Цензурират информация за опасен вирус

цензураПравителствен орган поиска от научните списания "Нейчър" и "Сайънс" да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус
 
За първи път в историята си САЩ открито призоваха издания да цензурират научна информация поради опасения, че от нея може да се възползват терористи, пишат в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Правителствен орган поиска от научните списания "Нейчър" и "Сайънс" да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус.

Опасенията са, че екстремисти биха могли да ги използват за предизвикване на епидемии.

Искането е отправено от Националния научен консултативен орган за биосигурността на САЩ, който е приканил двете авторитетни научни издания да цензурират статиите си.

В тях ще трябва да фигурират само изводите на учените, но не и подробности за експериментите, довели до тези заключения.

Двете издания са взели напълно сериозно искането на регулаторния орган и вероятно ще му подчинят, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
Според "Гардиън" пък престижните издания не смятат да се вслушат в призива.

Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между фретки (декоративни порове).

Експериментите с фретки са смятани за много добър модел на това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората.

Именно това лесно разпространение на новата форма на вируса на птичия грип може да улесни плъзването му по целия свят, ако "технологията на разпространение" попадне в ръцете на терористи.

Друг е въпросът как самите те и защитаваните от тях населения, биха се предпазили от него, чрез ваксинация може би? Най-странното в случая е за какво изобщо им е разработка на подобен смъртоносен за хората вирус? Т.е. какво се получава в един момент, парите на данъкоплатците се пилеят за разработка на смъртоносни вируси, от които същите тези данъкоплатци ще трябва да се бръкнат за още пари, за да се "предпазят" евентуално чрез ваксинация...???

Вирусът на птичия грип H5N1 рядко заразява хората, но се отличава с висока смъртност. От 1997 г. досега по света от него са се разболели 600 души, като над половината от тях са починали.

Повечето случаи са в Азия, като почти всички жертви са се заразили от директен контакт с птици.

В този случай вирусът на птичия грип е много смъртоносен, но досега той все още не бе мутирал във форма, която може да се предава лесно от човек на човек.

Според учените, ако това стане, той може да причини една от най-смъртоносните пандемии на планетата.

Коментари