началото на дебелото черво), механично изтласквайки съдържанието му нагоре, докато лявото бедро притиска низходящата част, естествено изтласквайки отпадъците надолу към изхода.

- Клекналата поза прави дефекацията (изхождане) по-бързо, по-лесно и по-пълно. Тя помага да се избегне "фекален застой" - основен фактор при рак на червата, апандицит и възпалително заболяване на червата.

- Клекналата поза защитава нервите, които контролират простата и мехура от разтягане и увреждане.

- Клекналата поза добре уплътнява илеоцекалната клапа между дебелото и тънкото черво. При общоприетата седяща поза този клапан няма опора и често изпуска по време на дефекация, замърсявайки тънките черва.

- При клечене се изправя и освобождава ректалния проход, който нормално е прегънат на 90 градуса. Този проход нормално е винаги затворен освен когато клекнем.

- При клекнала поза червата се поддържат от бедрата. Това помага да се избегнат херния и дивертикули, които често са резултат от дългогодишно напъване в седяща поза.

- Клеченето е високо ефективен, без хирургическо лечение метод срещу хемороиди, както са показали публикувани клинични изследвания.

- За бременни жени, клекналата поза на тялото предотвратява натиска върху утера и приготвя за естествено раждане...

...прочетете повече

Коментари