Пет правила за качване на мускулна маса

Обновена в 18:56 на 28/11/2013 г.

мускулиВсеки бодибилдър се стреми към постигане на качествени резултати, което се изразява в изграждане на мускулна маса. Освен ако не използвате стероиди (и сте се примирили със страничните им ефекти), то трябва да спазвате едно простичко правило за постигане на поставените цели – дисциплина. Трябва да отделите стотици часове във фитнеса, за да постигнете набелязаните цели. „Askmen” предлага няколко прости съвета за качване на маса:

1. Използвайте свободни тежести

Желателно е да правите различни и разнообразни упражнения за всяка мускулна група. Въпреки че „Смит машината” е чудесно упражнение за гърди, не трябва да изключвате свободните тежести от програмата си. Вдигането на гири напряга повече мускулни групи, отколкото при „статичните” уреди и упражнения. По този начин се качва и маса.

2. Наблегнете на слабите места

Всеки човек има различна физика и гени. Именно поради тази причина, преди да започнете фитнес програма, преценете коя мускулна група е най-слаба при вас и наблегнете именно на нея. Това, че някой има по-голям бицепс от вашия, не означава, че вие трябва да тренирате само него.

3. Експериментирайте

С придобиването на повече опит в залата вие ще намерите и упражненията, които работят най-добре за вашите мускули. Ето защо, ако искате да изградите качествена маса, пробвайте различни упражнения, за да откриете тези, които ви прилягат най-добре. За пореден път се подчертава ролята на свободните тежести, защото те помагат най-много за изграждането на маса.

4. Внимавайте с травмите

Комбинацията от интензивна тренировка и големи тежести увеличава риска от контузии. Кариерите на много бодибилдъри са приключили именно поради невнимание. Загрейте добре преди тренировка, а след това постепенно увеличавайте тежестите.

5. Яжте месо

За растеж мускулът ви се нуждае от протеин – колкото повече, толкова по-добре. Включете червените меса в менюто си, защото те съдържат нужните хранителни вещества, необходими за мускулния растеж. Комбинацията от високо протеинова диета и правилна тренировка са това, от което се нуждаете.

източник: www.fakti.bg

 

Коментари