Затлъстяването може да бъде заразно

Обновена в 11:49 на 25/07/2013 г.

лекар мерещ мазниниПричината за затлъстяването е бактериална инфекция, това твърдят шанхайски учени.

Откриването на пряка връзка между стомашна инфекция и наднорменото тегло е направено в Китай въз основа на изследвания, провеждани в продължение на 8 години. Установено е, че особен вид бактерия предизвиква натрупването на мазнини в човешкия организъм и не допуска естественото им разграждане, съобщи с.  International Society for Microbial Ecology.

Експериментът, доказващ твърдението бил проведен с опитни мишки. Животните били хранени с мазна храна и подложени на живот без много движение. В крайна сметка затлъстяване развили само тези мишки, които били заразени с бактерията. Нейната роля е, че нарушава баланса на гените, които контролират обмяната на веществата. Така организмът е „поощряван” да произвежда и да се запасява с мазнини.

Това е много важен факт, който говори за това, че затлъстяването е следствие от бактериална дейност, уточнява ръководителят на изследването. По този начин ще се открие нов път в борбата с наднорменото тегло.

 Проучванията показва, че съществуват диети, които могат да променят наличието на микроби в стомаха. По този начин човек може да се бори със затлъстяването.

Изследователите от Шанхай доказали теорията си чрез експеримент с лабораторни мишки. Те отгледали гризачи, които да бъдат устойчиви на затлъстяване. Мишките не променяли теглото си въпреки обилната храна, която консумирали, както и липсата на упражнения. След известно време гризачите били инжектирани с човешката бактерия еnterobacter и бързо започнали да наддават тегло.

жена с голям панталон

 

За пръв път бактерията еnterobacter се свързва със затлъстяването, когато била открита в огромни количества в червата на човек доброволец, имащ проблеми с наднорменото тегло. Експериментът с мишките доказва, че именно тази бактерия може да бъде основния причинител на затлъстяване.

Нивата на еnterobacter могат да намалеят значително, ако човек се подложи на специална диета. Тя включва „цели зърна, традиционни китайски лекарствени храни и пробиотици. Един от авторите на доклада Джао Липинг също се подложил на диета от ферментирали пробиотични храни като горчив пъпеш. По този начин той променил баланса на бактериите в стомаха си.

Знаете ли, че в програмата frex16 с която работи уредът НЕОРайф има честота, третираща тази бактерия.

източник: www.tialoto.bg

Коментари