Зъбно прочистване

(С участието на стоматолога д-р Франк Джеръм)

 

Д-р Джеръм: Концепцията зе лечение на зъбите, преподавана в Америка е, че зъбите трябва да се спасяват с всички възможни средства, като се използват най-здравите и дълготрайни материали. На токсичните въздействия не се отделя особено внимание. Мнението на болшинството зъболекари може да се синтезира в следното: „Каквото каже Американската Асоциация на Стоматолозите, е правилно."

 

По-разумна е концепцията, че няма смисъл да се спасява един зъб, ако с това ще се навреди на имунната система. Това трябва да е и вашият ръководен принцип.

 

Причината (поради която зъболекарите не виждат токсичните ефекти) е, че те не ги търсят и не питат за тях. Ако на един човек направят три пломби с живачна амалгама и след седмица получи проблем с бъбреците, към кого ще се обърне той - към зъболекаря или лекаря си? Дали някой казва на зъболекаря си за проблема с бъбреците или на лекаря си за зъбните пломби? Връзката никога няма да бъде направена.

 

Пациенти, на които са отстранени металните пломби, често престават да се оплакват от нещо, което ги е измъчвало отдавна, но не казват за това на зъболекаря си. Пациентът трябва да бъде питан! Веднъж почувствали се добре, пациентите считат това за естествено и също не правят връзка със стоматологичната работа. Не при всички, обаче, подобрението настъпва веднага след отстраняване на метала.

 

Намерете си „алтернативен" зъболекар. Тези т. нар. алтернативни зъболекари ръководят движението за забрана употребата на живак в зъболечението. Не само живакът, всички метали трябва да бъдат забранени. Ако вашият зъболекар не спазва необходимите процедури, намерете друг, който ще го прави. Въпросите, които трябва да зададете, когато позвъните на нов стоматологичен офис са:

 

1.   Правите ли живачни пломби? (Правилният отговор е: „Не". Ако правят, вероятно нямат достатъчно опит с използването на неметални сплави.).

 

2.   Оправяте ли зъбни канали? (Правилният отговор е:"Не". Ако ги оправят, вероятно не разбират добре алтернативното зъболечение.).

 

3.   Отстранявате ли амалгамни татуировки? (Правилният отговор е: „Да". Тези татуировки представляват следи, останали от амалгамата по венците.)

 

4.   Лекувате ли кавитации? (Правилният отговор е: „Да". Чрез прочистването им). Пълното наименование за кавитация е алвеоларна кавитационна остеопатоза. Това са дупки (кави-тети) в челюстта, останали след ненапълно изваден зъб. Добре прочистената алвеола, оставаща след изваждането на зъба, ще заздравее и ще се изпълни с костна тъкан. Много зъболекари не почистват рутинно алвеолите от тъканни остатъци. Резултатът е суха алвеола (в действителност инфектирана алвеола). Тези алвеоли никога не заздравяват напълно. Кавитацията ще си остане и 30 г. след изваждането на зъба. Това е форма на остеомиелит, което означава инфекция на костта.

 

Деветдесет или повече процента от стоматологичните офиси няма да са в състояние да ви дадат правилен отговор на който и да е от тези въпроси. Ако позволите на зъболекар, който не разбира важността им, да работи зъбите ви, можете да си навлечете нови проблеми. Намерете зъболекаря, който ви трябва, дори да се наложи да изминете стотици мили. Има между 6 000 и 10 000 зъболекаря в САЩ, които са въ състояние да ви помогнат. Някои могат да свършат част от работата и да ви насочат за останалото към специалист. От 500 до 1 000 са тези, които могат да свършат всичко.

 

Лечението, включващо отстраняването на шест до осем метални пломби, включително прегледа и рентгеновите снимки, струва около 1 000 долара. За хора с метални пломби на повече зъби или изваждане на всички зъби и изработване на протези, цената може да достигне 3 000 долара (на някои места и повече).

 

Запомнете, колкото по-просто е лечението, толкова по- добре. Ако зъболекарят ви каже, че може да смени пломбите ви с пластмасови, но е по-добре да ви направи коронки, откажете.

