Грийнпийс пусна черен списък с отровни храни

Бургерите са пълни с ГМОДвайсетина световни производители на храни ни тровят с генно-модифицирани организми (ГМО). Това стана ясно от публикувания преди дни списък на продукти от руския клон на „Грийнпийс“.

„Черният списък“ на производителите на храни от ГМО-та показва, че голяма част от световните производители използват вредните вещества с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Вижте списъка с продуктите, които се продават почти във всеки магазин или хипермаркет в България. В същото време част от продуктите се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните на Европейския съюз (ЕС) и получават български опаковки и етикети. В списъка засега е само една от веригите за бързо хранене и тя е очаквано “Макдоналдс”. Неслучайно в някои страни в Азия и Латинска Америка веригите им вече се забраняват със закон.

Списъкът може да се допълни с проверените миналата година от Европейския съюз (ЕС) производители, чиито продукти за страните от новите страни-членки и за цялата Източна Европа са с доказано по-ниско качество на съставките. Например, Coca-Cola Co. бе хваната в това, че вместо захар използва отровни изкуствени подсладители. В списъка попaднаха и такива продукти като кафе Jacobs, подправките Kotanyi и др.

Междувременно, голяма част от медиите в Източна Европа са принудени да премълчават фактите за вредните добавки и публикуваните резултати от проучванията поради факта, че същите производители често се явяват и водещи рекламодатели, особено що касае тв ефир.

Контролът също не е ефективен. Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните Йордан Войнов призна, че подкотролната му институция не може да следи качеството на предлаганите във веригите продукти, а само дали са пресни и отговарят на условията за съхранение и продажба.

1. Snickers – шоколадов десерт

2. Campbell – супи

3. Uncle Bens – ориз, кетчуп

4. Lipton – чай

5. Mars – шоколадов десерт

6. Twix – шоколадов десерт

7. Cadbury – шоколад, какао

8. Ferrero – десерти

9. Nestle шоколад

10. Nestle – напитка Nesquik

11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни

12. Pepsi – безалкохолно

13. 7-Up – безалкохолно

14. Heinz – кетчупи, майонези, сосове

15. Nestle – детски храни

16. McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене

17. Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни

18. Unilever – детски храни

 

източник: www.pik.bg

Коментари