Защо да приемаме Калций с Магнезий

Обновена в 15:47 на 14/11/2013 г.

калций, магнезийКогато подбирате суплементите си, непременно търсете комбинация от калций и магнезий. И двата са жизненоважни минерали, но приемът им в комбинация максимизира ефекта.

Калций

Калцият е най-важният компонент на костната система, в средностатистическия човек има поне 1кг калций. 98% от него се съхранява в костите, 1% в зъбите и 1% в кръвта.

Калцият е необходим, за да се избегне остеопороза и развалянето на зъбите, а също така участва в съсирването на кръвта като активира фибрина, който превентира кървенето. С магнезия участват в регулиране на пулса и кръвното налягане, връзката между мускулите.

Магнезий

Средното количество магнезий в човешкото тяло е 19гр. Костите и зъбите използват 65% от това количество, мускулите 25%, а останалите са разпределени в кръвната тъкан. Магнезият е основен фактор в редица реакции в тялото, основно в енергийните процеси. Заедно с калция отговарят за синхрона на мускулите. Недостатъчното количество води до мускулни спазми, схващания, отпадналост.

Връзката между Калция и Магнезия

Не е доказана причината защо двата минерала са толкова зависими един от друг, но взаимноусилването им е неоспорим факт.

Източници на Kалций и Mагнезий

Добрата новина е, че и двата минерала присъстват в разнообразни хранителни продукти и набавянето на достатъчни количества не е голямо предизвикателство. Добрите източници на Калций са зелени храни, риба, месо, млечни продукти, ядки. На Магнезий - броколи, бобови, слънчоглед, ленено семе, сусам.

Имайте предвид, че някои храни пречат на усвояването на калция и магнезия. Шоколад и храни, богати на оксалова киселина, като цвекло и спанак, биха могли да затруднят абсорбацията на минералите в тялото. Други храни, които пречат на процесите на усвояване са богатите на фибри храни, чай, кафе, газирани напитки

Приемът на Калций и Магнезий под формата на хранителна добавка е бърз, лесен и изгоден начин за набавяне на адекватни количества от тези жизненоважни за организма вещества.  

източник: www.bodytime.bg

 

Коментари