80-90% от жените страдат от целулит

topuzovПроф. д-р Иван Топузов е завършил медицина в София. Работи като участъков лекар, после като асистент и главен лекар по физиология и спортна медицина в гр. Плевен. През 1991–1992 г. е завеждащ отдел “здравеопазване” на ТОА–Банкя, а след това до 1997 г. – завеждащ диетологичен кабинет в Националния център по медицинска козметика – София. От 1996 г. работи като доцент и после - професор в катедра “кинезитерапия”. Автор е на над 100 научни труда, много от тях - посветени на борбата с целулита, затлъстяването и разширените вени.

- Помагат ли препаратите срещу целулит, които се рекламират, за решаването на този проблем?

- Наистина, има много препарати и непрекъснато им правят реклама, но за такива с чудноват и светкавичен ефект, не съм чувал. Целулитът, освен козметичен, е и медицински дефект - той е сериозно подкожно заболяване. Разпространението му е изключително голямо – среща се при 80-90% от жените. Започва след пубертета, когато се намесват женските полови хормони. Те имат пряко отношение към образуването на целулит. Ако някой си мисли, че слабите жени нямат целулит, се заблуждава – и при тях има, но е малко по-нисък процентът. Дори при спортистките има, но там процентът е още по-нисък. Най-добре е лечението на целулита да се прави комплексно – само чрез диети не се постига почти нищо – човекът отслабва, но целулитът си остава. Добре е да се съчетаят правилно хранене, физическа активност, редукция на теглото и разбира се – средства, които локално му въздействат.

- Тоест, няма магически кремове?

- Не само че няма, но и трябва много упорито и дълго да се работи комплексно за отстраняване на целулита. Да не кажа година, но поне месеци. Хората по света, които се занимават с този проблем, казват, че оптималният срок, за който повечето жени може да постигнат добър и траен резултат, е 6 месеца. За 20 дена – 1 месец, дори да се постигне нещо, то е съвсем малко и после се възстановява много бързо. Трябва процедурите да са продължителни и да се работи упорито.

- Ефективни ли са другите външни средства за борба с целулита, които се рекламират – целутроните, масажите с груба кърпа и др.?

- Да, но когато са част от комплексното лечение. Тоест – от външните процедури, които се прилагат, всички са полезни, съчетани с пиене на много течности, с правилно хранене и физическа активност. Външните процедури човек може и сам да си ги прави. Аз съм имал хиляди пациенти през годините и много от тях по финансови причини не могат да посещават козметичните салони, за да им се правят масажи. А и не е трудно човек да си направи сам такъв масаж, стига да знае, че този масаж се прави отдолу нагоре, за да се оттича лимфата, която се е натрупала. Тази лимфа трябва да се разнася, да се разкарва, а това става като се праща от долната към горната част на тялото. Оттам тя влиза в кръвообращението, циркулира заедно с кръвта и се разнася. Много препоръчвам също и контрастните бани срещу целулит – редуването на топли и студени душове, които завършват със студена вода. Топлото предизвиква разпускане на съдовете, студеното ги свива и изстисква, така че с един ръчен душ и с редуване на топла и студена вода в засегнатите от целулит участъци, човек също може много да си помогне.

целулитТези контрастни бани са много полезни и аз ги препоръчвам като завършек на всички други процедури за борба с целулита в домашни условия. Принципът е този – пускате приятно топла вода за къпане (когато вече сте приключили с къпането), с едната ръка държите ръчния душ, а с другата – само студения кран. Усилвате студеното, после връщате пак да стане топла водата, после пак я правите студена. Колкото може да търпите топло и колкото може да търпите – студено, за да има контраст. За половин – една минутка 3-4 такива редувания действат чудесно за подобряване на целулита. Студената вода буквално изстисква лимфните съдове и натрупаната, застояла лимфа, от която се образува целулитът.

- Ако една жена изпълнява стриктно всичко, което е необходимо, може ли за половин година да си премахне напълно целулита?

- Това много зависи от степента. Има четири степени на натрупване на целулит. При четвъртата степен е невъзможно да се направи каквото и да било - там вече има сраствания и съединително-тъканни промени. Може малко да се позаглади кожата, но надежда няма. Тай като повечето млади момичета са с първа - втора степен, тези от втора слизат в първа, а тези, които са съвсем в началото, може и напълно да го ликвидират. Жените от трета степен може да минат във втора и по-трудно - в първа. Натрупал ли се е веднъж целулитът, направил ли е белята, най-много да се слезе с една степен по-надолу. Така че фантастични резултати, както се описват в рекламите за нула време, на практика не се случват.

- Вярно ли е, че мъжете нямат целулит?

- Така се говореше по-рано, защото целулитът е свързан до голяма степен с женските полови хормони – естрогените, но се оказа, че и при мъжете има. Развива се на тяхното най-уязвимо място – корема. По европейски данни 40% до 50% от мъжете на средна възраст също имат целулит, но той засяга предимно коремната част, а бедрата почти не се засягат, защото конструкцията им е друга – няма такова сериозно натрупване на мазнини.

- Има ли жени, които са по-предразположени от други да натрупат целулит?

- Разбира се - като с всяко заболяване, и при целулита има генетична предразположеност. Има жени с по-спортен тип тяло, по-мъжка конструкция, с по-стегната кожа и мускулатура, с по-малко подкожна мазнина и те по-рядко имат целулит. Докато при пухкавите жени, по-предразположените към напълняване, много по-лесно се образува.

