Какво са Био храните

Обновена в 15:30 на 07/11/2013 г.

Био храниБио производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е пряко свързано с храната, която консумираме, и съответно със здравето на почвата.

Био фермерите произвеждат силна, питателна храна от здрава, добре балансирана почва. В работата си те следват стриктни изисквания, познати като био стандарти, които определят какво могат и какво не бива да правят. Крайната цел е опазването на природата.

Био фермерите използват сеитбооборот, за да поддържат почвата плодородна и да я предпазват от изтощение. Какво означава това? Ако тази година един фермер използва дадена площ за пасище, догодина на същото това добре наторено място той сее пшеница.

Използването на генно-модифицирани организми в био производството е забранено. Забранени са и изкуствените торове и опасни пестициди. В краен случай фермерите могат да използват седем от хилядите пестициди, които се прилагат повсеместно в конвенционалното земеделие.

Проблемът с паразитите при селскостопанските животни се решава като животните често сменят пасищата си. С други думи вземат се превантивни мерки, вместо животните рутинно да получават ненужни медикаменти.

Основни преимущества на био производството

С много малки изключения, биологичното земеделие забранява използването на изкуствени торове и пестициди.

Вместо това био фермерите се грижат за здравето на почвата като отглеждат разнообразни култури.

Животните се гледат без рутинно използване на медикаменти и антибиотици, като това е в контраст с интензивното селско стопанство.

Био и еко

„Био” и „еко” са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био” или „еко” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт – е гаранция за био произход.

Все повече хора по света предпочитат био храните

Вкус – Много хора купуват био продукти, просто защото те са много по-вкусни.

Произход – Био фермерите не използват ненужни химикали. Хранителните добавки, които често се свързват с появата на астма и сърдечни заболявания, са забранени в био земеделието.

Околна среда – Био земеделието щади природата и по тази причина в една био ферма има много по-голямо разнообразие от птици, пеперуди и растения. Био стандартите забраняват използването на ГМО технологии.

Грижа за животните – Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10 причини да яден Био храни:

1. Първи по вкус

Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен ритъм на растеж и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус. Според изследвания на европейския пазар, за много хора качеството и вкусът са по-важни от ниската цена.

2. Източник на здраве

Като цяло био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни със свойството си да предотвратяват раковите заболявания. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.

3. Опасни добавки

Само 32 от общо 290 хранителни добавки одобрени от ЕС са позволени в био храните. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът (изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

4. Пестициди

Най-добрият начин да избегнем пестицидите, е да се храним с био храни. Повече от 440 вида пестициди се използват рутинно в конвенционалното земеделие и често присъстват в крайния продукт. Повече от 40% от плодовете, зеленчуците и хлябът изследвани в Европа през 2005 г. са съдържали пестициди. Особено големи количества са открити в портокалите, хлябът, гроздето и крушите.

5. ГМО

Генно-модифицираните култури и съставки (ГМО) са забранени в био производството. Животните отглеждани по конвенционални методи често се хранят с ГМО култури. От тези животни по-късно се произвеждат свинското, телешкото, сиренето и други млечни продукти в нашите магазини.

6. Антибиотици

70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът. Това масово приложение може да доведе до развитието на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в био животновъдството.

7. Скрита цена

Пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, които проникват от селското стопанство, струва скъпо. Премахването на токсините от самото селско стопанство пести много пари на държавата и данъкоплатеца.

8. Висок стандарт

Био храната има доказан произход. Всички био ферми и био преработватели се инспектират поне веднъж в годината. Изискванията към био храните са определени от законите на ЕС.

9. Грижа за животните

Няма друга система, която да следва толкова високи стандарти в грижата за животните. Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10. Биоразнообразие и околна среда

На био фермите има много повече флора и фауна, отколкото на фермите, където се използват интензивни методи на производство. Доказано е, че био земеделието подпомага биоразнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис – парниковият газ, който причинява глобалнто затопляне и промените в климата - и намалява токсичните отпадъци.

 
 БИО знаци:
 
Министерство на земеделието и горите на Република България
 
 

Министерство на земеделието и горите на Република България

 
 
 
Европейски съюз
 
 
Европейски съюз
 
 
 
Балкан Биосерт, България
 
 

Балкан Биосерт, България

 
 
 
Soil Association, Великобритания
 
 

Soil Association, Великобритания

 
 
 
Agriculture Biologique, Франция
 
 

Agriculture Biologique, Франция

 
 
 
Dio Greece
 
 

Dio Greece

 
 
 
Bio Agri Cert, Италия
 
 

Bio Agri Cert, Италия

 
 
 
Bio, Швейцария
 
 

Bio, Швейцария

 
 
 
USDA Organic, САЩ
 

 

USDA Organic, САЩ

 
 
 
Öko Kontrollstelle
 
 

Öko Kontrollstelle

 
 
                                                                                                                                       източник: www.bio.bg

Коментари