Опасните добавки и консерванти в храните

опасни добавки в хранитеПубликуваме тази тема като обобщение на предишната, включващи пълният списък с всички Е кодове обозначаващи използваните в храните добавки (голяма част от които генно-модифицирани и вредни).

 Напоследък, в печата се появиха текстове по една отдавна наболяла тема – нездравословните храни и хранителни добавки. Постепенно телевизията и радиото подеха тази дискусия, но явно подтикнати от корпоративни интереси на производители. Всички участници в дискусията до този момент игнорират и премълчават отговорите на няколко основни въпроса: Кои са хранителните добавки, които не са вредни и има ли изобщо такива? 

Съществува ли и спазва ли се нормативната уредба, която да задължава производителите на хранителни продукти да изброяват на етикетите абсолютно всички съставки, включени в продукцията им?

 Замисляли ли сте се защо се налага да се използват добавките в храните? Защо е необходимо на всички етикети да има дълги редици от овкусители, оцветители, ароматизатори, подобрители и какви ли още не незаменими чудеса на съвременните технологии за производство на хранителните продукти? Защо не може всичко да си е просто естествено, както го правеха нашите баби и да има вкус на истинско? Защо трябва да купуваме скъпо струващите храни на пазара, които изглеждат нормално и с нищо не подсказват, че съдържат отровни за човешкия организъм съставки? 

 Някога храната се разваляше в нормални срокове, а киселото мляко беше кисело и с него можеше да се подквасва. Сега нещата са по-различни и всички сме безмълвни свидетели на промяната. 

 Доста хора просто отказват да се задълбочават в подробностите за това, какво ядем в същност. Те смятат, че е прекалено вторачване и че тези, които произвеждат храната ни си знаят работата. Да, но после всички се питаме защо някой, който не води разгулен живот, не пие, не пуши и живее без стрес, изведнъж се разболява от някакво тежко, дори нелечимо заболяване. Колко хора изобщо се зачитат в етикетите на храните? Всички сме свикнали, че някой друг се грижи за правилното ни хранене. Отдавна сме отстъпили грижата за доброто си и здравословно хранене и просто купуваме наред всичко, което ни се предложи в магазина. Това обаче, може да се окаже не най-добрият избор за нас и нашите деца. 

 Затова, явно се налага да бъдем добре образовани и да разбираме изписаното на етикетите. Налага се да се запознаем изключително добре и със законите в нашата страна, свързани с потребителските ни права. Явно, трябва да намерим начин да се защитаваме от тези, които ни хранят, за да не ни убият. А има и друго спасение – да избягваме готовите храни и заводските полуфабрикати, както и веригите за бързо хранене. 

 Холандски учени твърдят, че хората, които редово се хранят с чипс и други подобни продукти от т.нар. „фаст фуд”, значително увеличават вероятността от поява на рак, а при жените – особено рак на детеродните органи. Според учените пържените картофи, крекерите и бисквитите са на първите места в списък на продуктите, повишаващи вероятността от развитието на ракови заболявания. Учените от университета в Маастрихт са изследвали диетата на 120 хиляди души и са открили причинно-следствена връзка между употребата на продукти, съдържащи акриламид, и развитието на рака. Акриламидът е химикал, който се образува в някои продукти в процеса на тяхната термична обработка и притежава канцерогенни свойства. За пример – 40 мг акриламид се съдържат в половин пакет бисквити или чипс. 

 Резултатите от изследването показват, че например при жените, които всеки ден приемат по 40 мг акриламид, рискът от рак на шийката на матката или яйчниците е 2 пъти по-голям. 

 Голямата популярност на веригите за бързо хранене в България, както и невежеството на нищо не подозиращите клиенти в хранителните магазини, ни извеждат на предни позиции в много печални европейски и световни класации. Вече открито се заговори и за високия процент на сърдечносъдови и други заболявания, с които България е на първите места в черните статистики. 

 Хората нямат ни най-малка представа, че неразбираемите символи на етикетите, могат да бъдат много вредни за здравето и забранени за използване в много страни от света, такива като САЩ, Австралия и Европа. Те купуват всякакви храни с най-безобидно изписани на етикетите им Е-номера, за които сме свикнали да слушаме, че са напълно безвредни и едва ли не дори полезни за нас. 

