Ваксина против грип, може да предизвика нарколепсия

ваксините вредятФинландски учени установиха, че ваксината Pandemrix на фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline е вредна и с това поставиха точка на безкрайните спорове за от­носителната безопасност на ваксината срещу грип за деца. Учените изследвали риска от развитие на нарко­лепсия при ваксинираните деца. Това заболяване засяга нер­вната система и се характеризира с пристъпи на неп­реодолима сънливост и внезапно заспиване. То може да причини поява на халюцинации, както и пълна или частична загуба на мускулен то­нус.

Финландският национален институт по здравеопаз­ване и социално осигуряване обнародвал изследване, ко­ето показва явната връзка между ваксината и разви­тието на нарколепсия. Рискът се наблюдавал при деца между 4 и 19 години. The Telegraph съобщава,че всички участващи в изследването деца, били ваксинирани с Pandremrix. Експертите предполагат, че заболяването се причинява от взаимодействието на ваксината с друг фактор.

ваксините вредят

 Мнението им засега не се споделя от експертите на други държави. Според британската агенция по регулиране на лекарствените средства и медицински препарати няма никакви доказателства за опасността от ваксината. При това според тях случаите на поява и развитие на нарколепсия след ваксиниране се наб­людавали предимно във Финландия и Швеция и това те­първа предстояло да се изяснява.

ваксините вредятВ 47 държави са доставени над 31 милиона дози от ваксината. Знае се вече официално за 162 случая на разви­тие на нарколепсия при ваксинирани хора. Около 70% от тези случаи са във Финландия и в Швеция.

Фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline, производител на ваксината Pandemrix, била извънредно загрижена след доклада на финландските изследователи. През миналата година Ев­ропейската агенция по лекарствени средства инициирала подобно разследване, според официалните резултати от което няма конкретни дан­ни, сочещи за връзка на ваксината с нарколепсията. Увредените деца обаче са факт, който агенциите трудно могат да скрият, каквито и проучвания да цитират.

Коментари