Защо мъжете отслабват по-лесно от жените?

Обновена в 13:12 на 05/09/2013 г.

мъж и жена трениратНеслучайно казват, че мъжете се раждат да бъдат ловци, а жените – майки. Тези различия се определят от особеностите във физиологията ни, композицията на тялото и хормоните, които са водещи при двата пола. Телата на мъжете са по-едри, по-тежки и с повече мускулна маса – все фактори, които им позволяват да изгарят повече калории за единица време от жената, независимо дали по време на тренировка, или в състояние на покой. Въпреки че жената никога не може да видоизмени тялото си дотолкова, че да изгаря равно количество калории с това на мъжа, тя може да ускори метаболитните си процеси чрез увеличаване на мускулната си маса.

Размерът има значение

Мъжете генетично се раждат по-едри и колкото повече тежат, толкова повече калории изгарят и отслабват по-бързо, посочват експертите от Mayo Clinic (1), като тази зависимост е в сила дори и при по-набитите мъже и страдащите от затлъстяване. Например човек с тегло 72 кг. ще изгори 584 калории на час по време на джогинг със скорост 8 км./ч., докато при същите условия човек с тегло 109 кг. ще изгори 872 калории! Тоест, когато тежите повече, независимо дали поради висок ръст или повече килограми, ще горите повече калории по време на физическо натоварване.

Повече мускули

Мъжете горят повече калории, защото по принцип притежават повече чиста мускулна маса от жените. Мускулите са по-плътни от мастната тъкан и изискват много повече енергия за поддържането си, отколкото мастната тъкан (която по природа е повече при жените). В покой, 1 кг. мускулна маса консумира 13 kcal дневно, докато разхода на мастната тъкан е само 4,5 kcal/kg, а на костите – 2,3 kcal/kg. (2)

Жените могат да увеличат съотношението мускулна маса-мастна тъкан посредством промени в хранителния режим и силови тренировки, но и тук са ощетени, тъй като мъжете натрупват по-бързо и по-лесно мускулна маса, заради по-големите количества мъжки полови хормони като тестостерона, които се съдържат в и произвеждат от организма им. (4)

Решението

Мускулите се изграждат с помощта на съпротивителни тренировки с тежести, като освен тежестта на собственото тяло, е добре да използвате свободни тежести или машини, за допълнително натоварване. Съпротивителните тренировки изгарят по-малко калории, отколкото аеробните, кардио упражнения (3), но пък създават анаболните условия за изграждане на мускули, които осигуряват изгарянето на повече калории в покой.

жена играе бокс

Аеробните упражнения също могат да предизвикат натрупване на мускулна маса, особено в долните крайници, но това става в много по-малка степен, отколкото при тренировките с тежести. Така че бягането, колоезденето, плуването, планинския туризъм и скалното катерене, по-скоро ще стегнат и ще увеличат силата на мускулите ви, но няма да увеличат техните размери, а дори напротив – при прекаляване с тях се отприщва агресивен мускулен катаболизъм, при който тялото изяжда неработещите мускули, за да осигури енергия, а също така и градивен материал за поправка и растеж на работещите (по-често използваните) мускули.

тренировка

По тази причина, дамите следва да се концентрират повече върху съпротивителните тренировки с тежести, които натоварват балансирано и равномерно мускулните групи във всички части на тялото. Най-добрият начин за това е използването на базисните, комплексни упражнения като мъртва тяга, клек със щанга, навеждането със щанга (Добро утро), лег-пресата и тръстерите.

източник: www.media.muskuli.com

Коментари