11 най-добри добавки за маса

Обновена в 15:50 на 03/03/2014 г.

Не можете да си позволите всички добавки, които бихте поискали? Този лист ще ви помогне да изберете внимателно.

Д-р. Джем Стоппани

Без съмнение може да натрупате мускули само чрез правилно хранене и вдигане на тежести. Но, за да постигнете пълният си потенциал, добавките са задължителни. Ето защо създадохме този списък с единайсетте най-полезни хранителните добавки, които можете да закупите. Подредени са по приоритете, от най-важните, онези, без които не може, до тези с по-малко значение, но също високо ефективни в трупането на маса. Целта е онези, които са със свит бюджет, да изберат най-подходящите продукти. Ако парите не са притеснение, при всички положения заложете на тях и ги употребявате правилно. Защото, въпреки всичко, до колкото зависи от нас, не може да имате прекалено много мускули.

Приоритет #1: Суроватъчен протеин на прах

Защо е в този списък?: Суроваткатта е най-отгоре в този списък, защото е най-важната добавка за обработката на протеини. Това е млечен протеин с високо съдържание на верижно разклонени аминокиселини. На кратко: суроватката е на първо място, защото се обработва бързо и предизвиква бързото развитие на мускулите. Също така, съдържа пептиди, които увеличиват кръвопотока към мускулите. Точно това е и причината да препоръчваме приема на суроватъчен протеин веднага след тренировка.

Как да го приемаме?: Приемайте 20 грама половин час преди тренировка и още 40 грама в рамките на един час след нея. Също така, обмислете прием от 20-40 грама от продукта веднага след ставане, за да стимулирате увеличиването на мускулната маса от сутринта. Най-добре е да изберете суроватъчен протеин, който съдържа хидролизати на протеина (разбит на фрагменти за по-бърза обработка) или изолат от суроватъчен протеисн.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/65/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/proteini

Приоритет #2: Казеинов протеин на прах

Защо е в този списък?: Другият млечен протеин, казеин, се подрежда веднага след суроватката. Казеинът винаги е бил втора цигулка, заради бавното му усвояване, но това го прави идеален за преди сън и няма опасност да предизвика катаболизъм. Казеинът не оставя чувство за тежест в стомаха, което го прави добър за онези, които искат да натрупат мускулна маса. Нови проучвания доказват, че казенът може да се състезава със суроватъчния протеин, и когато се приема след тренировка стимулира синтеза на протеини, също толкова добре. Смята се, че да се пие шейк от казеин и суроватъчен протеин след тренировка, за да се ускори натрупване на мускулна маса е по-добре от само единият от двата.

Как да го приемаме?: Изберете казеин, които съдържа мицеларен казени (най-бавно разграждащият се казеин, който можете да намерите) и приемайте 20-40 грама веднага преди сън. След тренировка, добавете 10-20 грама казеин към суроватъчния си протеин. Също така приемайте 20-40 грама казеин с протеиновите си шейкове между храненията.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/65/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/proteini

Приоритет #3: Креатин

Защо е в този списък?: Креатинът съдържа три аминокисилини: аргинин, глицин и метионин. Научни изследвания и наблюденията на трениращите показват едно и също нещо - мъже, които приемат креатин, трупат 4-5 и повече килограма в телесна маса и драстично увеличават силата си. Креатинът работи по няколко начина. Като начало, увеличава нивата на бърза енергия в мускулите, които трябва да повтарят идентични движения в залата. Колкото повече бърза енергия имате в наличност, толкова повече повторения можете да направите с определена тележест. Това ви позволява да станете по-голям и по-силен в дългосрочен план. Последно бе открито, че креатинът увеличава нивата на инсулин в мускулите, с което стимулира техния растеж.

