Кажи ми какво ти се яде, за да ти кажа какво ти липсва

Обновена в 13:00 на 23/05/2013 г.

Кажи ми какво ти се яде, за да ти кажа какво ти липсваВсеки човек си има определени хранителни предпочитания и навици. От време на време обаче ни се прияжда нещо различно от обичайното. Подобни странни сигнали могат да ни помогнат да "разговаряме" с тялото си, да разберем какъв проблем има и да се опитаме да го решим.

Лесно е да се досетим, че ако изведнъж изпитаме нетипичен за нас глад за плодове, следователно организмът ни има нужда от витамини. Но какво означават останалите, не чак толкова ясни желания?

Пикантни храни 
Aко по принцип не си падате особено по подправките, гладът за тях вероятно ще ви изненада. Имайте предвид, че той може да обозначава усилията на тялото да се пребори с възпаление - лютите чушки и останалите пикантни съставки съдържат активни вещества, които успокояват инфекцията, или поне намаляват болката. 

Внезапното желание да си хапнете нещо лютичко може да означава и че организмът ви усеща недостиг на сяра. За да си я набавите, най-добре консумирайте чесън, лук, зеле, карфиол.

Солено 
Чипс, соленки, пуканки... Често гладът за тях е изкуствено провокиран от прекаленото присъствие на натрий в ежедневното ни меню. И все пак, в много случаи нуждата от солена храна може да обозначава дефицит на хлор или йод в организма. Хлор можете да си набавите като ядете аспержи, гъби, соя. Йод ще намерите в доматите, целината, маслините и водораслите.

Хляб 
Ако изведнъж ви се прияде хляб или друг продукт, съдържащ просто въглехидрати, отново бъдете нащрек. Това може да бъде сигнал, че нивата на серотонин в тялото ви са ниски. Затова то си мечтае за въглехидрати - те мигновено повишават енергията. За да се справите здравословно с проблема, наблегнете на храни с нисък гликемичен индекс: пълнозърнести спагети, ябълки, соя, леща, грейпфрут, ечемик, череши, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, вишни, кисело мляко, сладолед.

Освен това се старайте в менюто ви винаги да има и подходящ източник на протеини. Те ще ви помогнат да се справите и със среднощния глад.

Мазна храна 
Нуждата от такава може да означава две неща: или ви липсват полезните мазнини като Омега 3, или страдате от калциев дефицит. С първия проблем можете да се справите, като включите в менюто си орехи, ленено семе, масло или риба. Особено добри източници на калций пък са тъмните листни зеленчуци, млечните продукти, тахан, сусам и бобови растения.

Шоколад 
Обикновено желанието за вкусно кафяво блокче се тълкува като желание за консумация на нещо сладко, или за повдигане на настроението. Ситуацията обаче може да се окаже по-дълбока. Може да ви липсва изключително важен за тялото минерал - магнезий. Той участва в активацията на повече от 300 ензима, играе важна роля за здравината на костите, предаването на нервни импулси, регулирането на кръвното налягане. 

Здравословната алтернатива да си набавите магнезий е като консумирате тиквени семки, сурови ядки, спанак, кафяв ориз или тофу.

източник: www.jenite.bg

Коментари