Хидрогенираното масло е вече забранено в САЩ

Обновена в 16:02 на 12/12/2013 г.

хидрогенирано маслоМасовата употреба на хидрогенирано масло в храните накара Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA, да го обяви за вредно и да го забрани, пише “Пик”. Това стана само преди дни, когато федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и др. е опасна за здравето.

Това полуизкуствено масло е завзело  почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити… Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.

В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.

Докато у нас никой не знае с колко са тъпкани храните с тази евтина “биопластмаса”. Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.

В становището на FDA се обявяват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:

1. Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма.

2. Увеличава възпаленията в целия организъм.

3. Намалява добрия холестерол – HDL.

4. Увеличава лошия холестерол – LDL.

5. Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.

Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород  (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.

Наши диетолози препоръчват – Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.

Ето и вредните последици, които то предизвиква:

Влошаване качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето.

Раждане на деца с патологично ниско тегло.

Увеличаване риска от диабет.

Нарушаване на работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан.

Нарушение на функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени.

Отслабване на имунитета.

Намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата.

Нарушаване на клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението.

Употребата на хидрогенирани мазнини  намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини):

Маргарин

Меките масла, миксовете от краве и растителни масла

Рафинирано растително масло

Майонезите

Кетчупите

Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд)

Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити

Снаксове, чипсове, пуканки

Замразени полуфабрикати

източник: www.abcblog.eu

Коментари