Внимание: Олово в червилата!

червилоСпециалисти съветват да бъдем изключително внимателни при избора на червило!

Оказва се, че в червилата масово се включват вредни съставки, сред които и олово, съобщават експерти по храните и лекарствата. Наскоро в САЩ е проведено проучване, в рамките на което са били анализирани съставните части на близо 400 червила, произведени и предлагани от популярни марки.

Резултатът от данните показал, че в някои от най-популярните марки червила, които се продават буквално в целия свят, нивата на съдържащото се в тях олово е пъти над нормите, които се посочват като допустими по отношение на човешкото здраве.

Намерените количества са по-високи, в сравнение с тези, регистрирани през 2007 година. 

 Агенцията по храните и лекарствата в САЩ започва проучване за съдържанието на олово в червилата под натиск от страна на потребителската група Campaign for Safe Cosmetics, която провежда собствено разследване през 2007 г. на 33 червила и открива олово в повечето от тях.

 Потребителската група настоява Агенцията да постави ограничения в употребата на олово в козметичните продукти. От Агенцията обаче отказват, обяснявайки, че намерените количества не представляват риск за потребителите.

червило

 В писмо до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ представителите на потребителската група настояват за своето искане, като обясняват, че оловото се натрупва в организма с течение на времето, тъй като тялото не може да се пречисти от него. Затова и нанасянето на червилата, съдържащи олово, по няколко пъти на ден, всеки ден, могат значително да повишат нивата на химическия елемент в организма. 

 Това е обезпокоително за милиони жени по света, които са в детеродна възраст, пишат още разтревожените членове на потребителската група. Те апелират към определяне на допустима граница за съдържание на олово в козметиката.

 Наличието на олово в организма може да доведе до проблеми с обучението, поведението и езика при децата. Химическият елемент се свързва и с ниските нива на интелигентност. От друга страна, когато е наличен в организма на бременните, той може се „намеси“ в процеса на развитие на плода.

Коментари