Готвят забрана на лечението с природни продукти

витаминиНатуралните продукти, включително витамините и минералите, скоро може да станат недостъпни като хранителни добавки, ако Европейският съюз и фармацевтичната индустрия решат да ги превърнат в лекарства

Намирате се една години напред в бъдещето - август 2012, във вашия любим магазин за хранителни добавки във Великобритания - пише най-известното списание за алтернативна медицина в тази страна "Това, което докторите не ви казват" (What Doctors Don't Tell You). - На пръв поглед нищо не се е променило. Основните витамини са по рафтовете, както и основните билкови средства за защита.

Вие питате продавача, който е бил винаги много любезен и услужлив, за най-добрия билков препарат за облекчаване на мигрена. Той ви информира, че според новия европейски закон няма право да разпространява хранителни добавки.

Вие се чудите дали мигрената ви не е резултат от липса на витамини, така че решавате да изпробвате някои от високите дози витамини, които вие сте използвали за терапевтични цели. Къде да идете да попитате? Продавачът ви казва, че законодателите са спрели тяхното производство, отново поради ограниченията, наложени от Европейския съюз. Фармацевтичните компании сега произвеждат повечето от стандартните витамини.

Ако самолечението е трудно, вероятно трябва да посетите лекуващия си лекар. Вие искате да видите списъка с лекарите, занимаващите се с алтернативна медицина в района. Оказва се обаче, че има само двама, които използват билколечение.

Вие питате какво се е случило с всички лекари, прилагащи природни продукти. Продавачът ви обяснява, че повечето са преустановили дейността си поради невъзможност да си набавят необходимите им билки и билкови препарати.

Хомеопатичните болници също много скоро ще затворят врати, обяснява продавачът. И няма да има никакви природни средства за защита? Те могат да бъдат намерени в магазините - в секциите "Плацебо".

Раздразнени, вие питате какви са другите ви възможности за лечение на мигрената. А той отвръща "Идете до вашия личен лекар, той ще ви посъветва и ще ви даде лекарство по рецепта."

Тази картина може да стане реалност след две години, ако се приемат обсъжданите в момента промени в законодателството относно хранителните добавки.

Привидно повечето от тези мерки са в името на безопасността на потребителите и стандартизиран пазар в Европейския съюз. Въпреки това влиянието на фармацевтичната индустрия, изглежда, цели контрол върху цялата медицина и елиминира магазините и дрогериите, предлагащи хранителни добавки, които се конкурират с техните продукти. Фармацевтичната индустрия вече е подпомогнала забраната на всички витамини и минерали, които имат превантивна или терапевтична стойност и също прекласифицира витамините като лекарства.

Друг аспект от постоянното нападение ще бъде липсата на избор за потребителите. Ако искате да се погрижите за здравето си, ще ви бъдат предлагани химически продукти от фармацевтичната индустрия.

Другите правителства и здравни власти по света наблюдават с голям интерес въвеждането на тези драстични мерки, като те виждат европейските регулаторни мерки като модел, който да бъде приет и в техните страни. Европейските регулатори са работили внимателно с Комисията на Codex Alimentarius - група, която се занимава с установяване на стандарти и контрол върху всички хранителни продукти, включително витамини и хранителни добавки, по целия цвят. CODEX сам по себе си осигурява план, основан на европейските регулаторни органи, за да се въведе и следва и в другите страни.

Пречка за европейските регулатори е съпротивата от страна на потребителите, пациентските групи, както и на алтернативната медицина, които до този момент са успели да спрат еврочиновниците. Във Великобритания групите на потребителите, като например Алианс за природно здраве и Потребители за здравен избор, са поставяли правни и политически бариери.

билки

Здравни претенции

От 2012 година ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Въпреки че може да има много изследвания, показващи, че омега-3 рибеното масло помага например при депресии, производителите на омега-3 капсулите няма да имат разрешение да представят каквато и да било информация за този продукт. Ако производителите искат да изтъкнат ползите за здравето, те трябва да поставят въпроса пред европейския орган по безопасност на храните (EFSA), основан в Парма, Италия. Той трябва да даде своето "научно мнение" за прилагане на закона от страна на производителите. (Бел. ред. Естествено не само на производителите, но и на всички издания, публикуващи статии за предимствата на натуралните продукти, ще бъде забранено да казват истината. Т.е. ще бъде въведено едно пълно информационно затъмнение, в което дори и мислещите хора ще станат жертва на фармацевтичната пропаганда.)

