Лекари и фармацевти в незаконна схема за измама

доктор бизнесменБНТ излъчиха материал как представител на фармацевтична компания се уговаря с лекар, да предлага определен от него лекарствен продукт. В замяна медицинското лице не получава пари на ръка, за да не ги уличат за подкуп, а са намерили друга странична вратичка. На лекарите са давани ваучери за закупуването на най-различни стоки или се възползват от предоставянето на екзотични екскурзии в чужбина. Поради тази причина е ясно защо напоследък медици доста често пътуват до дестинации като Сингапур и Рио де Жанейро. Това последното се случва, ако са предписали на пациентите си определеното лекарство, посочено от фармацевтичната фирма.

За отчитането на лекарите пред фармацевтите си имали специални талончета, които се дават на пациентите, за да се подпечатват в аптеката като нужното доказателство за закупения медикамент.

Конкретното видео от скритата камера на БНТ разкрива как медицинско лице е сменило три фармацевтични компании на предлаганите от тях лекарства. Случат се разиграва в столична болница, в която дори и служители споделят, че познават и други лекари, които предлагат на един и същи пациент три едни и същи лекарства, но на различни фирми. Това сами разбирате е за трите различни екскурзии. Явно въпросните лица са си направили график за лятото кой месец къде да почиват.

Във връзка със случая се появиха множество коментари, които заявяват, че тази схема действа от години. Иначе казано: “Нищо ново под старото небе”, както гласи латинската сентенция.

Наред с това се чуха мнение и на хора, които са се опарили заради тайните схеми между лекари и фармацевти. Така например г-жа Караиванова разказва как са и открили високо кръвно и веднага е получила мостра на лекарство от личния си лекар, което в аптеката струвало 30 лв. Същото й се изписвало най-редовно, без доктора да си прави труда да търси някакви други причини за здравословния й проблем. Впоследствие се появили страничните ефекти на въпросното лекарство – “жестока кашлица, подуване и болки в областта на черния дроб”. След като жената многократно споменавала възникналите проблеми, от също така многократно предписваното лекарство, лекарят най-накрая го сменил с по-скъпо, от което пък получила “страхотни болки в гърба”. Предписващият обаче нямал такива, защото най-вероятно му ги лекуват с масажи по екзотичните плажове.

>> вижте видео

източник: razkritia.com

Коментари