 Такива вредни добавки обикновено са оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители, наброяващи над 1520 вида. Списъкът с тези забранени добавки трудно може да се намери. Как тогава да се информира средностатистическият гражданин какво купува, за да го сложи на трапезата си и дали тази храна не е опасна за него и децата му. Една много голяма част от тези чудеса на съвременната хранително-вкусова индустрия са много вредни, но по един или друг начин попадат на нашия пазар, а поддалите се на инерцията купувачи нехаят и се вслушват само в зова на езика си. 

опасни хранителни добавки

Със символа Е от 100 до 181 се обозначават оцветителите. Те се използват в газираните напитки, лимонадите, бонбоните, близалките и сладоледа. От тях 20 са забранени, а 2 – абсолютно забранени. Това са Е121 – цитрусов червен оцветител и Е123 – оцветител амарант, който се използва в миксовете за кексове, плодови пълнежи и желета. Те предизвикват астма, екзема, хиперактивност и са вредни при бременност. Е102 (тартазин) се използва в безалкохолните напитки, сладкишите, закуските, тестените храни, консервите и готовите супи. Той предизвиква астматични пристъпи и уртикария при децата и не се допуска използването му в Норвегия и Австрия. Е104 се използва главно в червила и козметика за коса. Той причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладката и напитките. Той е забранен в 7 европейски държави. Е142 е дериват от въглищен катран, използва се най-често при консервите, например грах, и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Подобен на него е и Е151, който е забранен в 9 европейски държави и САЩ. 

От Е200 до Е290 са консервантите, които се намират във всички консервирани храни – гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка.

От Е296 до Е385 е групата на киселините и антиоксидантите. Те предпазват продуктите от разлагане и се използват в млечно-киселата промишленост като подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло и шоколад.

От Е400 до Е495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продуктите. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.

От Е500 до Е585 са различните минерални соли. 

От Е620 до Е640 са овкусители, ароматизатори и подобрители. 

От Е900 до Е999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки.

Добавките от Е1000 до Е1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни хигроскопични храни.

Е-номера на оцветителите: E125, E126, E130, E131, E142, E152 и E153; консервантите: E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217 и E240 (Който, видите ли, е формалдехид, ако разбирате какво имам предвид?!); антиоксидантите: E330, E447, E924 А и Б – са канцерогенни.

Черният дроб и бъбреците се увреждат от добавките с номера: E171, E172, E173, E320, E321, E322, E407, E447 и E450. Функциите на кожата се нарушават от добавките с номера: E230, E231, E232 и E233.

Противопоказни при хипертония са Е-номерата: E250, E254 и E252. Алергии предизвикват: Е230, E231, E232, E239 и антиоксидантите E311, E312 и E313. 

Изкуственият подсладител сорбитол Е420 не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения. Алергенният Е621 (натриев глутамат) е забранен в Швеция и се намира на етикетите на много храни, като готовите супи, например и може да предизвика тежки уреждания на мозъка. Също така, предизвикващият подагра Е627 широко се използва в хранително-вкусовата промишленост. Любимите на всички деца дъвки и безалкохолни напитки са сред най-опасните, защото съдържат аспартам (Е951), който се намира в тях, дори и без да е упоменат на етикетите на дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове и бързи закуски. Той води до пристрастяване и причинява: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнителност, безпокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, сърдечен или мозъчен удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост, загуба на слуха, мозъчни тумори, склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет и дефекти при раждането. 

Причина за наднорменото тегло при употреба на сладкиши не е само захарта. В същност, сладките изкушения съдържат две добавки Е233 и Е435, които водят до затлъстяване. 

Един от най-масово използваните оцветители Е122 предизвиква алергии и астматични пристъпи. Много сосове, сухи супи и сладкиши съдържат Е110, който предизвиква обриви, отоци и повръщане. В шоколадовите изделия често се среща Е 553 b или талк, който предизвиква рак на стомаха. Е250 (натриев нитрит) се среща най-често в трайните салами, наденици и кренвирши. Той е канцерогенен и забранен в много страни.

 Не е ли чудно, че всичко това е разрешено за прибавяне към храната ни в България? Лично аз бях шокирана да науча този факт. Особено покъртително, обаче, звучат източниците на самите тези подобрители. Те могат да бъдат извличани от очите и твърдите части на крилата на насекомите; от слизестата част в очите на кравите; стомасите на телетата; четината на животните и коса на хора; кости, животинска плацента и много, много други подобни на тези субстанции. 

Изборът си остава наш – да приемем или да отхвърлим отровната храна.

Коментари