 

УКАЗАНИЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА УСТНА КУХИНА

Ако имате

Какво да правите

Метални пломби

Сменете ги с пластмасови пломби

Изляти пломби (инлей)

Сменете ги с пластмасови пломби

Коронки (всички типове)

Сменете ги с пластмасови коронки

Мостове

Сменете ги с пластмасови коронки, частични протези

Метални частични протези

Сменете       ги       с       пластмасови частични протези (Flexite)

Розови протези

Сменете ги с чисто пластмасови

Порцеланови зъби

Сменете ги с пластмасови

Силно развалени зъби

Извадете ги

Канали на корени

Извадете ги

Скоби и импланти

Избягвайте ги

Кавитации

Хирургично почистване

Временни коронки

Да са пластмасови

Временни пломби

От Duralon

 

Указанията могат да се сведат до следното:

 

1. Премахнете всякакъв метал от устната си кухина

 

2.  Извадете всички инфектирани зъби и прочистете кавитациите

 

Д-р Кларк: Отстраняването на всякакъв метал означава отстраняване на каналите на корените, металните пломби и короните. Извадете всички мостове и парциали, направени от метал, и никога не ги връщайте обратно. Ако сте имали злато в устата и държите на него, поискайте от зъболекаря да ви даде всичко, каквото е отстранил. Погледнете долната страна на мостовете и парциалите и ще се зарадвате, че сте ги отстранили.

 

Горната повърхност на пломбите се поддържа лъскава чрез миенето на зъбите с четка (при което поглъщате частици от тях), но долната е потъмняла и мръсна. Поискайте да видите коронките си след отстраняването им.

 

Горни и долни повърхности на коронки

 

 

Фмг. 59. Горни и долни повърхности на коронки

 

Вонята от инфекцията под някои зъби може да се ликвидира с изваждането им. Лошият дъх сутрин се дължи на скрити зъбни инфекции, а не на лоша хигиена на устата!

 

Всичкият метал трябва да се извади, независимо от това колко лъскава изглежда повърхността му. Металът не принадлежи на тялото ви. Той е неестествен за тялото ви химикал. Направете това веднага, щом намерите знаещ и опитен зъболекар в тази работа. Това не е просто отстраняване на вредности, каквито са живачно-амалгамните пломби. Това е зъболечение без метал. Обратно в устата ви трябва да бъде поставена само пластмаса, без никакъв метал.

 

Д-р Джеръм: Ако вашият зъболекар ви каже, че живакът и другите метали няма да ви навредят, не можете да промените убеждението му. Потърсете лечение на друго място!

 

Необходимо е пълно рентгеново изследване на устната ви кухина. Поискайте да ви направят панорамна снимка, а не обикновените серии от 14 до 16 малки снимки, наричани пълна устна серия. Панорамната снимка показва цялата уста, включая челюстите и синусите. Тя дава възможност на зъболекаря да види увредените зъби, остатъците от корени и живак в костта и дълбоките инфекции. Освен това на панорамната снимка се виждат и кавитациите, които могат да не се установят с пълната устна серия.

 

Цената на процедурата по отстраняване на метала трябва да се разглежда в правилна светлина. Необходими са били години или десетилетия, за да се окажете в сегашното си състояние. Когато ви се извършва много стоматологична работа за кратко време, може да изглежда скъпо. За съжаление финансовите трудности на много хора се дължат на годините неефективно лечение.

 

Зъболекарят ви може да ви предложи поставянето на коронки за защите и подсилване на зъбите ви. За съжаление самата концепция за поставяне на коронки на зъбите е погрешна. Първо, защото за да се постави коронката се отстранява емайла на зъба. Това е сериозно и трайно увреждане на зъба. До 20% от зъбите загиват, след като им е била поставена коронка, и ще се наложи да бъдат извадени. Ето защо, отстранявайте коронките, но не си правете нови. Металните коронки могат да бъдат заменени с пластмасови. Запомнете - никакъв метал не трябва да остане под коронките. Ако имате много коронки, трябва да- ги извадите колкото е възможно по-бързо, но не трябва да прекарвате на зъболекарския стол в продължение на повече от два часа, тъй като това е голям стрес за организма ви.

