Какво трябва да знаем за кучешката тения?

кучешка тенияНапоследък медиите все повече шумят около опасността от заразяване с кучешка тения и методите за профилактика. Ние решихме да проучим сериозно въпроса, за да сме напълно запознати с всички негови аспекти и най-вече, за да сме спокойни, че знаем как да се предпазим.

Какво е „кучешка тения”?

Ехинококозата или още наречена “кучешка тения” е болест причинена от вид паразити, малки червейчета с размери от 3 до 9 мм., чийто чикъл на живот протича първо в междинен гостоприемник (човек, селскостопански животни - овце, кози, едър рогат добитък, свине и др.), след това в краен (куче, вълк, чакал, лисица и др.)

Ехинококозата паразитира в червата на месоядните животни, където достига полова зрялост, отделяйки членчета с оплодени яйца, които биват изхвърляни в околната среда с фекалиите на крайния гостоприемник.

От там тревопасните животни, както и човекът, могат да се заразят, при контакт или хранене, поемайки яйца в стомашно-чревния си тракт. Ларвите от яйцата преминават през лигавицата на червата и по кръвен път, попадат в черния дроб и много често могат да се разнесат до другите органи и тъкани на организмите им. Установи ли се в чернодробната тъкан или в тази на другите органи: бял дроб, бъбреци, панкреас, далак, главен мозък, зародишът се обвива в капсула под формата на малко мехурче, което бавно нараства с времето. Така се получават ехинококовите кисти, в които са разположени, обгърнати от специфична ехинококова течност, т.нар. сколекси (глистните зародиши).

Когато диви или домашни кучета и диви месоядни животни, консумират вътрешни органи, в които има ехинококова киста, те се заразяват с ларвната форма, тя се развива като кучешка тения и цикълът започва отново.

Как да установим наличие на „кучешка тения”?

Заразеният човек, не би могъл веднага да разбере, че е междинен гостоприемник на този опасен паразит. Най-често той се открива при
случаен ехографски преглед или рентгенова снимка на бял дроб. Пациентите може да имат оплаквания, като тежест и болка в дясното подребрие, кашлица, болка в гърдите, обриви, много рядко алергичен шок вследствие на разкъсване на кистата. Допълнителен метод за доказване на ехинококоза е изследването на кръвен серум за специфични антитела.

Как можем да се заразим?кучешка тения

През пролетно – летния сезон, когато се консумират много зеленчуци и плодове в суров вид, нараства рискът от заразяване с кучешка тения. Наличието на свободно скитащи кучета, които не се обезпаразитяват, е основен фактор за разпространението на това заболяване в нашата страна.

Домашните кучета също могат да станат източник на зараза, ако стопаните им не провеждат редовно обезпаразитяване с медикаменти, които са предлагани във всяка ветеринарна клиника и то на достъпни цени. Обезпаразитяването се прави на всеки 2-3 месеца и не е опасно за животното!

Как да се предпазим?

Начините да се предпазим от заразяване с „кучешка тения” са лесни, но сигурни. Ето методите, които препоръчват нашите специалисти:

• Прекъсване на всякакви контакти с бездомни и скитащи кучета;

• Измиване на ръцете след всяко занимание с животно, особено преди хранене;

• Щателно миене на всички зеленчуци и плодове преди тяхната консумация, с особено внимание към листните зеленчуци и ниско разтящите;

• Поне 2 пъти годишно си правете профилактично пречистване на организма от паразити. Чудесен продукт, който може да употребявате редовно не само за пречистване на организма, но и за стимулиране на имунитета е екстракта от орех, който предлагаме;

• При никакви обстоятелства на площадките и терените, където играят и прекарват времето си деца, да няма достъп на кучета и котки;

• Спазване на стриктна хигиена при отглеждане на селскостопански животни;

• Системно обезпаразитяване на домашните кучета и котки, както и на селскостопанските животни, гледани в дворовете ни, независимо дали излизат от тях или не;

• И последно, но не по важност: консумация на храни с гарантиран произход.

кучешка тенияОбществена профилактика:

Положителната новина е, че има създадена система за обществена профилактика, която се състои в следното:

• Опазване на населението от инвазиране на кучетата и селскостопанските животни и опазване от заразяване;

• Паспортизация с регистрация и провеждане на профилактични обезпаразитявания /на всеки 8-12 седмици/ на безстопанствените кучета;

• Недопускане на кучетата до детски площадки, плажове, хранителни обекти;

• Осигуряване на строг ветеринарно-санитарен контрол при клането на животни в домашни условия със задължителна термична обработка на опаразитените органи.

Наша отговорност е да спазваме тази система.

Коментари