Е951: отровата наречена Аспартам

Аспартам - отроваВсички обичаме сладкото. За това си има специална причина - то е калорично, а това е знак за храна. Създадени от природата да не отказваме консумaция на сладко когато ни изпадне случай, но днес ние се съпротивляваме, понеже сладкото е калорично и от него се пълнее. Или поне беше, докато не откриха подсладителите. Вече се досещате кой е най-разпространеният от всички.

Изкуствените подсладители попадат в две категории. Насипните подсладители като манитол, сорбитол, ксилитол и хидрогенирана глюкоза са с приблизително до захарта калорично съдържание и я заменят в множество преработени храни, но не се абсорбират толкова лесно от организма.  Алкохолите на захарта, хидрогенираната глюкоза и ксилитолът всъщност помагат да се предотвати появата на кариес. Въпреки това тези насипни подсладители могат да причинят диария ако се използват в голямо количество.

Интензивните подсладители като аспартам, ацесулфам К и захарин на практика не снабдяват организма с калории и са главно използвани в диетични продукти. Точно тези интензивни подсладители предизвикаха в последно време нежелани реакции и са причина за безпокойство.

Аспартамовите субститути на захарта предизвикват притеснителни симптоми, които варират от загуба на паметта до мозъчни тумори и въпреки че Американската асоциация за храни и лекарства (FDA) го определя като “безвредна” добавка, аспартамът е една от най-опасните субстанции пробутана на нищо неподозиращото общество.

Аспартамът е интензивен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се по света в продукти от типа на софт напитките и нискокалоричните продукти от 1974. Одобрен за използване за пръв път във Великобритания през 1982г. Познат е под името Аспартам (а също и: Нутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Spoonful , Е 951). Въпреки, че е широко използван,  75% от нежеланите реакции към хранителни добавки, които са били докладвани на FDA са свързани аспартам. Тези реакции включват:  главоболие / мигрена, световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите.

Приема се още, че някои хронични заболявания, може да се задействат или влошат от приемането на аспартам. Пример: мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болести на Паркинсон и Алцхаймер, дефекти по рождение, диабет и т.н.

Какво е аспартам (Е951)?

Аспартам - отрова

Молекулата на аспартам е изградена от три химикала:

Аспартамова киселина (Aspartic acid) – 40% съдържание в аспартама.

Прекомерната употреба на тази аминокиселина може да повиши нивата на аспартат, който от своя страна да влезе в мозъка и бавно да разруши невроните. До 75% от тези неврони могат да бъдат разрушени преди да бъдат забелязани каквито и да било симптоми. При определени индивиди рискът е по-голям, поради участъци от мозъка, които не са напълно защитени по естествен път (например по време на детството или  дребно мозъчно увреждане получено поради други обстоятелства).

Фенилаланин (Phenylalanine) – 50% съдържание в аспартама.

Това е амино киселина, която се намира в естествено състояние в мозъка. Някои хора с генетични увреждания (PKU) не могат да преработят тази аминокиселина и по-високи нива в кръвта са смъртоносни. Доказано е, че поглъщането на аспартам може да доведе до изключително високи нива на фениланин дори у хора, които не страдат от (PKU). Това е изключително опасно за деца и зародиши.

Метанол (Methanol) – 10% съдържание в аспартама.

Това е смътроносна отрова, която е причинила смъртта на не един алкохолик. Метанолът постепенно се отделя в малкото черво, когато аспартамът се срещне с ензима химотрипсин. Абсорбцията се повишава, когато аспартама се нагрее до температура над 30°С и тялото разгражда метанола на мравчена киселина и формалдехид. По време на операция “Пустинна буря” американските войници са третирани с огромни количества напитки подсладени с аспартам, които преди това са били загрявани неволно под слънцето. Същите тези войници в момента страдат от болест подобна на отравяне с формалдехид.

Дикетопиперазин (Diketopiperazine)

DKP е суб-продукт от разпада на аспартама. Формира се в течни продукти, при продължителното им съхраняване на склад. При достигане до червата, това вещество образува комплекс, близък до N-nitrosourea, който е мощен химикал мутаген и причинител на мозъчен тумор.

Дефекти по рождение – Др. Диана Дау Едуард е финансирана от Монсанто (притежателите на НутраСуит) да изследва възможните родилни дефекти при употребата на аспартам. След като предварителните данни показват информация за наличие на подобни увреждания финансирането е прекратено.

Аспартам - отрова

Рак на мозъка – в две годишно проучване 12 от 320 опитни мишки хранени с аспартам, редом с нормално получената храна, развиват мозъчен тумор, докато от контролната група не се наблюдава подобно развитие. Др. Адриан Грос, токсиколог към FDA свидетелства пред Американския Конгрес че аспартама причинява мозъчни тумори, но FDA прекъсва изследването му с довода че е недостатъчно. След като аспартамът е пуснат като безопасен за консумация, появата на мозъчни тумори в хората над 65г. се увеличава с 67%  (1973-1990).

Диабет – Според изследване на Х.Дж. Робъртс, специалист по диабет и член на Американската асоциация по диабет, аспартамът води до:

- ускоряване на симптомите на диабет;

- намалява диабетичния контрол про болни от диабет, които са на инсулин или на пер-орални лекарства.