 

Д-р Кларк: Не се съгласявайте на интравенозно лечение по време на махането на пломбите. И системите, и вливаните добавки са замърсени с пропилов алкохол, бензол и дървесен спирт.

 

Д-р Джеръм: Няма нищо лошо, ако на първата визита ви сложат временни коронки на всички зъби, нуждаещи се от това. След това можете постепенно да зъвършите лечението си в продължение на 6 до 12 месеца. Често зъбът с коронка е твърде слаб и не си струва да се подменя коронката, особено ако вече имате частична протеза. Този зъб може да се включи към нея.

 

Д-р Кларк: Свикнали сме да мислим, че в пластмасата няма метали. Това е погрешно. Оригиналната зъболекарска пластмаса метил метакрилат не съдържаше метал. В съвременните пластмаси обаче има добавен метал, за да бъдат потвърди и им се придаде блясък и цвят.

 

Д-р Джеръм: Обикновено на зъболекарите не се дава информация относно съдържанието на метали в пластмасите. В придружаващите пластмасите листовки те не са изброени. Повечето зъболекари след завършване на образованието си повече не поглеждат справочника за зъболекарските материали. Асоциацията на американските зъболекари (ADA) има цяла би-билотика, пълна с такава информация. (Позвънете на асоциацията на телефон (800) 621-84)99 (Илиноис) или (800) 572-8309 (Аляска), (59, 10800) 621-3291 (Хаваи). Членовете на асоциацията могат да попитат за Службата по библиотечно обслужване, които не са членове - за Информационната служба.)

 

Д-р Кларк: В зъболекарските пластмаси често се поставят лантаниди (редки земни метали). Техният ефект при наличието им в зъбни прлотези не е проучен, но те са известни като канцерогени от редица описани случаи. (Ролята на талия и итербия за образуване на тумори е изучена. Виж страница 321 на книгата „Metal Ions in Biological Systems", vol. 10, Carcinogenicity and Metal Ions. Editor Helmut Sigel 1980.) Само пластмасата, несъдържаща метали, е безопасна.

 

Д-р Джеръм: Ето някои приемливи пластмаси, с които разполага всяка зъботехническа лаборатория:

 

♦    Пластмаса за протези: Methyl Metacrylate. Има я в без-ветен и розов вариант. Не използвайте розова. (Розовият цвят се получава от добавени живак или кадмий.)

♦    Пластмаса за частични протези: Flexite. Има я в безветен и розов вариант. Не използвайте розова.

♦    Пластмаса за пломби: сплави. Това са материали, които се използват през последните 30 години за пломбиране на предни зъби, а от 10 години и за останалите зъби. Те обаче съдържат барий или цирконий, за да бъдат пломбите видими на рентген. Засега други алтернативи за пластмасови пломби няма.

 

Д-р Кларк: Сплавите с барий не са добри, но аз не съм виждала случаи с толкова висока токсичност в резултат на пломби, че да препоръчвам изваждане на зъбите вместо това. Да се надяваме, че скоро ще има вариант без барий, който ще елиминира и този здравен риск.

 

Д-р Джеръм: Много хора (включително зъболекари) вярват, че порцеланът е по-добър от пластмасата. Порцеланът е алуминиев окис, към който са прибавени и други метали, за да се получат различни оттенъци на цвета. Порцеланът излъчва метали. Той има и технически недостатъци и не се препоръчва. Понякога наричат порцелан белите пластмасов сплави за пломби. Порцелановите сплави изискват повеч зъбно пространство.

 

Ако имате голям мост, той не може да се замени с пла масов, защото няма да е достатъчно здрав. Може да се ни с частични подвижни протези.

 

Методите, използвани за отстраняване на металите и ш фекциите, са сложни

 

Д-р Кларк: Бих искала да благодаря на д-р Джеръм приноса му към тази глава от книгата и за неговата пионерска работа в зъболечението без метал. Надявам се, че все пс вече зъболекари ще усвояват тези техники.

