Паразитите събуждат злото

др. Петър Кътев

д-р Петър Кътев

Заболяванията, предизвикани от паразити, не са нито рядко, нито безобидно явление. Най-голям е броят на заразените с глисти - малки или дълги. Водещо място като патогенност са тениите (говежда, кучешка, свинска), анкилостомиазата, трихинелозата. Пренасят се най-често чрез яйца. Основна причина за разпространението им е лошата хигиена (лична, битова, социална). Могат да се предадат от заразени зеленчуци, плодове, месо. При хората заразяването с паразити може да стане още по време на раждането. Най-уязвими са носът, очите, устата, слузестите органи и външните гениталии при момиченцата, вътрешните органи и кожата. Голяма част от паразитите в организма се намират в цистообразна (спяща) форма, дълбоко в тъканите, а също така и в костната система. Активирането им, или по-точно казано "оживяването", се дължи на срив на имунната система. "Коктейлът" от токсини, които те излъчват, пък е причината за променения имунен статус. Получава се затворен кръг - стресът води до намаляване на имунната защита, което от своя страна води до лесно заразяване с различни микроорганизми - стрептококи, стафилококи, кандиди, вируси и др. Това улеснява навлизането на паразити в нашия организъм, което води до още по-мощно понижаване на имунния статус. Токсините на всички видове микроорганизми и паразити променят мисленето, реакциите и поведението на отделния индивид в обществото. Когато такива индивиди станат повече в едно общество, те предизвикват социално напрежение.

За да се защитят, отделни клетки - органи от нашествениците и техните токсини, настъпва метаморфоза (промяна) в структурата им. Това най-добре се наблюдава чрез т. нар. флуорезцентен микроскоп. Той дава възможност отделните клетки на болни органи, получени чрез биопсия и други методи в медицината, да се наблюдават нативно. Този стадии на промяна на клетките и съответно техните органи, се нарича доброкачествен тумор. Оттук нататък протичането и развитието на заболяването зависи изцяло от правилната диагноза, а тя е функция на пълния обем изследвания. В някои моменти липсата дори и на едно най-обикновено изследване може да "обърне каруцата".

Ще ви разкажа за няколко вида заболявания, причинени от паразити, като едно от тях е особено фрапантно. Бактерията мелидоза вирее в блатисти места. Симптоми на заразяване могат да се проявят след 30 години. Пример за това са американски войници, участвали във войната във Виетнам. Мелиодозата причинява отравяне на кръвта, което може да се окаже фатално. Може да заболее и белият дроб. Гледано на рентген прилича на туберкулоза. Това прави трудно разпознаването на болестта и нейното ефикасно лечение. Това заболяване е нагледен пример за това колко са важни изследванията за правилната диагноза. Искам да подчертая, че това заболяване може да се предаде и чрез целувка.

Друго заболяване е от паразити, които живеят в очите. Там могат да се открият около 25 такива паразита. Те се хранят с човешки клетки, като ги изсмукват изцяло. Консумират всичко и не го отделят. Причиняват сухота в очите.

Друг пример: в козината на някои плъхове се намира въшка - преносител на различни болести, като най-известната от тях е чумата. За съжаление чумата не е останала в историята, тя се проявява и днес. Всяка година се регистрират до 3000 случая на чума. Бактерията, която причинява болестта, се развива в две форми. Първата причинява подуване на лимфните възли и е съпроводена с температура и втрисане. При втората форма се наблюдава отравяне на кръвта и може да засегне белия дроб. Без лечение човек умира. Най-лесният начин да избегнете заразяването е да се предпазите от ухапване от тези въшки, които плъховете пренасят.

Продукти на ЗЕПИР, които убиват паразитите в тялото:

NEORife, NEOClark, Екстракт от Орех

Коментари