- води до влошаване на други усложнения, като например ретинопатия, катаракт, невропатия и гастропарезия;

- предизвиква конвулсии (реакция с инсулин);

Наблюдава се “драматично подобряване на гореизброените усложнения, както и по-доброто възстановяване на пациентите, прекратили приемът на аспартам и продукти съдържащи аспартам.”

Емоционални нарушения – едно скорошно проучване на д-р Уолтън показа голямо увеличение на сериозните симптоми при хора, употребяващи аспартам.

Епилепсия – Американската авиация пуска публикации с предупреждения за консумацията на NutraSweet, след отчитане на увеличаване на спонтанните припадъци сред пилотите. Това бе потвърдено от изследване от д-р Уайсман през 1969 след като 5 от 7 кърмачета примати,  започнали да страдат от внезапни припадъци след употребата на аспартам.

Аспартам - отрова

Защо е толкова трудно да се намери истината за аспартама?

Има две основни причини за разкола в научните среди по повод този така разпространен подсладител:

    Първата причина е в липсата на достатъчно данни за канцерогенезата на нервните тъкани. Ракът е много слабо изучена болест.
    Навярно ще открием причинителите на повечето видове рак чак в края на това столетие. Ето защо дълго време ще се спекулира кое вещество представлява потенциална опасност и кое е безопасно.
    Втората причина е в икономическите интереси и обвързаността им със света на науката. В САЩ, Европа и другите развити икономически съюзи се говори за понятието "частна наука".

    Това са групи учени, които правят бизнес от откриване или интерпретиране на "платени истини". Полза от този тип наука извличат преди всичко мегакорпорациите.

Колко изследвания са правени досега и какви са резултатите?

Ще се опитам да отговоря на въпроса. Успях да науча крайните заключения на около 166 изследвания, проведени върху аспартама  в периода 1976 - 1998 г.

От всички тях, 74 са спонсорирани от корпорации, произвеждащи аспартам, а останалите 92 от независими огранизации. 100% от всички корпоративно финансирани изледвания имат потвърдена безопасност на продукта.

92% (84/91) от независимите изследвания съобщават за поява на проблеми вследствие консумация на аспартам. От седемте неспоносорирани изследвания, ненамиращи вредни страни при употреба на аспартам, шест са проведени от американската администрация по добавки в храните и едно е публично писмо с явно "поръчков" характер.

Относно по-горе споменатата администрация, която одобрява добавянето на аспартам в сухи храни на територията на САЩ през 1981 г. ще спомена само, че директорът й по онова време успява да наложи мнението си след дълга борба.

Точно три месеца след този му успех да издейства премахване на забраната за влагане на аспартам в напитки, директор Хъл Хейс приема пост на консултант по разплащанията в компания, притежавана от собственика на патента за аспартам в САЩ.

Извод

За съжаление едно от най-разпространените вещества в храни и напитки (над 6000 продукта) е всъщност съставено от три вещества, всяко само по себе си достатъчно вредно за организма. По-долу сме изредили само малка част от списъка с продукти съдържащи аспартам, предлагани на нашия пазар. Ако искате да защитите себе си и децата си НЕ употребявайте такива продукти. Никой няма да ви информира в реклама или в магазина, че е опасно да използвате такива продукти.

Видео: предаването "На кафе" за отровата Аспартам (раздел Видео на сайта)

Продукти на българския пазар, които съдържат АСПАРТАМ или Е951:

1. Coca-Cola Light;

2. Газирана вода “Горна Баня” със свеж дъх на лимон;

3. Mентови дражета “Fisherman´s Friends“;

4. Дъвки “Orbit“;

5. Дражета и дъвки “Mentos“;

6. Разтворими напитки “Танг” и “Степ“;

7. Дражета, бонбони и дъвки “Winterfresh“;

8. Диетични вафли “Стокси”.  Производител “Стокси” ООД гр. Стара Загора;

9. Бонбони “Orbit Drops“;

10. Coca-Cola Blak;

11. Бонбони за гърло “Propolki”/”Прополки”;

12. Лимонада Мания;

13. Напиткa Дерби;

14. Енергийна напитка Pitbull;

15. Енергийна напитка Bulldog;

16. Плодова напитка “Party”;

17. Дъвки “Витаголд” / “Vitagold”;

18. Боза “Бомакс”;

19. Кока кола към суб-марката на Billa – Clever;

20. Лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAST;

21. Детски мултивитамини „Марсианци“;

22. Пепси кола лайт, Pepsi Cola light;

23. Плодова напитка “COSTA” с вкус на касис;

24. Серия газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina):

25. Безалкохолните напитки на "Флорина"

26. Дъвки "Airwaves"

27. Газирани безалкохолни напитки “Горна Баня”

28. витамин С – 1000 мг на АДИТИВА

29. Детски сокчета “Йоги”

30. Студения чай “Nestea” както напитката в бутилки така и в степчетата “Nestea”

и т.н. ...списъкът е прекалено дълъг.

източник: http://ntotkov.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

Коментари