 

УЖАСИТЕ ОТ УПОТРЕБАТА НА МЕТАЛИ В СТОМАТОЛОГИЯТА

 

Защо има високо токсични метали в материалите, употребявани за нашата уста? Защото не всеки е съгласен, какво е токсично и на какво ниво. Само преди десетилетия оловото се намираше в боите и доскоро - в бензина Оловото не бе по-малко токсично тогава, но ние бяхме по-малко информирани! Правителството поставя стандарти за токсичност, но тези стандарти се променят с извършването на повече изследователска работа и с говоренето на повече хора. Вие ще се справите по-добре от правителството, като свалите стандартите за тежки метали във вашата уста до нула! Просто ги отстранете.

 

Все още продължава дебатът относно пломбите от живачна амалгама. Никой не отрича изключителната токсичност на живачните съединения и живачните изпарения. ADA счита, че пломбите от живачна амалгама са безопасни, защото не отделят пари и не образуват токсични съединения. Опонентите на това становище цитират научни изследвания, показващи, че живачната амалгама причинява болестни увреждания. Много зъболекари препоръчват пломбите от живачна амалгама, просто защото са възприети от ADA, което според тях ги защищава от търсене на съдебна отговорност за професионална небрежност. Защо, доверявайки се на мнението им, да рискувате здравето и живота си? Запомнете, всичко корозира и всичко се просмуква, включително и амалгамите.

 

Кадмият се използва за придаване на розов цвят на протезите! Той е пет пъти по-токсичен от оловото и е сериозно свързан с високото кръвно налягане.

 

 Понякога в пломбите от живачна амалгама се намират и Чалий и германий. Талият предизвиква слабост, болки в краката и параплегия. Ако сте в инвалиден стол без много сигурна диагноза, отстранете всякакъв метал от устната си кухина. Поискайте след това зъболекарят да ви даде отстраненото от устата ви и се опитайте да го изследвате за талий с най-чувствителните методи в някой изследователски институт или университет.

 

Когато за първи път открих талий в живачна амалгама, аз бях шокирана! Не може да е попаднал другояче, освен случайно. Прочетете колко е токсичен талият:

 

TEJ500                                                                         HR:3

ТАЛИЕВИ СЪЕДИНЕНИЯ

 

Талият и неговите съединения са в „Списъка на нещата, които Обществото има право да знае".

 

THR: Изключително токсичен. Леталната доза за човека при поглъщане е 0,5-1,0 грам. Ефектът е кумулативен и при продължителна експозиция токсичност настъпва при много по-малки дози. Основното му въздействие е върху нервната система, кожата и сърдечно-съдовата система. Периферната нервна система може да бъде тежко увредена с умъртвяване на най-дългите сензорни и моторни влакна. Репродуктивните органи и фетуса са високо чувствителни. Известен е случай на остро отравяне от поглъщане на токсични количества депилатор, съдържащ талий, и от поглъщане на отрова за плъхове с цел самоубийство. Острото отравяне протича с подуване на ходилата и краката, болки в ставите, повръщане, безсъние, хиперестезия и парестезия на ръцете и стъпалата, психическа обърканост, полиневрит със силни болки в краката и слабините, частична парализа на краката с дегенеративна реакция, ангино-подобни болки, нефрит, отслабване и слабост, лимфоцитоза и еозинофилия. Към 18-ия ден може да настъпи пълно опадане на косата и космите по тялото. Острото отравяне може да завърши със смърт. Възстановяването изисква месеци и може да бъде непълно. Описано е професионално отравяне, протекло с обезцветяване на косата (която после е опадала), болки в ставите, загуба на апетит, силна умора, остра болка в прасците на краката, албуминурия, еозинофилия, лимфоцитоза и неврит на очния нерв, последван от атрофията му. Случаите на отравяне в промишлеността са редки. Талият е експериментален тератоген [в едно проучване се доказва обуславяне на вродени дефекти]. Когато се нагреят, за да се предизвика разпадането им, талиевите съединения отделят високо токсичен дим от Т1 [талий]. Виж още „Талий и специфични съединения". (Dangerous 1 Properties of Industrial Materials, 7th ed. by N.Irving Sax and Richsard J.Lewis St., VanNOSTRAND, Reinhold N.Y. 1989.)

