Как да разпознаем натуралния мед?

Обновена в 14:37 на 03/01/2014 г.

медВ нашето нелесно време зачестяват случаите, в които попадаме на фалшиви продукти от всякакво естество. Медът не прави изключение. Той се разрежда, има примеси в него от други продукти и въобще се прави всичко възможно, което би довело до по-голяма печалба за търговците и производителите за сметка на качеството. Предлагаме ви няколко начина, с помощта на които сами можете да определите дали медът е натурален и качествен.

За да се определи наличието на примеси в пчелния продукт, се използва следния метод: лъжичка мед се разтваря в малко дестилирана вода, добавят се 4 капки йод. В случай че разтворът посинее, със сигурност в меда има нишесте.

Истинският мед се характеризира с мека и нежна консистенция. Ако при разтриването му между пръстите, остават "топченца", то пред себе си имате фалшив продукт.

Неравномерното кристализиране на пчелния продукт е знак, че той не е натурален.

Наличието на захарен сироп може да се познае като пуснете в меда малко парче хляб. Ако след 10 минути хлябът се втвърди - имате късмет - пред очите ви стои истински мед. Ако хлябът се отпусне и размекне - фалшификат.

буркани с мед

Дали има вода в продукта се разбира с помощта на химически молив. За целта разтрийте капка мед върху дланта си, направете линия с молива. Образуването на неясна следа или такава със синкав оттенък говори за наличие на вода.

източник: www.framar.bg

Коментари