До този момент EFSA е дала хиляди мнения главно за хранителните добавки, получени от растения и фитохимикали, като в почти всички случаи те са били негативни и насочени срещу производителите. Глюкозаминът и пробиотиците вече са си навлекли гнева на EFSA. Много скоро на производителите ще им бъде забранено производството на глюкозамин и полизахариди, добивани от черупчести морски животни, които помагат за поддържане здравето на ставите. Въпреки многото изследвания, които демонстрират техните положителни ефекти! Също така производителите нямат право да предявяват претенции, че техните продукти, съдържащи пробиотици, могат по някакъв начин да подобрят вътречревното здраве - още едно решение, което противоречи на научните доказателства.

Надежда се вижда от САЩ, област Колумбия. Може би от тази година съдът ще отмени решението на американските регулаторни власти, което забранява на производителите да твърдят, че добавки със селен могат да помогнат за намаляване на риска от рак.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е представила забраната през 2009 година. Въпреки решаващите и заслужаващи доверие доказателства в подкрепа на твърдението, че селенът предпазва от рак. Ищците, водени от Алианса за природното здраве, твърдят, че забраната спира производителите да съобщават достоверна здравна информация на обществото.

След решението д-р Робърт Въркърк, директор на алианса, коментира: "Присъдата срещу FDA трябва да достигне и до EFSA."

Дозировките на витамините

Потребителите в така наречените свободни страни - като например Великобритания, Швеция и Холандия - в момента купуват високи дози витамини за терапевтични цели в местните дрогерии. Тези продукти съдържат нива, които са далеч над допустимите дневни дози - минимално количество, което правителствените агенции са предвидили за поддържане на добро здраве.

От 2012 година добавки, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени.

Също така, въпреки че "максимумът на разрешените нива" все още се дискутира, бъдещето изглежда мрачно за пазара на хранителни добавки. Шефът на Европейската комисия за Закона за храните - Базил Матиодакис, е заявил, че се надява да постави извън закона използването на хранителни добавки в клиничното хранене, функционалната медицина и природната терапия. С други думи, витамините и минералите са храна, а не лекарство и не бива да бъдат използвани за терапевтични цели. Матиодакис също така е и европейски представител на CODEX.

И сега витамини във високи дози, продавани във Великобритания, трябва да включват предупреждение, че дозировката може да бъде опасна. Това е направено от 2004 г., след като Британската експертна група за витамините и минералите публикува своето заключение за максималната им безопасна доза.

В момента Европейската комисия обсъжда предложения за максимално позволените нива на витамините. Предложените безопасни нива за добавки, съдържащи бета-каротин например, са еквивалентни на тези, които се получават при консумация на два моркова, докато препоръчителните дози за селена са подобни на яденето на два бразилски ореха.

Активисти от Алианса за природно здраве се опасяват, че "максимално позволените дози" може да бъдат използвани за създаване на фалшиво разграничение между храни и лекарства.

Само защото специалното хранене или хранителните добавки са здравословни и имат полезни ефекти върху организма, не означава, че те трябва да бъдат класифицирани като лекарства. Определянето на малки граници между храните и лекарствата очевидно е с политическа, а не научна причина.

Докато позволените максимални нива са определени, витамините във високи дози и добавките ще се превърнат в медикаменти и само тогава те ще могат да са достъпни за употреба. Тъй като, за да се получи дадена хранителна добавка, трябва да се пише рецепта за нея, магазините и дрогериите несъмнено ще загинат.

По-голямата част от витамините ще бъде управлявана от фармацевтичните компании. Така ще бъде унищожен пазарът на хранителни добавки по целия свят.

билки

Природни продукти от билки

Обикновените билкови лекарства ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация на 1 април тази година. Това е така, тъй като те са защитени от 30-годишно правило, което е включено в Европейската директива за традиционните растителни лекарствени продукти.

Правилата включват всички билкови продукти, които са безопасно използвани в продължение на 30 години, включително 15 години в Европа. Също така правилото ясно разграничава неевропейските билкови продукти, например тези, принадлежащи на традиционната китайска медицина, които не са използвани в Европа отпреди 15 години, независимо че може да са използвани в собствените им страни повече от хилядолетия. В резултат хиляди продукти също ще изчезнат от пазара.

Това правило има още ограничения. То защитава само отделните билки или простите комбинации, които са използвани през последните 30 години. Това означава, че нито един нововъведен продукт, който представлява нова комбинация от билки, не само няма да бъде позволен, но и ще премине строги и скъпи тестове за лицензиране.

Атаката срещу билките ще доведе до края на пазара на билки, които са алтернатива на фармакологичните лекарства. Нови билкови продукти ще може да бъдат достъпни за потребителите, но само ако те преминат строг и скъп процес на лицензиране, което повечето производители не могат да си позволят. Въпреки това отново е малко вероятно лекарите да дават много рецепти за билковите продукти, а лекарите, използващи билкови препарати, няма да съществуват, тъй като правителството на Великобритания се противопоставя на хода за тяхната регистрация.