- Споменахте, че и спортистките имат целулит. Активното спортуване не изключва ли натрупването на такива мастни депа?

- Понеже една от специалностите ми е спортна медицина, правих изследвания на спортистките от националните отбори. Бях много изненадан, че участъци от тялото, които тези жени много натоварват, имат целулит. Разбира се, после разработих този проблем и имах много публикации, включително в чужбина, като го нарекох „спортен целулит“. Той се появява в най-натоварените участъци от тялото на спортистките, където действа оксидативния стрес – от голямото количество кислород, което отива до тези участъци, се получават отпадни продукти - т.нар оксиданти, които благоприятстват натрупването на целулит.

- Но нали едно от средствата за борба с целулита е редовното спортуване – казват, че като натовариш мускула, той пораства, а целулитът изчезва?

- Естествено, но когато всичко се прави за здраве. А когато говорим за професионалния спорт, там целулитът е едва ли не най-малкият проблем, защото при него има много травми, износване и др. Професионалният спорт в никакъв случай не щади тялото, а дори го уврежда.

 

целулит


- От какво се получава целулитът?

- Една от причините, на които наблягам, е този оксидативен стрес – прекомерното количество кислород, което води до голямо натрупване или в другия случай – на хипоксия – недостиг на кислород в тъканите в резултат на притискане или неправилно кръвоснабдяване на определени участъци. Когато имаме натрупване на лимфа и притискане на кръвоносни съдове, имаме хипоксия на тъкани. Масово явление напоследък при младите момиче са студените бедра, което значи, че тъканите им не се оросяват достатъчно и това създава предпоставка за такива оксидативни процеси, които водят до натрупване на вредни свободни радикали.

- Това значи ли, че жените, които не искат да имат целулит, не трябва да носят стегнати дрехи, чорапогащи и др.?

- Да, стегнати дрехи може да се носят само, когато човек отива на фитнес или да спортува. Иначе във всекидневието дрехите трябва да са свободни и отпуснати, за да не пристягат тялото и да не пречат на оросяването и оттичането. С пристегнатите дрехи проблемът може и да не личи, но той се задълбочава и после лечението му е трудно. Всичко, което затруднява кръвоснабдяването, пречи и води до увеличаване на целулита.

- Течностите каква роля играят в борбата с целулита?

- Трябва да се пият много течности. Както човек се мие отвън и се къпе всеки ден, така трябва да пие много вода, за да се измива и отвътре от шлаките и от отпадните продукти. Иначе, ако те се задържат в храносмилателния тракт, минават в кръвообращението и се натрупват под кожата. Човек трябва да изпива поне 2 литра вода на ден, а в зависимост от теглото си – може и повече. Вътрешното миене е много важно. Здравият организъм чрез бъбреците изхвърля излишните течности.

- Има ли възраст, в която жените са най-засегнати от целулита?

- Не, има 40-50 годишни жени, които са с много добра структура на кожата и 16-18 годишни момичета с много целулит. Пролетно време при мен често идват абитурентки покрай баловете и направо съм се изненадвал, че при тях се среща тежък целулит - 3-а степен. Това се дължи на застоялия им начин на живот, неправилното хранене, ранното натрупване на мазнини, затлъстяването и комбинацията от тях. Естествено е с възрастта нещата да се утежняват, но когато се започне от такава млада възраст, вече в по-късна възраст е ясно, че положението ще е много утежнено.

- Кои са най-големите ви успехи с пациентки в дългогодишната ви борба с целулита?

- Отдавна съм преминал времето, когато съм очаквал и съм се хвалил с постижения. Животът се оказа много по-сложен. Най-доброто, което се постига в борбата с целулита, ако го има, е да се снижи степента. Жени, които нямат финансова възможност, но са упорити и искат да работят върху себе си, постигат не по-лоши резултати от тези, които ходят на процедури. Имал съм прекрасни постижения на жени, които не ходят на процедури. Основното е да се работи продължително, човек да е трайно мотивиран, да отделя време всеки ден за това или поне 3-4 пъти седмично. Много е важно, когато вече е постигнат някакъв резултат, човек да продължава да прави това, което е допринесло за резултата, ако иска да го задържи. Защото, като спре и се върне към стария си начин на живот, проблемът се връща.

 

На една лекция пред широка аудитория преди време споделих, че вече съм напълно отчаян по отношение на борбата с целулита и наднорменото тегло, защото, когато работя с пациентките си, аз се радвам на всеки техен успех, съпреживявам резултатите им. Постигаме резултат, те се връщат към стария си начин на живот и след година – две като ги видя, установявам, че всичките ни усилия са били на вятъра. Те вече са дори с утежнена външност – още по-зле, отколкото са били преди да започнем. Ако не се полагат перманентни усилия, резултатът е временен - колкото човек да се покаже за няколко дена на плажа.

- Повечето хора се сещат, че имат проблем точно преди морето. Дайте им съвет какво да направят сега, за да се чувстват по-добре в кожата си през лятото?

- Да се хващат сериозно с диети, масажи, контрастни душове, евентуално – мазила, които могат да купят от аптеките. Най-важно е лечението да бъде комплексно и да се търси кое от въпросния комплекс оказва най-добро влияние върху целулита на конкретния човек. Препоръчвам също и да се работи с ясното съзнание, че един ден, ако спрат и се откажат, защото вече са доволни от резултата, всичко ще се върне. Целулитът рецидивира страхотно.

Коментари