Болките в гърба: недостатъчно движение и грешна поза

болки в гърбаВ днешно време 75% от хората се оплакват от болки в гърба.

Един от основните физиологични проблеми на човек в днешно време е хиподинамиката – недостатъчното движение. Нашите делници и празници изглеждат обикновено така: от стола пред бюрото – в колата, от нея – в асансьора, а после във фотьойла пред телевизора. А в почивните дни най-удобно се наместваме на дивана.

И си плащаме за всичко това.
Цената, колкото и малко хора да го разбират, е непосилно висока. Нали, в края на краищата, гръбнакът е предназначен да “обслужва” движения. И ако той дълго време остава без достатъчно натоварване, рано или късно отслабва.

Съвсем не случайно днес 75% от хората се оплакват от болки в гърба. А те са предизвикани основно от това, че малко се движим и много седим.

Освен това, в много случаи позата на седене често не е удобна и естествена – често сме принудени да седим в неудобни пози - едни мускули са напрегнати, а други - неестествено отпуснати и в бездействие.

В медицината това явление се нарича „патологично двигателен стереотип” или неправилна осанка. Напрягането на мускулите води до изкривяване на гръбнака, то влияе неблагоприятно и на артериите и вените, в резултат на което се появяват болки. Основна предпоставка за здрав гръб е достатъчната подвижност и подходящото положение на тялото. За съжаление, много хора с времето свикват да стоят или седят в неправилна поза – болките като че намаляват, но на практика съвсем не е така.

Това може да се поправи, ако постоянно се обръща внимание на някои неща.

Ето няколко правила, които е добре да ръководят всеки във всекидневието му:

· Ако почувствате мускулни спазми,поставете пакет с лед върху раменната или тилната част на главата или разтрийте с кубче лед болните места.

· За разтоварване на мускулите на ръцете е подходяща студената вода. Напълнете съд и поставете ръцете в него поне за минута.

· Ежедневно по няколко пъти на ден правете следното упражнение: плътно притискайки брадичката към гърдите, обръщайте глава наляво и надясно, а после извършвайте кръгови движения с главата в различни посоки.

При домакинската работа също можете да си спестите някои “грешни” движения:

· Когато готвите, винаги се опитвайте да стоите изправени и избягвайте навеждането.

· Старайте се да прикляквате, а не да се навеждате, когато зареждате пералнята или миялната машина.

· При гладене дъската трябва да се намира най-малко на 10-15 см от лакътя.

· Когато използвате прахосмукачка или бършете прах, се старайте да използвате уреди с по-дълги дръжки - по този начин ще намалите натоварването на гърба.

източник: http://zdrave.bg

Коментари