За критичната маса и маймуните...

Маймуните и критичната масаВероятно всеки е чувал понятието „критична маса”, но в тази статия ще се опитам да обясня какво точно се крие зад него. За да го представя по най-достъпния начин, ще използвам цитат от книгата на Паулу Коелю „Край река Пиедра седнах и заплаках”:

„Някакъв учен, който изследвал маймуните на един от островите на Индонезия, успял да приучи една от тях да мие картофите в реката, преди да ги яде. Почистена от пясъка и мръсотията, храната ставала по-вкусна.

Ученият, който направил това само защото пишел труд върху способността на шимпанзетата да бъдат обучавани, дори не можел да си представи какво ще се случи впоследствие. Много се учудил, когато видял, че и другите маймуни от острова започнали да правят като тази, с която той се занимавал.

Докато един прекрасен ден, когато определен брой маймуни се научили да мият картофите, маймуните от другите острови на архипелага започнали да правят като тях. Но най-учудващото било, че другите маймуни се научили да мият картофите, без да имат какъвто и да е контакт с острова, където бил проведен опитът.”

Странно, нали? Обяснението е, че маймуните имат общо съзнание, до което всяка една от тях достига, без значение от това къде се намира. Впоследствие учени провеждат сходни опити с хора и винаги резултатът бил този – след натрупването на определена критична маса всички хора започвали да действат по един и същи начин, без да им е показано преди това.

За подобни явления говори и Карл Юнг, според когото съществува нещо като универсален фонд, генериращ образи и символи, появяващи се в различни точки на пространство-времето. Този универсален фонд той нарича „колективното несъзнавано”. С него Юнг обяснява голямото символно и митологично сходство между различни култури, които не са били в достъп една с друга.

критична маса

Междувременно доста учени, мъдреци и духовници са се занимавали с този феномен, търсейки предимно количественото измерение на критичната маса. Едно от най-интересните достижения в тази област е това на Махариши Махеш йога, който твърди, че за дадена група от хора критичната маса е равна на 10% от корен квадратен от броя им. Това означава, например, че за да повлияем на населението на България (7 364 570), са необходими приблизително 271 души. За 7-милиардното население на Земята пък трябва критична маса от 8366 люде. Тази формула звучи доста смело, но съм убеден, че повечето хора вътрешно са „подозирали” за съществуването на това явление, известно още като „ефектът на стоте маймуни”.

Ами, не ни остава нищо друго освен да опитаме и ние.

източник: saprotiva.com

Коментари