 

Замърсяването с талий ме плаши повече отколкото оловс то, кадмия и живака, взети заедно, защото присъствието MJ по никакъв начин не може да се заподозре. Последният известен препарат на основа талий бе препарт за унищожаване на плъхове, който бе забранен през седемдесетте години. Всеки пациент в инвалиден стол, който, беше положителен за талий! Една съвременна употреба на талия са Арктически/Антарктическите термостати. Когато към живака се добави талий, живакът остава течен при по-ниска температура. Тогава дали тези, които снабдяват стоматологичната индустрия с живачна амалгама, не я замърсяват?

 

Причиняването на рак или канцерогенното действие на металите се изучава отдавна, въпреки че това не привлича вниманието на нашите регулаторни агенции. Научна книга i тази тема бе публикувана през 1980 г. (Carcinogenicity ar Metal Ions. Това е том 10-ти от серията, наречена Metal Ioi. in biological Systems, издадена от Helmut Sigel. Една университетска химическа лаборатория трябва да има този сайт. В нея има една увлекателна глава върху левкемиите от двама учени от Академията на науките на СССР - Е.Л. Андрони-кашвили и Л. Мосулишвили. Тяхната брилянтна работа и обсъждания са до голяма степен причина за залавянето ми с темата за рака.) Една таблица от този сайт е показана на стр. 431. Можем да видим, че съединенията на хрома и никела са най-канцерогенните метали. Никелът се използва в златните коронки, скобите за зъби и детските коронки!

 

Забележете, че формата на метала е от съществено значение. Например хромът е основна съставка на глюкозо-толе-рантния фактор, но повечето от неговите съединения са изключително токсични. Като правило ксенобиотичните (чуждите) съединения трябва да се избягват. Металът не принадлежи нито на храната, нито на телата ни.

 

ОТПЛАТА ЗА ЗЪБНОТО ПРОЧИСТВАНЕ

 

След като прочистите устата си от метали и инфекции, обърнете внимание дали състоянието на синусите ви се е подобрило, дали са изчезнали звънтежът в ушите, увеличените лимфни възли на врата, главоболието, увеличеният далак, подуването на корема, дали не намалели болките в колената, стъпалата и хълбоците, замаяността, болките в костите и ставите.

 

Вземете си една малка тетрадка, за да си отбелязвате нас тъпилите подобрения на здравето ви. Това ще ви покаже кои от оплакванията ви са били свързани със зъбите. Понякога симптомите се връщат! Ако стане така, идете отново при своя зъболекар, за да потърси огнище на инфекция под някой от зъбите ви или на места, където някога сте имали зъби! Тези инфекции могат да бъдат причина за пищене в ушите, артрит, болки във врата, загуба на равновесие и сърдечни пристъпи!

 

Протезите могат да бъдат красиви. Разбира се, пластмасата не е естествена, но е най-добрият компромис, който можете да направите, за да възстановите здравето на устната си кухина, без да си вредите. Не се подвеждайте по аргументите, че пластмасата не е така здрава като метала. Виждате хора с протези навсякъде около вас и всички те не изглежда да имат проблеми с яденето.

 

Ще ви кажат, че „благородните" метали като златото, платината и среброто не са опасни, защото са „инертни", не корозират и не се просмукват. Нищо не може да бъде по-невярно. Можете да ги поддържате блестящи, като ги полирате непрекъснато с пастата си за зъби, но ако ги погледнете отдолу, картината е ужасяваща. Всичко е потъмняло и се просмуква. Все едно е да очаквате, че сребърна или златна монета, пусната във фонтана преди 50 г. ще се запази непроменена. Щом, металът започне да корозира, вашето тяло го всмуква!

 

При рак на гърдата специално, ще откриете, че метали от зъбите са се разтворили и акумулирали в гърдите. Те ще напуснат гърдите, ако прочистите устната си кухина (също и тялото, дома си и диетата). Кистите се свиват и направо изчезват без хирургическа намеса!

Коментари