Защо се пълнее след отказване на цигарите?

Обновена в 13:00 на 09/09/2013 г.

пушачКачването на килограми се дължи на пренастройване на стомашната микрофлора.

Много хора се страхуват да откажат цигарите, защото след това се качват доста килограми, които се свалят след това доста трудно. Препатили започват отново да пафкат сама и само да си върнат изгубената форма. Сега учените разкриха именно защо се случва това – да спреш тютюнопушенето и след това да натежиш с 5-10 килограма.

Много хора са убедени, че това е заради по-големия апетит, други пък си мислят, че това е от смученето на бонбони и дъвкането на солети и залъгалки само и само да не пъхнем в устатат си папироса.

Защо се напълнява след като откажем цигарите?

Учените откриха обаче, че качването на килограми при тези, които отказват цигарите, е свързано не с изменения на режима на хранене, а с пренастройване на стомашната микрофлора. В стомаха на такива хора се струпват бактерии, които помагат на организма да поема колкото се може повече хранителни вещества.

Пушачите, решили се на решителната стъпка, винаги са заплашени от перспективата за качване на килограми. Процентът на хората, които са качили между 7 и 10 килограма, след като е спрял да дими, е доста голям именно заради тези бактерии. Това обаче не зависи от храненето. Отказалите цигарите могат да приемат същите калории и дори по-малко, но все пак пълнее, тъй като бактериите усвояват всяка попаднала храна в стомаха максимално.

дебел пушач

Най-вероятно тютюневият дим пречи на това и се намесва в микрофлората на стомаха, а след като престане да се намесва бактериите атакуват. Това най-вероятно е свързано с оздравителните процеси на организма след прекратяването на вредния навик.

източник: www.lechitel.net

Коментари