Укрепване на ставите

Калцият, намиращ се в зеленчуците, не може да бъде разтворен от човешкия стомах (преживните животни, каквито са например кравите, го разтварят, тъй като имат допълнитен стомах, в който се намират специални бактерии, вършещи в действителност това). Калцият под формата на таблетки не се разтваря добре особено от по-възрастните хора. Ние се нуждаем от предварително разтворен калций, за да можем да го усвоим.

 

Първобитните хора, които са се хранили с риба и зърна, смлени между камъни, са поглъщали между 4 и 6 грама калций дневно. (За повече подробности прочетете „Nutrition and Physical Degeneration" от Western A. Price, DDS, издадена за първи път през 1939 г., или поне разгледайте илюстрациите.

 

 Помолете библиотеката, която ползвате, да закупи екземпляр от Price-Pottenger Nutrition Foundation, (800) 366-3748.) Даже само 20% от него да се разтварят, те биха имали около 1 грам усвояем калций. Сигурно са имали и повече, тъй като са били млади (средната продължителност на живота е била под 50 години). Зъбите на намерените черепи от онези времена са без кариеси. Първобитните хора са живеели главно сред природата и получаването на витамин D от слънчевите лъчи не е било трудно. Храната им е съдържала достатъчно витамин В2, който ги е предпазвал от увреждане с ултравиолетови лъчи при излагане на слънце.

 

Нашето цивилизовано време обаче е различно. Ние доживяваме до старческа възраст, в която стомахът ни не произвежда достатъчно киселина както за унищожаване на попадналите в него бактерии, така и за разтваряне на минералите, намиращи се в храната ни. Така че, за да усвоим минералите, те трябва да бъдат предварително разтворени. Калцият в прясното мляко, например, е разтворен от другите съставки на тази напитка. Лактозата (млечната киселина), образуваща се в млякото по време на храносмилането, придава на калция структурата, необходима за всмукването му в червата. Жлъчката също участва във всмукването на калция. Млякото съдържа и фосфати, но в количества, не намаляващи полезността му. Аз препоръчвам прясното мляко като източник на калций за заздравяване на челюстната кост след и преди стоматологичната работа. Вие се нуждаете от поне 1 грам калций дневно. Една кварта мляко съдържа 1 грам (1000 мг) усвоим калций. (1 quart =1,14 литра.)

 

От тях вие абсорбирате само 250-400 мг. Останалото се излъчва и изхвърля. Абсорбираният (усвоеният) калций е този, който има значение за заздравяване на челюстната кост. Използвайте прясното мляко не само за пиене, но и за готвене. Калцият не се разрушава от високата температура.

 

Костите не са изградени само от калций. Магнезият е също важна тяхна съставка. Тъй като магнезият е по-разтворим и по-лесно усвоим от калция, таблетките (магнезиев окис, 300 мг) вършат работа. Ако не можете да абсорбирате магнезия, той ще остане в червата ви и ще действа като слабително средство. В такъв случай трябва да засилите стомашната си киселинност по време на хранене, като прибавяте пресен лимонов сок, оцет или витамин С към храната или напитките си. Така по-лесно ще смилате прясното мляко и ще разтваряте, намиращите се в него минерали. Борът (3 мг веднъж дневно) и манганът (15 мг веднъж дневно) спомагат за заякване на костите.

 

Когато подобрите диетата си, отстраните проблема със зъбите си и прочистите бъбреците си, болката в тазобедрените стави ще изчезне и вие няма да мислите за оперативната подмяна.

 

Тери Хамонд, на 48 години, имаше болки в двете тазобедрени стави. Тя беше диабетичка и пиеше по пет чаши кафе дневно. Имаше инфекция на костта с причинител Staphy-lococcus aureus под три извадени зъба. След като се откача от кофеина (кофеинът може да улесни разпространението на бактериите, засилвайки пропускливостта на тъканите) и след стоматологична работа, дясната става престана да я боли. Когато кавитациите бяха прочистени, спря да я боли и лявата, но след седмица болката се върна. Мери не бе унищожила паразитите и техните бактерии. Имаше да отстранява разтворители и й предстоеше бъбречно прочистване, но тя, чувствайки се много по-добре, беше ентусиазирана да покаже с каква лекота се движи.

Коментари