Конопени семена:За твоят хранителен режим

Обновена в 11:01 на 06/02/2014 г.

Конопените семена стават все по-известна суперхрана сред  хората загрижени за здравето си. Без значение дали ги ядете  сурови или във вид на мюсли, олио, шейкове и протеинови барове, те допринясят много за всяка здравословна диета.

Жизнено важни масни киселини:

Конопените семена са изградени от около 24% протеини, който включват пълната гама от амино кислени, също съдържа перфектен баланс на незаменимите мастни киселини(EFAs*) Омега-3 и Омега-6, които ни помагат за поддържането на силна и здрава имунна система и са отговорни за „розовия“ здравословен вид на кожата, лъскавата коса и нокти. 

Употребата на 1-2 супени лъжици конопено опли на ден значително ще подобри външния вид на вашата кожата ви.  Голямото количество EFAs * в конопеното семе могат да бъдат в значителна помощ  на кърмещи майки в попълването на 11-те грама EFAs*, които се изтеглят ежедневно от майката посредством кърменето. Допълнителното количество мазнини трябва да бъдат попълвани от външен източник тъй като тялото не ги създава само по себе си.

Амино киселини:

Конопените семена съдържат всички известни 21 аминокиселини. Отдолу е даден списък на всяка аминокиселина, с удебелен шрифт ще намерите 8 незаменими аминокиселини:

Alanine                                               - lysine                Aspargine                           - valine

Arginine                             - methionine    Aspartic acid                      - phenylalanine              

Csteine                                                - tyrosine            Glutamic acid                    - proline

Glutamine                          - tryptophan      Glycine                                - serine               

Histidine                             - threonine       

Isoleucine                          - taurine (considered essential for premature babies) 

Leucine                                              - histidine (considered essential for children, but not for adults)           

*Essential Fatty Acids

Протеини:

Семената на конопа са съставени от над 30% чисти протеин, това ги прави чудесен ежедневен източник на здравословни и чисти протеини. Протеините в конопа са Албумин и Едестин, които са нужни за правилно функциониране на имунната система, правещ конопените семена един от    най-чистите източници на този тип протеини, който може да бъде ползван от вегетарианци. Конопените протеини съдържат в тях живи и непокътнати ензими, което сподпомага усвояването им от тялото. Те също са една чудесна алтернатива ако имате проблем с усвояването на протеини в млечни или соеви продукти. Конопени семена също са отличен източник на гама-линоленова и стеаридонова киселина, която може да бъде терапевтично за редица заболявания като екзема, диабет, ревматоиден артрит, алергии и др.

По-долу е сравнение на размера на протеин, открит във всеки популярен източник на протеин:

Соя

35%

Яйце

12%

Конопени семена(с люспа)

31%

Тофу

8%

Синя риба

27.1%

Ориз

7.5%

Сирене чедър

26%

Обезмаслено мляко

3.7%

Пиле

23.5%

 

 

Бадеми

18.3%

 

 

Пшенично брашно

13.3%

 

 

 

Фибри и въглехидрати:

Семето на конопа се състои от над 40% влакно, което го прави най-влъкнодайното зърно което планетата Земя моце да ни предложи. Също от 27% въглехидрати, почти всичките се сътоят от разтворими и неразтворими влъкна в съотношение 4 към 1 . Разтворимите фибри ефективно забавят абсорбацията на глюкозам което спомага за по-ниски нива на LDL холестерол в организма. Неразтворимите фибри сподпомагат здравословното движение на храната през храносмилателната система, това спомага поддържането на нашата редовна дефекация.

Добавянето на конопено семе към ежедневната ви диета ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Съдържат и фитостероли сподпомагащи борбата с болестите. Проучванията показват, че конопени семена, или дори коноп мляко, може да попречи на сърдечно-съдови заболявания, различни форми на рак, както и заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Как можеш да ядеш конопени семена?

Конопените семена могат да се ядат сурови, стрити върхо салата, покълнали, като конопено мляко, направени на чай също могат да бъдат ползвани и в печенето. Също така може да намерите конопено олио то може да замести употребата на захтин или друг вид дресинги на салати. Има редица продукти в магазините за здравословни храни, които съдържат семена от коноп. Следващият път, когато сте там, проверете за студени и топли зърнени храни, протеинови барове, насипни сурови семена, пакетирани семена, масла, млека и конопени олиа!

 

Коментари