Мобилните телефони увреждат плода при бременност

Ограничете мобилните разговориБременните жени нека бъдат внимателни при използването на мобилни телефони. Ако имате списък с нещата, “които не трябва да правите” докато сте бременни, то включете и прекомерното използване на мобилен телефон в него.

Изследователи от Йейл са изучили ефектите на мобилните телефони върху развитието на плода при опитни мишки и са установили развитие на различни проблеми, като т.нар. хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (на англ. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder), което се появява още в самото детство и се свързва със силно изразена импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация.

Това доказва, че лъченията от мобилните телефони имат роля в нарушението на развитието на мозъка. Според учените мащабното навлизане на мобилните телефони в живота ни е основната причина за бума на поведенчески разстройства сред подрастващите нови поколения, тъй като те са били изложени на вредните лъчения в утробата на майките си.

Много и разнообразни са изследванията за влиянието на мобилните телефони върху здравето. Като те се свързват както с масовото измиране на пчелни колонии, нарушения в сексуалното влечение и либидо, така и с причините за появата на рак. Дебатът все още продължава.

Съвсем ново изследване на Американската медицинска асоциация показва, че излагането на лъчението на мобилните телефони води до увеличаване на активността на мозъка. Учените все още не знаят какво означава това и дали има по-дълготрайни последици, но заявяват, че “макар и ефектът да е малък, той е неестествен и природата не е подготвила мозъка ни за това.”

 

мобилните разговори загряват мозъка

Регионите от мозъка, които се намират по-близо до работещ мобилен телефон "горят" повече енергия и са с увеличена активност

По света днес се използват над 5 милиарда мобилни телефона, като под натиска на различни медицински институции, производителите са принудени да спазват все по-строги стандарти, както и да обявяват т.нар. SAR или специфичен индекс на поглъщане, който показва стойността на радиацията, която ни въздейства от даден мобилен телефон.

И докато чакаме учените да установят истината, най-добре е да държим телефона си възможно най-далече от главата си, използвайки хендсфрий или спикър функцията му. Това ще го държи достатъчно далече, така че да не ни създаде здравословен проблем.

Коментари