E950 : Ацесулфам К (Acesulfame)

АцесулфамОткрит е по случайност от немския химик Карл Клаус през 1967 г. в Германия. Ацесулфам К е нискокалоричен подсладител, който често може да се срещне заедно с аспартам. Той е одобрен от FDA през 1988 г. като заместител на захарта и е разрешен за употреба в различни храни и прахчета за моментални напитки, дъвки и т. н. Търговските му наименования са Sunette и Sweet One.

Според д-р Х. Робъртс ацесулфам К предизвиква тумори на белите дробове, млечните жлези, някои редки новообразувания, като например в тимусната жлеза, а също и левкемия. Проведените експерименти с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза в плъхове.

Ацесулфам К – тестовете показват, че тази добавка причинява рак при животните, което означава, че може да повиши вероятността от заболяване и при хората. (За повече информация тук и тук ).

Ацесулфам К е 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.

Плюсове: Дълъг срок на съхранение, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.

Минуси: Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване.  Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.

Формула: C4H4KNO4S  (калиев ацесулфам)


Сладост:

*180-200 пъти по-сладък от захарта (захароза)
*приблизително сладък колкото аспартама
*наполовина сладък в сравнение със захарина
*1/4 от сладостта на сукралозата

Вкусови особености: Оставя специфичен метало-нагарчащ вкус в устата известно време след консумация. Обикновенно вкусът се премахва с добавка на натриев ферулат.

Стабилност: Стабилен е при  термична обработка и умерена кисела и алкална среда.

Усвояемост: Не
Калоричност: 0

Безопасност: Критиците му подчертават недостатъчните проучвания за възможна канцерогенеза. Защитниците му изтъкват липсата на данни за странични ефекти, като основно доказателство за безвредност.

Коментари