Как да го приемаме?: Приемайте по 2-5 грама креатин под формата на монохидрат, креатинов малат, креатинов етилов естер или креатин алфа-кетоглутарат със своя протеинов шейк, веднага преди тренировка. Това ще поддържа нивата на креатин в мускулите ви, което произвежда бързата енергия нужна за повече повторения. Консумирайте още 2-5 грама с протеиновия си шейк след тренировка, заедно с 40-100 грама бързо-обработваеми въглехидрати, защото в този момент креатинът рязко се употребява от мускулните клетки и повишението в инсулинните нива ще подпомогне продължително трупане на маса. В дни без тренировки, взимайте 2-5 грама креатин със закуска, която съдържа въглехидрати.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/60/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/kreatin

Приоритет #4: Верижно разклонени аминокиселини

Защо е в този списък?: Терминът “верижно разклонени аминокиселини” се отнася за левцин, изолевцин и валин, най-важните аминокиселини за възстоновяване и изграждане на мускулни влакна. И все пак, най-добре е да ги приемате заедно, защото тяхната комбинация има множество положителни ефекти, сред които трупане на мускулна маса, понишена енергия по време на тренировка, притъпявена на кортизола и намалено чувство за мускулна умора след тренировка.

Как да го приемаме?: Приемайте по 5-10 грама със закуска, както и в шейковете преди и след тренировка. Избирайте продукти с верижно разклонени аминокиселине, в които съотношението лецитин към изолцитин и валин е 2:1. Например, в 5 грамова доза, трябва да има 2,5 грама лицитин, 1,25 грама изолетицин и 1,25 грама валин.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/54/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/aminokiselini

Приоритет #5: Бета-аланин/карнозин

Защо е в този списък?: В тялото, аминокиселината бета-аланин се комбинира с друга, хистидин, за да създадат карнозин. Проучвания показват, че когато в мускулите има високи нива на карнозин, те са по-силни и издържливи. Карнозинът, изглежда, увеличава способността на мускулните влакна да се свиват с по-голяма сила и да го правят по-дълго, без умора. Няколко проучвания показват увеличиние в мускулната сила на атлети, които приемат бета-аланин. Едно скорошно проучване открива, че участници, които са приемали бета-аланин, заедно с креатин, са натрупали повече мускулна маса и са загубили повече телесна мазнина от онези, приемали само креатин.

Как да го приемаме?: 1-2 грама бета-аланин или карнозин, точно преди тренировка, заедно с протеиновият си шейк и креатин. В дни без тренировки, приемайте по 2 грама със закуска, незабравяйки креатинът.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/54/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/aminokiselini

Приоритет #6: Буустър за азотен оксид

Защо е в този списък?: Азотният оксид (NO) е молекула, която участва в множество процеси в човешкото тяло. Трениращите са най-заинтересовани от способността му да разширява кръвоносните съдове, което позволява за по-добро кръвообръщение и подобрено усвояване на кислород, хранителни вещества, анаболни хормони и вода. Това дава повече енергия по време на тренировка, повишен мускулен тонус и по-добро възстановяване и развитие на мускулите след тренировка. Буустърите на азотен оксид не съдържат азотен оксид, а амино киселината аргинин, който се превръща в азотен оксид от тялото. Проучвания покзват, че приемането на аргинин увеличава мускулната сила и растеж и спомага губенето на телесни мазнини.

Как да го приемаме?: Приемайте по 3-5 грама  аргинин под формата на Л-карнитин, аргини алфа-кетоглутарат, аргинин етил естер или аргинин малат. Също така, обмислите буустър, който съдържа цитрулин, пикногенол и американски женшен, които ускоряват усвояването на аргинин. Приемайте по една доза: сутрин, 30-60 минути преди тренировка и 30-60 минути преди лягане. Когато е възможно, приемайте ги без храна и комбинирайте с 500-1000 мг витамин Ц, който спомага за удължено задържане на нивата на азотен оксид.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/63/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/napompvashti-produkti

Приоритет #7: Глутамин

Защо е в този списък?: Тази аминокиселина е популярна сред бодибилдържте от десетки години, защото е основна за мускулните функции и е най-изобилна в човешкото тяло. Глутаминът има много полезни действия, сред които подпомагането на мускулната маса, като увеличава нивата на лицитин в мускулните влакна, спомага намаляването на мускулната умора и повишава имунната система, което помага да не се разболявате и да пропускате тренировки. Глутамин, приет преди тренировка, спомага за намаляване на мускулната умора и увеличава растежа на хормоналните нива. В добавка, скорошни проучвания показват, че глутаминът може да играе роля и в загубата на тегло, като увеличава калориите и мазниниет, които се изгарят по време на почивка и упражнения.