Здравословна храна

Европейските регулатори гледат на витамините и минералите като на хранителни добавки - те са още източник на хранителни вещества по време или след ползването на диета, но докато дозата е ниска - под ниво, което се счита за терапевтично. Витамините и минералите също могат да бъдат добавени към храната. Въпреки това единствено тези витамини, които са в европейския списък, могат да бъдат използвани като добавки или за подобряване на храната. Този списък е завършен през януари 2009 г. и включва 181 "безопасни" добавки. Извън закона обаче остават редица добавки и витамини, които по-рано са били разрешени във Великобритания и някои други страни. Хранителните добавки, съдържащи например сяра, също ще бъдат забранени. Например добавките с MSM (метил сулфонил метан), който се използва за поддържане на костната система, кожата и ноктите, вече са премахнати от магазините в Обединеното кралство. (Бел. ред. Благодарение на по-разумното финландско законодателство ние все още имаме чудесни продукти като Картимаре МСМ, но никой не знае докога.)

Ако европейското законодателство бъде въведено и представено пред света с помощта на CODEX Alimentarius, ще бъде унищожена природната медицина.

Алтернативната и билковата медицина ще бъдат така ограничени, че хората, използващи природни продукти, ще открият, че правото им на избор ще изчезне в близките 24 месеца.

В края на тези две години ще бъде забранено да се споменават ползите от природните продукти, без значение колко това противоречи на здравия разум. Високите дози витамини и минерали ще бъдат премахнати от пазара, както и всеки нов продукт, заедно с много ценни лечебни комбинации на хилядолетните аюрведическа и китайска медицини.

Какво може да се направи?

Великобритания, Швеция и Холандия ще бъдат най-засегнати от европейската легализация. Други страни, като например Германия и Франция, вече контролират дозировката на витамините и минералите, като те са в много ниски дози.

Има три основни начина за борба с новите регулаторни мерки:

- Публични действия. Това е най-малко използваният начин, може би защото изисква по-сериозна организация и отделяне на много време и енергия. Недоволството на потребителите може да включва протестна стачка срещу някои от предписваните лекарства, както и отказ от приемане на каквито и да било нови медикаменти. Новите лекарства, които са били лицензирани в последните 5 години, са като живителна сила за фармакологичната индустрия и ако потребителите откажат да ги приемат, това ще й нанесе тежък удар.

- Политически действия. Във Великобритания организацията Потребители за здравен избор (ПЗИ) са лобирали сред членове на парламента, но без голям успех. Въпреки това Тони Блеър се е съгласил да използва влиянието на Великобритания в Европейския съюз за поддържането на високи дози витамини и минерали. В последно време ПЗИ е насочила своите усилия към Европейската комисия и нейния здравен комисар Джон Дали, призоваващ потребителите да пишат директно до него, протестирайки срещу използването на ниски дози витамини.

- Правни действия. Алиансът за природно здраве вярва, че най-добрата надежда се крие в съдебно обжалване на въвеждането на закона за легализация. Досега Алиансът е поставил предизвикателство пред Директивата по хранителните добавки, която се стреми да ограничи достъпните витамини и минерали и да намали горните им безопасни граници.

     Превод от английски Даниела ДИМОВА

Как стоят нещата у нас?

Ако във Великобритания все пак имат силни организации на хора, поддържащи природната медицина, ние, в България, започваме от нулата. Нямаме обществени организации, нямаме медии, защитаващи каузата на безвредните природни лекарства, с много малки изключения - като вестник "Лечител". Прави са британските ни колеги, че тази битка изисква много сили и енергия, но не можем да се откажем от нея и спокойно да гледаме как бездушни, ограничени и/или корумпирани чиновници - евродепутати, обслужващи интересите на фармацевтичните гиганти, готвят законодателство, унищожаващо хилядолетните постижения на древни и много по-хуманни медицини като китайската, японската, индийската, Аюрведа, перуанската... - постижения, натрупвани от стотици поколения лечители.

Не можем да допуснем това! Не трябва да мълчим безучастно, ако не искаме един скорошен ден на 2012 г., бележеща края на календара на маите, да стане край и на природната медицина, а малкото оцелели натурални продукти - да станат практически недостъпно скъпи за милионите пациенти. Защото успеят ли фармацевтичните гиганти да монополизират и природните продукти, заедно със смяната на етикетите им от "хранителни добавки" на "лекарства", ще сменят и цените им. Те неконтролируемо ще скочат в пъти. Вече има такива примери.

източник: www.lechitel.bg

>> виж още: Мъртвите доктори не лъжат

>> на незапознатите с проблематиката препоръчваме още и книгата "Световна конспирация срещу здравето" на д-р Атанас Гълъбов

Коментари