Микотоксини

Плесените продуцират едни от най-токсичните вещества, наречени микотоксини. Един малък плесенясъл плод или зеленчук може да замърси огромна партида сок, конфитюр и други продукти. Въпреки че плесените са живи организми и могат да бъдат унищожени чрез зепинг, микотоксините не се унищожават и трябва да бъдат обезвредени от вашия черен дроб.

 

И тъй като микотоксините са извънредно отровни, те могат да изведат от строя черния дроб за дни наред.

 

Афлатоксинът е най-честият микотоксин, който откривам. Той се продуцира от плесените, развиващи се по различни растения. Ето защо аз предупреждавам хората да ядат само качествени цитрусови плодове и никога да не пият купешки сок. От хилядите портокали, отиващи за производството на една партида сок, непременно ще има един гнил и това е достатъчно да увреди черния ви дроб.

 

Една порядъчна доза витамин С помага на черния дроб да се възстанови бързо. Той помага също да се освободим от афлатоксина преди да е консумиран, ако го сложим направо в съда за храна. Така че винаги си носете пластмасова солничка с витамин С на прах и го използвайте като сол за поръсваме на всички храни.

 

Има още тринадесет микотоксини, които съм търсила в нашите храни. Те са описани в главата за плесенясалите храни.

Коментари