Семената от чиа: супер храна и супер семе

Обновена в 10:46 на 06/02/2014 г.

Чиа – супер семето от времето на ацтеките!

Кой ли не помни популярната реклама от началото на деветдесетте години, според която можеше да си поръчаш „чиа приятелче“ или „чиа глава“ и да наблюдаваш как расте. Онази с увличащата песничка „Ч-ч-ч-чиа“. Е, ако вие не я, то най-вероятно не сте гледали много телевизия по онова време.* Няма значение, много хора тепърва откриват положителните ефекти от консумацията на семена от чиа. Тя става все по-популярна в съсловието на диетолозите, както и сред обикновените хора. Чиа е невероятна добавка към здравословният начин на живот и е носител на хранителни вещества. Ако не знаете какво са семената от чиа и какви са техните плюсове, ето малко добра информация за вас.

Семената от чиа:

Salvia hispanica, по-позната като Чиа, е най-богатия и единственият напълно непреработен източник на чисти Омега 3 мастни киселини. Чиа е част от семейството на ментата, идва от Централна Америка и е част от бита на местните народи от над 3000 години.

Благодарение на високото си съдържание на фибри (над 35%) Чиа има неповторимата способност да абсорбира вода в размер от десет пъти своето тегло, което я прави отличен източник на хидратация. Фибрите на Чиа образуват гелообразна смес, която забавя абсорбирането на захар в кръвта, привлича токсините в храносмилателната система и спомага за изчистването на тялото от излишни вещества.

Чиа е изключително богата на мастни киселини. Една порция от 15гр. съдържа над 3мг. Омега 3 (алфа линоленична киселина) и 1мг. Омега 6 (линоленична киселина) в перфектен баланс от 3М1, правейки я най-богатата, непреработена и напълно смилаема храна, източник на Омега 3.

Тъй като съдържа антиоксиданти с високи ORAC стойности като кверцетин, кафеена киселина и хлорогенова киселина, Чиа има 99% успех при покълване и период на съхранение до пет години. Освен това семената от Чиа са богати и на калций, калий, магнезий, желязо, цинк, много други метали и биологични протеини, което ги прави невероятна храна за оцеляване.

Таблица: Сравнение на семената от чиа и други продукти (от ляво на дясно, от горе на долу)

300% повече селен от лененето семе

500% повече калций от пълномаслено мляко

100% повече калий от бананите

1400% повече магнезий от броколи

500% повече протеини от боб

200% повече желязо от спанак

600% повече Омега 3 от Атлантическа сьомга

Повече антиоксиданти от боровинки

100% повече фибри от зърнена закуска с трици

Важни факти:

- Семената от чиа са използвани напълно безопасно в хранителния режим на хора в продължение на хиляди години

- Семената от чиа подобряват енергийните нива на организма и удължават издръжливостта

- Семената от чиа не съдържат никакъв холестерол или транс мазнини

- Семената от чиа съдържат значителни количества кверцетин, който помага за успокояване на възпаления

- Семената от чиа са сред храните с най-високо общо съдържание на антиоксиданти (ORAC i680 на 22гр) – повече от боровинките и сините сливи

- Семената от чиа не съдържат глутен, което ги прави подходящи за хора страдащи от целиакия

- Семената от чиа подпомагат усвояването и използването на хранителните вещества

- Семената от чиа подпомагат храносмилателния процес, позволявайки по-добра асимилация на храната и излишните стомашни киселини

- Семената от чиа е мечтата на всеки човек, подлагащ се на диети, тъй като замества мазнините, увеличава полезното действие на храните и оставя хранещия се с чувство за ситост

- Семената от чиа спомагат за здравословни и безболезнени стомашно-чревни функции

- Семената от чиа предпазват от дехидратация и подпомагат електролитния баланс

Как можем да консумираме семената от чиа?

Семената от чиа не се нуждаят от стриване. Често биват смесени с редица неща, като вода, плодови и зеленчукови сокове, супи, салати, мюслита и други. Семената могат да бъдат и стрити до получаването на „брашно“ от чиа, което да бъде използвано като добавка към рецепти за хляб, бисквити, мъфини и други. Семената могат да бъдат смесени и предварително с  вода (в съотношение 1:8, чиа:вода) и да бъдат добавени към редица неща, за да им бъдат добавени хранителни вещества. Може да добавите чиа към почти всичко, което ядете, без да нарушите вкусовите качества на продуктите, но добавяш онези вещества, от които всички се нуждаем.

Енергийните напитки стават все по-популярни в световен мащаб, тъй като хората в днешно време нямат здравословен хранителен режим, който да носи нужните количества енергия за нормалното ни функциониране през деня. Проблемът е, че повечето от тези напитки не са особено полезни в дългосрочен план, тъй като съдържат преработени захари, високо-фруктозен царевичен сироп, кофеин и други. Древните ацтекски воини са гледали на семената от чиа като на супер храна, която увеличава издръжливостта, консумирали са ги под формата на хляб, точно преди битка или пиейки ги с вода преди тичане на дълги разстояния. Смесени с лимонада или плодов сок (напитка, позната като „чиа по селски“) семената от чиа бързо се превръщат в освежаваща, увеличаваща производителността и напълно натурална напитка. Може да погледнете видеото, публикувано по-долу, за лесна рецепта и инструкции как да си приготвите тази вкусна напитка. Може да я пиете сутрешното тичане или тренировка или през деня, за да поддържаш енергичността си. Да ви е вкусно.
 

Видео към темата можете да видите тук

Коментари