Глаукома

При глаукома има повишаване на налягането в очната ябълка, което води до увреждане на лесно ранимите клетки на зрението, разположени в ретината. Първият въпрос, който трябва да зададете, когато ви кажат, че имате повишено очно налягане, е за нивото на кръвното ви налягане, тъй като съществува връзка между двете налягания.

 

Нормалното кръвно налягане е 120/80. Вашият лекар може да ви каже, че 140/85 не е високо и да се въздържи да ви предпише лекарство за понижаването му. Стойности над 120/80 обаче трябва да ви подскажат, че нещо не е наред и че трябва да коригирате това нещо, докато е лесно, докато не е настъпило увреждане. Прочетете главата за високото кръвно налягане, за да научите как да го снижите чрез отказване от кофеина, проверка за интоксикация с кадмий от водопроводната мрежа и прочистване на бъбреците. Въпреки че лекарят вече ви е обяснил колко тясна е тръбичката, дренираща окото ви, вие все пак трябва да попитате дали не е била също толкова тясна преди да покачите кръвно налягане. При начална глаукома понижаването на кръвното налягане до нормалната стойност обикновено е достатъчно, за да се регулира и очното налягане.

 

Антония Гуереро, на 51 години, имаше глаукома от 5 години, която се влошаваше бързо. Тя направи бъбречно прочистване, унищожи паразитите и промени храненето си, като премина на антиартритна диета, тъй като от 10 години страдаше и от артрит на ръцете с болезнено удебеляване на ставите. Вземането на аспирин не облекчаваше болките. Отърва се от интоксикацията с азбест, като започна да носи свой собствен сешоар, когато ходеше на фризьор. След седем месеца болките в ръцете бяха станали поносими, без да използва аспирин, а според офталмолога й глаукомата бе престанала да прогресира.

Коментари