Как да го приемаме?: Приемайте 5-10 грама глутамин сутрин, със закуска, заедно със шейковете преди и след тренировка, както и преди лягане.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/54/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/aminokiselini

Приоритет #8: ZMA

Защо е в този списък?: ZMA е комбинация от цинк, магнезиев аспартат и витамин Б6. Това е важна добавка, защото усилено трениращи атлети, като бодибилдържите, често страдат от недостиг на тези важни минерали, които са важни за поддържане на хормоналните нива и поддържат съня. Интензивните тренировки могат да намалят нивата на тестостерон и инсулин. Всъщост, според едно проучване, атлети, които приемат ZMA, значително повишават нивата си на тестостерон и инсулин. Естествено това повишаване има голямо влияние върху трупането на мускулна маса.

Как да го приемаме?: Изберете ZMA продукт, който съдържа 30 мг цинк, 450 мг магнезий и 10 мг витамин Б6. Използвайте го 30-60 минути преди лягане, без храна и калция. Приемайки ZMA на празен стомах ще подобри успояването му и ще спомогне качеството на вашия сън.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/55/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/vitamini-i-minerali

Приоритет #9: Карнитин

Защо е в този списък?: Освен, че е популярен като добавка за намаляване на теглото, карнитина спомага трупането на мускулна маса по няколко начина, всички от които са подкрепени с клинични проучвани. Карнитина подобрява кръвообръщението, което му дава подобни ползи като на буустърите за азотен оксид. След тренировка повишава нивата на тестостерон и количествата Т рецептори в мускулните клетки, което позволява на тестостерона да стимулира растежа. Освен това, карнитиновите добавки спомагат за повишаване на инсулиновите нива. Всички тези ефекти заедно и имате потенциално огромно количество мускули.

Как да го приемаме?: По 1-3 грама карнитин под формата на Л-карнитин, ацетил-Л-карнити или Л-карнитин-Л-тартарат със закуската, протеиновите шейкове преди и след тренировка и вечерните хранения.

Къде да го открием?: http://zepir.com/sscat/1/85/bg/hranitelni-dobavki-za-sport/namalyavane-na-tegloto-i-izgaryane-na-mazninite

Приоритет #10: Бета-екдистерон

Защо е в този списък?: Бета-екдистеронът е фитохимикал, който се намира в растения като спанака, където основната му функция е да предпазва растенията от насекоми. Руски учени остриват, преди много години, че бета-екдистеронът има анаболични функции. Близък е по структера с хормоните на насекомите и ракообразните, но въпреки това не се държи като хормон, а по-скоро стимулира синтеза на протеини и от там растежа. Според споделени преживявания, той е много ефективен за увеличаването на мускулният размер и сила.

Как да го приемаме?: За да получите възможно най-много от бета-екдистерона, трябва да изберете достатъчно висока доза и да я приемате често през деня. Търсете продукти, които съдъжат около 100 мг бета-екдистерон и го приемайте сутрин, преди и след тренировка, по обяд и с вечеря, винаги заедно с храна, общо 400-500 мг на ден.

Къде да го открием?:

Приоритет #11: Въглехидрати с висока молекулярна маса (Витарго)

Защо е в този списък?: Молекулярно тегло е термин, който означава масата на една молекула от дадена субстанция. Следователно въглехидрати с високо молекулярно тегло са съсавени от много големи и тежки молекули. Такива въглехидрати, като патентованата марка Витарго, са направени от нишесте от восъчна царевица. Това, което прави тези въглехидрати толкова специални, е тяхната способност да преминат бързо през стомаха към червата, където могат да бъдат абсорбирани и да влязат в кръвта. Проучванията покзват, че те пеминават през стомаха до 100% по-бързо от спортните напитки. Това е важно след тренировка, защото приема на въглехидрати по това време притъпява нивата на кортизол, намалява мускулната умора, увеличава нивата на инсулин, помага за мускулния растеж и възвръща нивата на гликоген в мускулите.

Как да го приемаме?: Приемайте по 60-100 грама, заедно с протеиновия шейк след тренировка, за да подпомогнете мускулният растеж и възстановяване, а инсулиновото покачване ще разнесе повече аминокиселини, креатин и карминит към мускулните клетки. С други думи, въглехидратите с висока молекулярна маса не ускуряват трупането на мускулна маса сами по себесе, но помогат на много други добавки да вършат работат си по-добре.

Къде да го открием?

Коментари