Метод за диагностика чрез пулса

Обновена в 11:15 на 28/05/2013 г.

Откриват здравословни проблеми чрез пулсаНормален пулс за здрав човек е 60 – 80 удара в минута в покой

По пулса някои лекари могат да поставят точна диагноза. В китайската медицина този начин за диагностициране е много разпространен. За самодиагностика обаче е малко под съмнение дали може да става въпрос. Ето няколко съвета за това как може да разчитате правилно пулса.

Ако забележите, че пулсът ви прекъсва, трябва да потърсите кардиолог, ако не успявате да го напипате, вие сте за хематолог, ако ударите са по-малко от 45 – за ендокринолог.

По този начин чрез измерването му може да определите със сигурност дали имате здравословен проблем.

Удари в минута

Когато те са под 45, вероятно имате сърдечна блокада и от нея да имате хронична умора, отпадналост и дори за образуване на тромби в сърцето. Добре е да се прегледате при кардиолог и да ви направят кардиограма.

При пулс 46 – 59 удара в минута имате нарушена функция на щитовидната жлеза нужно е да посетите ендокринолог.

Когато ударите са 81 – 100 е възможна хипертония. Препоръчително е да измерите при такъв пулс и кръвното налягане. Ако то е по-високо от 140/90, необходимо е да посетите кардиолог.

И ако пулса е над 100 удара в минута, често това е признак за повишаване функциите на щитовидната жлеза. Спешно се нуждаете от ендокронолог.

сърце, пулс, аритмия, здраве

Правилно измерване

Правилно е да се измерва в седнало положение. Най-често се използва лъчевата артерия, на един палец разстояние от гънката до китката. При положение, че трудно го напипвате може да си послужите със сънната артерия. Измерва се с единия или двата пръста – показалец и среден, с палеца да не се измерва може да даде неточност. Правилно е да не се измерва след употреба на алкохол, храна, след тежка физическа или умствена работа при глад, след масаж, къпане, полов контакт, по време на критичните за жените дни.

Не е достатъчно да се измерва еднократно, затова го измерете няколко пъти през избран от вас интервал от време.

Ако пулсът изчезне за известно време или забележите неритмични удари – това говори за аритмия и е належащо да идете на кардиолог.

Ако ударите са различни по сила или се различават по напълване на кръвоносния съд в лявата и дясната ръка, възможна причина може да е порок на сърцето. Ако е слаб по напълване и едва се напипва – може да е на лице ниско кръвно или анемия.

Най-големия враг на сърдечносъдовата система са холестерола и стреса. За да се установи дали кръвоносните ви съдове са засегнати от плаки трябва да си направите изследване чрез метода доплер сонография при кардиолога.

източник: www.lechitel.net

Коментари